Arama sonuçları

Bölümünüzü nasıl değiştirebilirsiniz? Hukuk yerine tıp okuyabilir misiniz?

Bölümünüzü nasıl değiştirebilirsiniz? Hukuk yerine tıp okuyabilir misiniz?

Bölümünüzü nasıl değiştirebilirsiniz? Hukuk yerine tıp okuyabilir misiniz? Sınava girmeden de bölüm değiştirebilirsiniz. İşletmeden hukuka tıptan mühendisliğe geçin.

Her yıl yarım milyondan fazla üniversiteli genç üniversite sınavlarına giriyor. Bu gençler tercih ettikleri programlarda bir ya da iki yıl okuduktan sonra o bölümlerin kendilerine uygun olmadıklarını anlıyor ve tekrar sınava girerek, istedikleri bölümlere yerleşmek istiyor.

 

BÖLÜMÜNÜZÜ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ? HUKUK YERİNE TIP OKUYABİLİR MİSİNİZ?

 

Bir ya da iki yıl okudunuz ve bölümünüzün size uygun olmadığını anladınız.  Peki sınava girmeden de okuduğunuz bölümleri değiştirebileceğinizi biliyor musunuz? Buna  programlararası yatay geçiş deniliyor.

Yani "Bir öğrencinin kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumu içindeki aynı düzeydeki diğer diploma programlarına geçişi" anlatıyoruz. Aynı yükseköğretim kurumu içinde olduğu gibi başka kurumlar arasında da geçiş yapmak mümkün."

YÖK'ÜN KURALLARINA UYUN YETER

Yeter ki YÖK'ün istediği kurallara uyun. Bölümünüzü değiştirmek için bu yıla kadar YGS-LYS puanlarının 2018-2019 öğretim yılından itibaren de YKS puanlarının geçerli olacağını unutmayın.

Sizlerden gelen sorulara göre programlararası yatay geçişi yani bölüm değiştirmenizin yolu şöyle:

TABAN PUAN ŞARTI ARANIYOR MU?

Evet öncelikle değiştirmek istediğiniz bölüme ilişkin puanınızın hesaplanmış olması gerekiyor. Programlar arası yatay geçişte kayıt yaptırdığınız yılın taban puanları dikkate alınır.  Puanınızın geçmek istediğiniz bölümün o seneki taban puanına eşit ya da yüksek olması gerek.

Örneğin tıpta okuyorsunuz ve mühendislik bölümüne geçmek istiyorsunuz. Tıp LYS'de MF-3 ile mühendislikler de MF-4 ile öğrenci almıştı. Bu yüzden mühendislik için gereken MF-4 puanınız önemli. Bu puan geçmek istediğiniz bölüme en son yerleşen öğrencinin puanına eşit ya da yüksek olmalı. 2018 yılından itibaren ise üniversite sınavı değiştiği için YKS puanlarından SAY puanları geçerli olacak.

FARKLI PUAN TÜRLERİNDEN PROGRAM SEÇEBİLİR MİYİM?

Evet. Bölüm ve puan türü sınırlaması yok. Yani işletmeden mühendisliğe, sosyolojiden uluslararası ilişkilere yani farklı puan türleriyle öğrenci alan bölümlere de geçebilirsiniz. Yeter ki girdiğiniz yıl bu puan türünüz de hesaplanmış olsun.

BAŞARI SIRALARI GEÇERLİ OLACAK MI?

Elbette. Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programları için başarı sırası  barajını tutturmalısınız. Bu barajların olduğu yıllar sınava girdiyseniz başarı sırası barajını aşıp, aşmadığınız da dikkate alınacak.

NE KADAR KONTENJAN OLUYOR?

Kontenjanları üniversiteler belirliyor. Ama bu ÖSYM kılavuzunda belirtilen öğrenci  kontenjanının yüzde 20'sini geçemez. Duyuru son başvurudan 15 gün önce kurumun web sitesinde yayınlanır. Kontenjandan çok başvuru olursa  ÖSYS puanlarına göre sıralırsınız ve en yüksek puandan itibaren kontenjan dolana kadar alınacaklar.

YETENEK SINAVIYLA YERLEŞTİM BÖLÜM DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?

Evet değiştirebilirsiniz. Ama aynı taban puan kuralı sizin için de geçerli. Puanınız hesaplanmış ve en son giren öğrencinin puanına eşit ya da yüksek olmalı.

YURTDIŞINDA OKUYAN YARARLANIR MI?

Hayır. Yerleşmiş ama kayıt yaptırmadan yurtdışına giden yararlanamaz.  Ya da sınava girmediniz yurtdışına kendi imkanlarınızla gittiniz programlararası yatay geçiş hakkından yararlanamazsınız.

 

ÖNLİSANS YA DA LİSANS PROGRAMLARI ARASINDA GEÇİŞ OLUR MU?

Evet, olur. Hep aynı kural geçerli. Geçmek isteğiniz bölümün puan türü hesaplanmış, en son giren öğrenciye eşit ya da yüksekse puana sahip olmalısınız. Bu durumda önlisanstan lisansa, lisanstan önlisans programlarına yatay geçiş yapabilirsiniz.

KAÇ KEZ  PROGRAMLARARASI YATAY GEÇİŞ YAPABİLİRİM?

Sadece bölüm değiştirebilirsiniz. Ama geçtiniz pişman oldunuz eski programınıza dönebilirsiniz.

KAÇINCI SINIFTA BAŞVURU YAPILIR?

Hazırlıktan son sınıfa dek istediğiniz anda başvuru yapabilirsiniz.

YABANCI DİLDE EĞİTİM VEREN PROGRAMA GEÇEBİLİR MİYİM?

Yabancı dil şartını yerine getirmeniz, şart koşulan sınavlara girmeniz gerekiyor. Sınavları geçemezseniz hazırlık eğitimi alıyorsunuz.

DGS PUANIM İLE GEÇİŞž YAPABİLİR MİYİM?

DGS puanı ile sadece DGS kılavuzlarında tanımlanan önlisans alanlarının devam edebileceği yükseköğretim lisans programlarına başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca ilgili yıl için programın DGS puanına sahip olmanız da şart. Ama ilgili yılda DGS ile öğrenci alınmamışsa o programa başvuru yapamazsınız. Yani sınava girdiğiniz yıl geçmek istediğiniz program DGS puanıyla öğrenci almış olmalı.

 

PROGRAMIN ARADIĞI ÖZEL KOŞUL GEÇİŞTE DE GEÇERLİ Mİ?

Evet geçerli. ÖSYM kılavuzunda geçmek istediğiniz program için özel koşullar aranıyorsa sizin de taban puanın yanı sıra bu koşullara sahip olmanız gerekiyor.

BELLİ BİR NOT ORTALAMASI ŞARTI VAR MI?

Hayır, yok. Temel şart, öğrencinin mevcut programına giriş yaptığı yılki taban puanının, geçmek istediği programın o seneki taban puanına eşit ya da fazla olmasıdır.

GEÇMEK İSTEDİĞİM PROGRAMA SINAVA GİRDİĞİM SENE ÖĞRENCİ ALINMADIYSA NE OLUR?

Geçmek istediğiniz programın, sınava girdiğiniz sene mutlaka bir taban puan oluşturması, dolayısıyla öğrenci almış olması gerekiyor. Aksi takdirde taban puanı oluşmayacağından yatay geçişe başvuramazsınız.

ÖĞRENİM DİLİ TÜRKÇE OLAN PROGRAMDAN YABANCI DİLE GEÇEBİLİR MİYİM?

Öğretim dili Türkçe programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerek. Hazırlık sınıfında veya birinci sınıfta geçiş yapmak isteyen öğrencilerin yabancı dil şartını sağlamaması durumunda yabancı dil hazırlık eğitimi almaları gerektir.

HAZIRLIK SINIFINDA BAŞARISIZ OLDUM, BU HAKTAN YARARLANIR MIYIM?

Evet yararlanabilirsiniz. Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler de şartları sağlamaları halinde diğer yükseköğretim programlarına başvuru yapabilir.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE YATAY GEÇİŞž YAPARSAM MEVCUT BURSUMU KAYBEDER MİYİM?

Vakıf üniversitelerindeki burslu öğrenciler yatay geçiş yaptıklarında mevcut burslarından feragat etmiş sayılırlar. Burs verip vermeme kararı ilgili yükseköğretim kurumuna aittir.

ÇİFT ANADAL YAPIYORSAM İKİNCİ ANADAL PROGRAMIMA YATAY GEÇİŞž YAPABİLİR MİYİM?

Evet, çift anadal programına kayıtlı öğrenciler de gerekli koşulları sağladıkları takdirde ikinci anadal diploma programlarına yatay geçiş yapabilirler.

ÜNİVERSİTE KONTENJAN AÇMAYABİLİR Mİ?

Açmayabilir, bu durumda puanınız tutsa bile başvuruda bulunamazsınız.

SINIF DÜŞME RİSKİM VAR MI?

Evet var. Öğrenci geçtiği bölümün derslerini daha önceki bölümünde almamışsa en baştan almakla yükümlü olur.

MTOK PROGRAMINA YERLEޞTİM HAKKIM VAR MI?

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları (MTOK) programlarından birine yerleştiyseniz, sınava girdiğiniz yıldaki ÖSYS kılavuzunda yer alan ilgili programlara göre başvuru yapabilirsiniz. Fakat farklı bir önlisans ya da lisans programına geçmek istiyorsanız, sizin de geçmek istediğiniz programın taban puanına sahip olmanız gerekiyor. .

KAYIT DONDURMUޞTUM YATAY GEÇİŞž YAPABİLİR MİYİM?

Evet yapabilirsiniz. Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

YATAY GEÇİŞž AKADEMİK YIL BAŞINDA MI YAPILIR?

YÖK'ün aldığı son kararla artık bahar döneminde de programlar arası yatay geçiş yapma hakkı bulunuyor. 

4 TESTİ DE ÇÖZÜN

Bu yüzden de YKS'ye girecekseniz size önerim Alan Yeterlilik Testi'nde 4 testi de yanıtlayın. Gelecek yıllarda tercih yapabilmek için elinizde SAY-SÖZ-EA puanlarınız olsun.

 

01-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş