Arama sonuçları

Baskı yapmayın, bırakın solak kalsın

Baskı yapmayın, bırakın solak kalsın

Hem aileler hem de okullarda öğretmenler çoğu kez sol ellerini kullanan öğrencilere “sağ elini kullan” baskısı yapar. Ancak solak çocuğu sağ elini kullanmaya zorlamak ne kadar doğru? Uzmanlar ise uyarıyor: Eğer çocuğunuz solaksa, sakın ona sağ elini kullanması için baskı yapmayın.  Çünkü solaklık hastalık değil, sadece genetik ve biyolojik bir özellik.

Üstelik çocuğunuza  yapacağınız her türlü baskı, onda öğrenme bozukluğu, kekemelik ve depresyona neden olabilir.

GENLER VE BEYİNLE İLGİLİ BİR ÖZELLİK 
Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, solaklığın  genlerle ve beyinle ilgili bir özellik olduğunu, solak bir insanla sağlak bir insanın beyinlerinde farklı organizasyonlar bulunduğunu anlatıyor. Tanrıdağ, ''Sağlak insanlarda bu duruma sağa şift geni denilen  bir gen yol açar. Solaklık bu genin baskın olmamasıyla ortaya çıkar. Bunun bir hastalıkla ilgisi yoktur. Birçoğumuzda görülen genetik farklılıkların sadece bir  tanesidir'' diyor. 

OLUMSUZ SONUÇLAR YARATABİLİR
Genetik ve biyolojik bir özellik olan solaklığı değiştirmek için yapılan uyarı ve baskıların çocuklarda olumsuz etkiler yaratabildiğine  dikkati çeken Prof. Dr. Tanrıdağ, ''Çocuğa solaklığın yanlış, hastalıklı ya da uğursuz olduğu gibi şeyler asla söylenmemeli. Sağ elini kullanması için baskı yapılmamalı. İnsanın kendi  doğal yapısında bulunan bu durumu dışardan değiştirmeye kalkışmak olumsuz etkiler yaratır. Çocukta disleksi yani öğrenme bozukluğu, kekemelik ve çocukluk depresyonuna yol açabilir. Bir insanın solak olma hakkı, insan hakkı ve azınlık hakkı kavramları içinde değerlendirilmesi gereken bir haktır'' diye konuşuyor. 
Tanrıdağ, konuyla ilgili kesin bir veri olmamasına karşın, gözlemsel olarak kızlarda solaklığın daha fazla olduğunu söylemenin mümkün olduğunu  da ifade ediyor. 

OKULDA VE EVDE YAPILMASI GEREKENLER
Ailelerin solaklığın, sağlaklık kadar doğal olduğunu anlamaları gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Tanrıdağ,  bu çocukların  evlerinde onların el tarafına uygun oyuncak, araç ve gereçler bulundurulması, yazı ve yemek masasında oturma yerinin solaklığa göre ayarlanması gerektiğini anlatıyor.  Solaklığın, evde üzerinde konuşulan bir konu olmaması gerektiğine de işaret eden Tanrıdağ, ailelere öğretmenlerin çocuğun solaklığa ile ilgili yaptıkları yorumların da takip edilmesini söylüyor. 

Tanrıdağ, ailelere çocuklarının öğrenim gördüğü okullarda yapılacak düzenlemeler ile ilgili de şu önerilerde bulunuyor:

- Çocuğun dersi sağlıklı bir şekilde takip edebilmesi için solaklara özel sınıf gereçleri kullanılmalı, özellikle sol tarafta yazma yeri olan sandalye ve sehpalar talep edilmeli.

-Sınıfta çocuk iki kişilik sıralarda sağ tarafta değil, sol tarafta oturtulmalı. Üç kişilik sıra varsa çocuk ortada oturmamalı, yine sol tarafta oturtulmalı.

- Çocuğa sportif aktiviteler sırasında sağ elini kullanması için baskı yapılmamalı.

-Enstrüman dersinde de müzik öğretmenine bilgi verilmeli.

Şule YILMAZ
info@pervinkaplan.com 

 

09-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş