Arama sonuçları

Soğuk algınlığına bitki çayı ile karşı koyun

Soğuk algınlığına bitki çayı ile karşı koyun

Kış aylarıyla beraber kendini yoğun olarak gösteren soğuk algınlığı ve gripten, bitkilerle hazırladığımız çaylarla korunmak mümkün. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için ekinezya çayını öneriyor.

Yeşilada, ekinezyanın hem virüsleri öldürdüğünü, hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ederek, boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediğine işaret ediyor.

BİLİNÇLİ TÜKETMEK ÖNEMLİ
Ancak ekinezya çayı tüketilirken birtakım şeylere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yeşilada, ''Papatya ile aynı aileden olması nedeniyle papatya alerjisi olanlar ekinezyayı kullanırken dikkatli olmalı, greyfurt suyuyla birlikte tüketilmesinden kaçınılmalı. Ayrıca arada 1-2 saatlik boşluklar bırakılarak kullanılmalı'' diyor.

İNATÇI ÖKSÜRÜĞE IHLAMUR
Boğaz enfeksiyonlarında yüksek ateş, kırgınlık gibi şikâyetlerin yanı sıra, hastaları bezdiren sıkıntılardan birinin de inatçı öksürük olduğuna değinen Yeşilada, ''Öksürük şikâyetlerinin hafifletilmesinde aklımıza ilk gelen çözümlerden biri ıhlamur içmek. Ihlamur, bileşiminde bulunanlar nedeniyle boğazda tahriş meydana gelmesini önlemekte,  yangı giderici ve ağrı kesici etkisiyle tahriş alanının onarımına yardımcı olmakta, ayrıca hastanın yatışmasını ve rahatlamasını sağlamakta'' diye konuşuyor.

ADAÇAYI İLE GARGARA YAPIN
İçerdiği uçucu bileşenlerin  yararları nedeniyle, adaçayının da en önemli  uygulama alanının soğuk algınlığı, grip ve bronşit olduğunu vurgulayan Yeşilada, şekersiz hazırlanan adaçayıyla gün içerisinde sıklıkla gargara yapılabileceğini, bunun da boğaz ağrısına iyi geldiğini söyledi.

BİTKİ ÇAYINI NASIL HAZIRLAYABİLİRSİNİZ?
Bitki çaylarının bazılarının demleme, bazılarının ise kaynatılarak tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yeşilada’nın önerileri şöyle: ''Bitkilerin kök, kabuk, odun gibi sert kısımları genel olarak kaynatma şeklinde hazırlanmalı ve kaynatma süresi bazı özel koşullar haricinde 30 dakika olmalı. Bitkilerin yaprak, çiçek gibi yumuşak dokulu organları demlenerek hazırlanmalı.  Bitki çayları taze hazırlanarak tüketilmeli. Ayrıca bu çayların etkili olabilmesi için uygulama zamanı da  son derece önemli. Bitki çaylarının öğün aralarında, yani yemeklerden 30 dakika önce veya 1-2 saat sonra mide boşken içilmesi daha yüksek etki sağlayacaktır.''

 

Şule YILMAZ
info@pervinkaplan.com

06-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş