Arama sonuçları

Hangi yaşta hangi oyuncağı vermelisiniz?

Hangi yaşta hangi oyuncağı vermelisiniz?

Çocukların sosyalleşmesinde en önemli etkenlerden biri oyuncaklar aynı zamanda zekasını, kelime bilgisini ve duygularının gelişmesini de etkiliyor. Bu yüzden de doğru yaşta doğru oyuncak seçimi önem kazanıyor. Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Orhan Karaca çocuklarınıza hangi yaşlarda ne tür oyuncaklar seçebileceğinizi ve dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle anlatıyor:

0-1 YAŞ ARASI: Çocuk 1 yaşına gelene kadarki süreçte ses çıkaran çıngıraklar, diş çıkarma kaşıntısını azaltacak hijyenik plastik kaşıyıcılar tercih edilebilir. 

EMEKLEME AŞAMASI: Emekleme sürecinde bez oyuncaklar, arabalar ve hayvanlar daha çok ilgisini çeker. Resimlerlerden oluşan hikaye kitaplarının anne ve babalar tarafından anlatılması önemli ve çocuğunuzla sosyal bağ kurmanızı sağlar.

YÜRÜMEYE BAŞLADIĞINDA: Yürümeye başladıktan sonra kolaylıkla iteceği ve çekeceği aynı zamanda ses çıkarabilen örneğin otomobiller, küçük çaplı bebek arabaları  tercih edilebilir.

2-3 YAŞ ARASI: Mini oda takımları, tamir aletlerini seçebilirsiniz.

4-6 YAŞ ARASI: Dışarısı oyun oynaması, sosyalleşmesi, arkadaşlık edinmeleri için ideal yaşlar. Aynı zamanda boyama kitapları zeka gelişimlerini destekleyici olacaktır.

6 YAŞ SONRASI:  Artık okul dönemi başlamıştır ve oyuncak seçimleri oyun alanları farklılıklar gösterir. Ağırlıklı olarak futbol, basketbol, televizyon izlemek, bisiklet binmek ve resimli kitaplar daha çok ilgisini çekecek.

OYUNCAKLARI KİM SEÇMELİ?

Oyuncak seçimlerinde sadece sizin beğeninize hitap eden seçimler yapmanız çocuğunuz tarafından hoş karşılanmayacaktır. Seçimleri yaparken çocuğunuzun yaşına kullanım şekline ve onu geliştirici özelliklerine dikkat etmeniz ve onun da seçmesine izin vermeniz gerekir.

CİNSİYET AYIRIMI YAPILMALI MI?

Oyuncak seçimi yaparken kız erkek ayrımı yapmadan çocuklarınızın her çeşit oyuncaklarla oynaması ve sevdikleri insanların rollerini bu oyuncaklarla taklit etmesi normal, buna izin verin. Kızları bebeklerle erkek çocukları da yalnızca arabalarla oynamaya zorlamayın.

OĞLUM KIZ OYUNCAKLARI İLE OYNUYOR NE YAPALIM?

Ebeveynler erkek çocukların kız çocuklarının tercih ettiği oyuncaklarla oynaması konusunda endişe duyar. Ama kız çocukların erkek çocuklarının tercih ettiği oyuncaklarla oynamaları konusunda o kadar endişeli olmazlar. Erkek çocukların kız çocuklarının tercih ettiği oyuncaklarla oynamalarının yasaklanması problem yaratabilir.

EVCİLİK OYNAMASINA İZİN VERELİM Mİ?

Kız çocuklarının da erkek çocuklarının da hayatında evcilik oyuncakları yer almalıdır çünkü çocukların hayatında hem anne hem baba yani hem erkekler hem de kadınlar vardır. Bir erkek çocuğun annesini taklit ederek oyuncak tencerelerle yemek yapmaya çalışması kadar doğal bir şey yoktur. Fakat anne baba olarak çocuğa, "Sen erkek çocuksun kız oyuncaklarıyla oynama" denirse çocuğun kızların tercih ettiği oyuncaklara oynamaya olan ilgisi yokken artabilir. Bu nedenle küçük çocukların her türlü oyuncaklarla oynamasına izin verin. Özellikle de erkek çocukların oyuncak tercihlerinde yargılayıcı bir yaklaşım sergilemeyin.  

MOTOR GELİŞİMİ NASIL DESTEKLENİR?

Fiziksel ve motor gelişim çocukların ulaşmayı, emeklemeyi, tırmanmayı ve dengede durmayı öğrenmeleriyle gelişir. İnce motor gelişim ise küçük oyuncakların tutulmasıyla gelişir. İnce motor gelişimi küçük kasların koordinasyonunu içerir. İnce motor becerileri ellerdeki kasların kullanımını ve dikkat için de göz kaslarının kullanımını gerektirir. Aktivite masaları, yürüteçler, bloklar, legolar, atma ve çekme gerektiren oyuncaklar motor gelişimini destekler.

ELEKTRONİK OYUNCAKLAR SAKINCALI MI?

Elektronik oyuncaklar hatalı seçim. Genellikle çocuğun tek başına oynamasına imkan verdiği için hem sosyalleşmesi açısından sıkıntılara yol açar hem de çocuğu kısıtlı bir mekanda hapseder. Bu tür oyuncaklar çocukların yaratıcılıklarını geliştirmelerini de engelleyebilir.

SAVAŞ OYUNLARI OYNATILMALI MI?

Savaş oyunları ve silahlar da çocuğun çevresine karşı saldırgan bir tutum geliştirmesine yol açabilir. Sosyal hayata uyum konusunda sorunlar yaşamasına neden olabilir. Bir canlıyı yok etmek üzere kurulmuş savaş oyunları bir süre sonra çocukta bunun normal bir şey olduğu duygusunun yerleşmesine kadar varabilen olumsuzluklara sebep olabilir.

 

22-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş