Arama sonuçları

Galatasaray Lisesi nasıl öğrenci alacak?

Galatasaray Lisesi nasıl öğrenci alacak?

Galatasaray Lisesi nasıl öğrenci alacak? Galatasaray Lisesi, Türkiye'nin en köklü ve en eski ve en yüksek puanla öğrenci alan okullarından birisi. Lise İstanbul'da Beyoğlu'nda bulunuyor. En sık sorulan sorulardan biri de proje okul mu oluyor. Galatarasay Lisesi uluslararası anlaşmayla kurulduğu için bir proje okul değil. Ama her zaman olduğu gibi bu yıl da sınavla öğrenci alacak.

Kökleri II. Bayezıd döneminin ilk yıllarına 1481’e kadar dayanıyor.  

"Mekteb-i Sultani" adıyla 1868 yılında eğitime başlayan ve Cumhuriyet ile birlikte bugünkü ismini alan Galatasaray Lisesi 2018-2019 öğretim yılında öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarıyla alacak. 

İşte Galatarasay Lisesi ile ilgili sorularınızın yanıtları: 

 

GALATASARAY LİSESİ NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?

 

Galatasaray, öğrencilerini hep sınavla öğrenci alan okullardan birisi. En yüksek puanla girilen okul. 2017’de TEOG puanıyla öğrenci alıyordu. Bu yıl ise öğrencilerini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile alacak.  Bu sınav Türkçe, Matematik, Fen, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden yani toplam 6 dersten yapılacak. Sınav sonucunda Merkezi Sınav Puanı (MSP) açıklanacak. Öğrenciler liseye bu puana göre yerleştirilecek.

LGS PUANI NASIL HESAPLANACAK?

 

LGS puanı hesaplanırken 6 dersten yapılan sınavın sonuçları dikkate alınacak. 3 yanlış bir doğruyu götürecek.

 

OKUL NOTLARI ETKİLİ OLACAK MI?

 

Hayır. LGS puanı hesaplanırken yalnızca sınavın sonuçları dikkate alınacak. Bu sınav puanı hesaplamasında okul notlarının etkisi olmayacak.

 

TERCİH LİSTESİ HAZIRLANACAK MI?

 

Evet. Galatasaray Lisesi sınavla öğrenci alan okullar listesinde yer aldığı için bu yerleştirmeler de merkezi yani Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak. Bunun için de tercih listesi hazırlayacaksınız, MEB bu listeye göre puan üstünlüğünü dikkate alarak okulun kontenjanı kadar öğrenci yerleştirecek.

 

ÖĞRETİM ŞEKLİ NEDİR?

 

Galatasaray Lisesi'nde öğretim şekli karma yani kız ve erkek öğrenci birlikte okuyor.

 

ÖĞRENİM DİLİ NEDİR?

 

Okul Fransızca eğitim veriyor.

 

GALATASARAY LİSESİ TABAN PUANI NEDİR?

 

Galatasaray Lisesi'nin 2017 yılı ilk yerleştirme taban puanı 499.3907 olmuştu. TEOG'a göre öğrenci almıştı ve bu puanının hesaplanmasında okul notlarının etkisi yüzde 30'du.

 

HAZIRLIK SINIFI VAR MI? 

 

Evet. Okul Fransızca eğitim veriyor ve bir yıl Fransızca hazırlık okutuyor.

 

GALATASARAY LİSESİ KONTENJANI NEDİR?

 

Okulun 2018-2019 öğretim yılı kontenjanı hazırlık sınıfı için bu yıl da 100 kişi olacak. Her ne kadar sınavla öğrenci alan liseler listesinde kontenjanı 90 olarak görünüyor olsa da alacağı öğrenci sayısı 100.

 

YATILI OKUMAK MÜMKÜN MÜ?

 

Evet. Yine MEB’in açıkladığı sınavla öğrenci alan liseler listesinde okulun pansiyonu yok olarak görünüyor ancak bu hatalı bilgi. Okulda kız ve erkek öğrenciler için pansiyon bulunuyor. Ancak yatılı ücreti var. Parasız yatılı öğrenciler için hariç.

 

GALATASARAY LİSESİ PARALI MI?

 

Birçok kişi Galatasaray Lisesi'ni paralı sanıyor. Ancak lise özel bir okul değil ve öğrenim için de ücret ödenmiyor.  Galatasaray Lisesi bir devlet okulu ama bazı ayrıcalıkları var. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fransa Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan Milletlerarası Antlaşma’ya göre eğitim veriyor. Okulun Fransız hocalarını Fransız hükümeti gönderir.

 

GALATASARAY’DA FRANSIZCA OKUTULAN DERSLER NEDİR?

 

Anlaşma gereği, matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji, felsefe, sosyoloji ve psikoloji dersleri Fransızca okutuluyor. İkinci yabancı dil olarak İngilizce zorunlu. Öğrenciler 9. sınıftan itibaren seçmeli olarak İtalyanca derslerine de başlıyor.

 

GALATASARAY LİSESİ DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

 

1952 tarihli Fransız-Türk kültür anlaşmasına göre Galatasaray mezunları Fransız Bakalorya sınavına girmek zorunda kalmadan doğrudan bir Fransız üniversitesine kayıt olma hakkına sahip.

 

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ’NE GEÇİŞ VAR MI?

 

Evet. Mezunlar iç sınavla Galatasaray Üniversitesi’ne girebiliyor.

 

 

GALATASARAY LİSESİ’NE SINAVSIZ GİRMENİN YOLU VAR MI?

 

Bir yolu daha var. O da yine uluslararası anlaşmayla kurulmuş olan Galatasaray İlkokulu'na girebilmek. Çünkü ilkokula girdiğinizde ortaokul ve ardından da lisesine devam edebiliyorsunuz. Ama ortaokulda yalnızca bir kez sınıf tekrarı var. İkinci kez sınıf tekrarına kalan öğrencinin okulla ilişiği kesiliyor. İlkokulda zaten sınıf tekrarı yok.

Peki nasıl giriliyor derseniz. Her yıl birinci sınıfa noter huzurunda yapılan çekilişle 50 öğrenci alınıyor. 5 binin üzerinde katılım oluyor.  Ortaokulu bitirirken öğrenciler Fransızca ve Türkçe yeterlilik sınavına giriyor. 100 üzerinden 70 alan lisenin 9’uncu sınıfına devam ediyor. Yeterli puanı alamayanlar ise hazırlık sınıfına kabul ediliyor. Yani diğer öğrenciler

 

GALATASARAY LİSESİ’NİN ÜNLÜ MEZUNLARI KİMDİR?

Mezunlar arasında Yunus Nadi Abalıoğlu, Ahmet Haşim, Ahmet İnsel, Atilla Dorsay, Bahadır Kaleağası, Barış Manço, Yiğit Bulut, Bülent Tanör, Candan Erçetin, Cem ޞaşmaz, Cemil Reşit Rey, Çoşkun Kırca, Daron Acemoğlu, Duygun Yarsuvat, Engin Ardıç, Erdoğan Teziç, Erol Günaydın, Ethem Tolga,  Fatih Altaylı, Faruk Yarman, Fatin Rüştü Zorlu, Feza Gürsey, Fikri Sağlar, Nedim Gürsel, Haldun Dormen, Hıfzı Topuz, Hüsamettin Özkan, Işıl Kasapoğlu, Kadri Gürsel, Korhan Abay, Köksal Bayraktar, Mehmet Ali Birand. Mehmet Dülger, Metin Toker, Mehmet Acar, Niyazi Öktem, Okan Bayülgen, Nurullah Ataç, Ruşen Çakır, Duygu Sağıroğlu, Ferhan ޞensoy, Sina Koloğlu, Süheyl Batum, Haldun Taner, Tevfik Fikret, Timur Selçuk, Tuna Kiremitçi, Turgut Cansever, Umur Talu, Vedat Milor, Ülgür Gökhan, İzzettin Doğan gibi isimler var.

 

28-05-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş