Arama sonuçları

Keşfetme becerisini geliştiren yarını şekillendirecek

 Keşfetme becerisini geliştiren yarını şekillendirecek

Keşfetme becerisini geliştiren yarını şekillendirecek. Günümüz dünyasında çocukların gelecekte başarılı olmalarının yollarından biri de onların merak ve heyecan duygularını uyandırmak ve keşfetme becerisini geliştirmekten geçiyor.

Tüm öğrencilerin benzer kaynaklara ulaşması, yenilikleri takip edebilmeleri küresel dünyanın tüm bireylere sunduğu olanaklar arasında yer alıyor. Bu dünyada başarının tanımı da değişiyor. Zira hemen hemen herkes benzer kaynaklara erişebiliyor, benzer fikirler ortaya koyabiliyor, benzer işler yapabiliyor.

Artık var olanla yetinmemek, yeniliğin peşinden koşmak, eldeki kaynaklarla yepyeni açılımlar oluşturmak önem kazanıyor. Çocukların böyle bir dünyaya hazır olmasının yolu da “keşfedebilme becerisi” olacak.

Küresel dünyaya çocukları hazırlamanın yolunun sadece bilgi yüklemek olmayacağına dikkat çeken ide okulları yöneticileri bunun için de eğitim kurumlarına büyük görev düştüğünü vurguluyor. İşte öneriler:

 

ANAOKULUNDAN YOLCULUK BAŞLAMALI

 

Yarının başarılı kâşiflerini yetiştirecek okulların çocuklarımızın temel altyapısını çok sağlam kurup keşif heyecanını beslemeleri, onlara bu yolculukta destek olacak yetkinlikleri, alışkanlıkları ve araçları sağlamaları çok önemli. Üstelik bu yaklaşım ne kadar erken aşamada hayata geçerse o kadar başarı artıyor. Yarının kaşifleri anaokulundan başlayarak bu yolculuğa çıkmalı.

Peki, yarını şekillendirecek bu kâşifleri yetiştirecek okullardan neler beklemeliyiz?

OKULLAR NELER YAPMALI?

 

İlgi alanlarını belirleme ve yönlendirme: Çocuklarımızın, erken yaşta ilgi alanlarının belirlenmesi ve güçlü özellikleri çerçevesinde doğru alanlara yönlendirilmeleri çok büyük önem taşıyor. Okulun, öğrencisini çok iyi tanıması beceri setini doğru anlaması ve onu en uygun sularda yelken açmaya yönlendirmesi gerekiyor. Bu yönlendirmenin, merkeze çocuğu koyarak ve onun yol haritasını belirlemesine imkân sağlayarak yapılmalı.

Heyecan ve Merak Uyandırma: Günümüzde çocuklarımızın ilgi ve odak değişimleri çok hızlı gerçekleşiyor. Bu nedenle keşif yolculuğuna çıkacak çocuklarımızın sorgulama, ilgi duyma, merak etme, deneme ve yanılma gibi modern dünyanın fark yaratan ve değer oluşturan yetkinlikleriyle donanmaları ve bunları sürekli beslemeleri çok önemli. Okullar, bu yetkinlikleri doğru tanımlayarak çocuklara erken aşamada kazandırdıkça keşif yolculuğu daha keyifli ve verimli hale geliyor.

 

ÇOCUKLARA CESARET VERMELİ

 

Cesaret ve Rezilyans: Keşif bakış açısını oluşturmak ve keşfedebilme güdüsü kazanmak kolay bir sürçe değil. Kimi zaman hata yapmayı, kimi zaman geride kalmayı ve kimsenin girmeye cesaret edemediği sularda yüzmeyi gerektiriyor. Bu nedenle çocuklarımızın cesur, dirençli ve yılmadan yollarında yürüyen bireyler olmaları çok önemli. Okulların, çocuklarımız için hata yapmaktan çekinmedikleri, deneme-yanılma mantığını içselleştirdikleri, başkalarıyla işbirliği kültürünü edindikleri bir ortam oluşturmaları ve çocuklarımızın direncini ve ayakta kalma gücünü yükseltmeleri gerekiyor. Bunlar özellikle erken aşamada kazanıldığında çocuklarımız yarının zorlu rüzgarlarına kolaylıkla dayanabilecek.

 

Teknoloji ve Dil becerileri: Keşfetmek için araçlar, yöntemler ve dünyayı yakından izleyebilecek bir vizyon olmazsa olmaz. Bu nedenle yarınları şekillendirecek kâşiflerimiz araçları anlama ve kullanma, başkalarıyla iletişim kurup fikir paylaşma konusunda çok yetkin olmalı. Okullar, başta teknoloji olmak üzere iletişim ve işbirliğine yönelik araçları, yaratıcılık ve yeni fikirler ortaya koyma yöntemlerini çocuklarımıza erken aşamada aşılamalı. Bununla birlikte başta İngilizce olmak üzere yabancı dil konusu çok ama çok önemli. Çocuklarımız dil becerileri ve teknolojiyi doğru kullandıklarında dünyanın her noktasından beslenebilir ve değer oluşturur hale gelecekler. Özgüvenleri artacak.

23-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş