Arama sonuçları

Çocuklar neden 'okuldan kaçar?'

Çocuklar neden 'okuldan kaçar?'

Çocuklar neden 'okuldan kaçar?'  Ailelerin şikayet konularından biridir, okuldan kaçma. Uzmanlar, okuldan kaçmayı alışkanlık haline getirmede, okulu sevmemekten çok ailenin ilgisizliğinin önemli rol oynadığı konusunda uyarıyor.

Uzmanlar okulların açıldığı ilk günden itibaren ailenin göstereceği tutum ve yaklaşımların,  çocuğun eğitim hayatındaki başarısını belirlediğini söylüyor. 

Emsey Hopital’dan  çocuk ve ergen psikiyatristi  Uzm. Dr. Fırat Hamidi bazı ebeveynlerin, sabah okula gitmek üzere yola çıkan çocuklarının nereye gittiğinden habersiz olduğuna dikkat çekiyor. Çocukların okuldan kaçma nedenlerinden birinin de ailelerin ilgisizliği olduğunu vurgulayan Hamidi önerilerini şöyle sıralıyor:

ÇOCUKLAR NEDEN 'OKULDAN KAÇAR?'

Ailelerin duyarsız  yaklaşım içinde olmaları okuldan kaçmayı  alışkanlık haline getirebilir. Okuldan kaçan çocuklarda, çocuğun okula gitmek istememesinin altında yatan şey daha çok okulu sevmemesi ya da ilişkisel problemler yaşamasıdır. Okula gitmediği için rahatsızlık duymazlar, saldırgan davranışlar gösterebilirler. Akademik başarıları düşüktür. Okulda birtakım disiplin sorunları yaşarlar. Davranış sorunları ve anti sosyal davranış örüntüleri vardır.

AİLENİN HABERİ BİLE OLMAZ 

Çocuğun okula gitmediğinden ailenin genelde haberi olmaz. Okul çevresinde kendisi gibi okuldan kaçan ve davranış sorunları yaşayan çocuklarla vakit geçirme eğilimi içindedirler. Aile ilgi ve sevgi eksikliği sıklıkla görülür. Genellikle ebeveynlerinin çocuğun okula gitmesi için bir çabası yoktur. Bu yüzden çocuk okuldan kaçma davranışını alışkanlık haline getirebilirler.

OKULDAN KAÇMA OKUL REDDİ Mİ?

Okuldan kaçma ile okul reddi sık sık birbirine karıştırılır. Okul reddi olan çocuklarda bunun farklı nedenleri olabilir. Temelde okul fobisi kaynaklı okul reddinde çocuk okula gitmek istemez, okul zamanı geldiğinde kaygılanır, mutsuzluk, öfke patlamaları gibi duygusal yakınmalar ve karın ve baş ağrıları gibi bedensel  şikayetler görülür. Sorun daha çok okul ortamından kaynaklanır ya da çocuğun okuldaki bireyler (öğretmen, akran, personel vs) ile yaşamış olduğu sorunlardır. Anne babadan ayrı kalmaya tahammülsüzdür. Okul dışında diğer alanlarda da ebeveynden ayrı kalınca kaygı duyumsar. Okul zamanını ebeveyni ile beraber geçirmek ister. 

KARIŞTIRMAMAK GEREKİYOR

Aile çocuğun okula gitmediğini ve yaptığı devamsızlık gün sayısını bilir. Davranış sorunu genellikle görülmez. Mesleki hedefleri vardır, çalışkan bir öğrencidir. Ebeveynler sıklıkla çocuğun okul devamını sağlamak için teşvik edicidir.

Şule YILMAZ

pervinkaplanblog@gmail.com

13-12-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş