Arama sonuçları

Koronavirüs: Meyve, sebze ile cam ile plastik içindeki gıdalardan geçer mi?

Koronavirüs: Meyve, sebze ile cam ile plastik içindeki gıdalardan geçer mi?

 

Koronavirüs: Meyve, sebze ile cam ile plastik içindeki gıdalardan geçer mi? Koronavirüs salgını yüzünden milyonlarca aile evlerine kapanmış durumda. Birçoğu sanal marketler aracılığıyla alışveriş yapıyor ya da zorunlu ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor. Salgından korunmak için önlemler alınıyor. Ancak koronavirüs bulaşma korkusu da artıyor. Bunun nedenlerinden biri de dışarıdan alışverişle eve getirilen gıdalar. Peki koronavirüsü evlere alışveriş malzemeleri ve sipariş paketleriyle taşımak mümkün mü?

 

Bu soruyu Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan yanıtlıyor. Ceylan, bazı vatandaşların eve gelen damacana, pet ve cam şişelerden su içerken virüs bulaşır mı endişesi yaşadığını belirterek, şöyle diyor:

KORONAVİRÜS: MEYVE, SEBZE İLE CAM VE PLASTİK İÇİNDEKİ GIDALARDAN GEÇER Mİ?

"Bu virüs dışkıda bulunmakla birlikte su ve sindirim sistemimizden bulaşmamaktadır. Ancak size damacana ya da pet şişeyi veren satıcı bu malzemelerin yüzeyini kontamine etmişse sizin de eliniz kirleneceği için ağız, burun ya da gözünüze dokunursanız virüs bulaşabilir. Bu nedenle damacana ve pet şişeleri eve getirdiğinizde dezenfektanla silmek bulaşmayı önleyebilir."

HAVAYA KARIŞAN DAMLACIKLARLA GEÇİYOR

Kovid-19, en sık hasta kişilerin öksürmesi sırasında havaya karışan damlacıklar içinde taşınarak diğer insanların solunum yoluna ulaşır ve enfeksiyonu başlatır. Bazen, hastaların solunum damlacıklarıyla kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra da ellerin ağız, burun ve göze götürülmesiyle de bulaşabilir. Bu virüs dışkıda bulunmakla birlikte su ve sindirim sistemimizden bulaşmamaktadır. Ancak size damacana ya da pet şişeyi veren satıcı bu malzemelerin yüzeyini kontamine etmişse sizin eliniz de kirleneceği için ağız, burun ve gözünüze dokunursanız virüs bulaşabilir. Bu nedenle, bu ürünleri aldığınız kişide enfeksiyon bulguları varsa, damacana ve pet şişeleri eve getirdiğinizde dezenfektanla silmek bulaşmayı önleyebilir.

ÇİĞ ÜRÜNLERİ BOL YIKAYIN

Market çalışanlarının enfekte olmaları halinde hem alışveriş poşetini hem de içindeki ürünleri kontamine edecek. Çalışanlarda solunum yolu sorunu gözleniyorsa poşetler atılmalı. Marketten aldığımız her şeyi dezenfekte etmeye gerek yok. Satan kişide üst veya alt solunum yolu sorunu varsa dezenfektanla paketlerin yüzeylerini silebiliriz.

Virüs çiğ sebze ve meyvelerle gastrointestinal yoldan bulaşmıyor. Fakat bu gıdalar enfekte bir kişi tarafından kirletilmişse onlara dokunan elimizle ağzımız, burnumuz ve gözümüze dokunduğumuz takdirde virüsü alabiliriz. Bu nedenle, çiğ ürünler tüketilmeden önce bol suda iyi bir şekilde yıkanmalı.

 

26-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş