Arama sonuçları

En küçük puan ve başarı sırası ne demek?

En küçük puan ve başarı sırası ne demek?

En küçük puan ve başarı sırası ne demek? Üniversite tercihi yapan adaylardan gelen sorulardan birisini de “En küçük puan ve başarı sırası ne demek?” oluşturuyor. Çünkü programların, bölümlerin karşısında bu bilgiler yer alıyor ve tercih yapacakların da bu başarı sıralarını dikkate almalarını istiyoruz. 

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontejanları Kılavuzu'nda önlisans programlarının yer aldığı Tablo-3’te 2016-ÖSYS'de programın YGS puanlı kontenjanına yerleşen en son sıradaki adayın ilgili YGS puanı (8) numaralı sütunda, başarı sırası ise (9) numaralı sütunda yer alıyor. 

Aynı kılavuzda lisans programlarının yer aldığı Tablo-4’te ise 10 numaralı sütununda yükseköğretim programlarının 2016 yılındaki en küçük puanları; 9 numaralı sütunda ise en küçük puana karşı gelen başarı sırası yer alıyor.

EN KÜÇÜK PUAN VE BAŞARI SIRASI NE DEMEK?

İşte bu sütunlarda yer alan en düşük puan geçen yıl o bölüme en son yerleşen öğrencinin başarı sırası, en küçük puan da en son giren öğrencinin puanı demek. Programlarda kontenjanları geçen yıl dolduysa en küçük başarı sırası ve en küçük puanlar veriliyor. 

BAŞARI SIRASI VE PUANININ GEÇEN YILIN VERİLERİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN

Tablolarda yer alan tüm değerler yani en küçük puan ile en küçük başarı sırasının 2016-ÖSYS'ye ait olduğunu unutmayın. Bu değerler bir programın ne ölçüde tercih edildiğini gösteriyor ancak geçen yılın sınav sonuçlarına göre oluştular. Bu yılın yerleştirme puanları ile başarı sıralarını karşılaştırmak için bu verilerin bir yol gösterici olacağı doğru ama bu yılın değerlerine ait olmadığını da aklınızdan çıkarmayın. 

AZALAN ARTAN KONTENJANLAR ETKİSİNİ DİKKATE ALIN

Ancak yeni programlar açılmasının, bazı programların kapanmasının yanı sıra yükseköğretim programlarında gerçekleşen puan türü değişiklikleri, kontenjanların azalması ya da artması, programa kabul koşullarında meydana gelebilecek değişiklikler, ek puan alabilecek öğrenci sayısı değişimleri, alanda veya yakın alalarda yeni açılan programlar ve öğrenim ücretlerinde meydana gelen değişiklikler gibi birçok etkenin de bu yıl oluşacak başarı sıralamalarını değiştirebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu arada unutmamanız gereken bir başka nokta da birden fazla baraj puanı koşulu bulunan programlarda yerleştirme işlemlerinde yüksek olan baraj puanının dikkate alınacağı olmalı. 

21-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş