Arama sonuçları

Üniversite tercihi yapan adayların sorularına yanıtlar -1

Üniversite tercihi yapan adayların sorularına yanıtlar -1

Adayların sorularına yanıtlar. Hem YGS hem de LYS puanları ile tercih yapmaya hazırlanan adaylar sorularına yanıt arıyor. Aynı zamanda TEOG tercihleri ile de ilgili ailelerin aklına takılan sorular oluyor. Bu soruları pervinkaplan.com için Final Eğitim Kurumları Rehberlik danışmanı Sevdiye Teker yanıtlıyor:

HEMŞİRELİK OLUR MU?

MF-3’ ten185 bin sıralama ile hemşirelik bölümüne gidebilir miyim?

Devlet üniversitelerinde ilk 5 tercihte şansınızı denemenizde bir sakınca yok. Vakıf üniversitelerinde yüzde 50 burslulara girme şansınız daha yüksek.

NE KADAR ALTINA İNMELİ?

Tercih yaparken lisetemize başarı sıramalarının ne kadar altında bölümlere yer vermeliyiz? Örneğin YGS-6 sıralamam 832 bin. Listeme YGS-6 sıralaması 787 bin olan bir bölümü yazabilir miyim?
 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda 3. Sayfa e) bendi açıklamasında belirtildiği üzere tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize yazabilirsiniz. Alt limit olarak da örneğin sıralamanız 832 bin 900 bine kadar tercih listesi oluşturabilirsiniz. Sıralamayı 787 binlik bölümden başlatıp 10’uncu tercihi de 900 bine kadar indiniz ve 900 binlik bölüme yerleştiniz. Bu demek oluyor ki ÖSYM ilk 9 tercihinizi taradıktan sonra 10’uncu sırasıyla baktığı için ilk 9 tercih olmadığı takdirde 10’a girersiniz. Bu da risk almanızı önler. Yazmadığınız takdirde risk oranını arttırmış olursunuz.

OKUL ÖNCESİ NE OLUR?

TS’ye geçen okul öncesi bu sene sıralaması nasıl olur. Ben 39 binden girebilir miyim?

YGS-5’ten TS-1’e geçtiği için yeni mat-geo ağırlıklı bir puan türünden sözele geçtiği için puanların yükselip başarı sırasının düşmesi yönünde öngörüde bulunabiliriz. Ama yinede tercih eden öğrencilerin başarı sıralarını belirlediği ve kılavuzda yer alan yerleşen son öğrencinin başarı sırasının sıralamayı belirlediğini unutmayınız.

KILAVUZDA OLMAYAN BÖLÜM ÖĞRENCİ ALMAZ

Bu sene kurulan İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bu sene öğrenci alacak mı? Sıralamam 34 bin. İYTE Mimarlık geçen sene 28 bin ile kapatmış, Dokuz Eylül ise 30 bin ile kapatmış. Buraya girebilme olasılığım nedir?

2017 ÖSYS Kılavuzunda yer almayan hiçbir bölüm öğrenci almaz. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Dokuz Eylül Üniversitesi ikisine de girme olasılığın var. Fakat üniversite taban puanları sabit olmayıp tercih yapan öğrencilerin sıralamasıyla belirlendiği için bizim önerimiz ilk 5 tercihi gönlünüzden geçen üniversite ve bölümleri yazmanız. Sonrasındaki tercihlerde ise sıralamanıza yakın ve inebildiğiniz kadar alt sıralara inmeniz sizin için yerleşme oranınızı yükseltir. En önemli nokta  okumak istemediğiniz hiçbir üniversite ve bölüme tercih listenizde yer vermemek.

HANGİ BÖLÜMÜ SEÇMELİYİZ?

Bu sene LYS’de oğlum MF-1 266,17892 122498 Y-MF-1 315,20492 121946 --- --- MF-2 282,55160 108061 Y-MF-2 331,57760 108339 --- --- MF-3 286,01228 103724 Y-MF-3 335,03828 104096 --- --- MF-4 271,58294 115266 Y-MF-4 320,60894 115092 . Biomühendislik yada biomedikal mühendislik dallarına ilgi duyuyor. Bu puanlarla hangileri olabilir?

Tercih yaparken bireysel ilgi ve yeteneklerin göz önünde bulundurulması gerekir bu nedenle bölüm önerisi yapmak için öğrencinin yetenekleri ve ilgisi doğrultusunda yaklaşılmalıdır bir çok yaşanan örnekte olduğu gibi kan tutan birini Tıp fakültesine yönlendirmekten farksız olur. Tercih edeceği bölümlerin ders içeriklerine de bakması öğrenciyi daha doğru yönlendirir.Üniversite öğretimi yapılan alanların bazıları birbirlerine yakın özellikleri olan bölümlerdir.  Birbirine yakın bölümler  denilmesinde  amaçlanan , o meslek alanlarında başarılı olmak için benzer ilgi ve yeteneklerin etkili olmasındandır.

NE SEÇMEMİ ÖNERİRSİNİZ?

TM-1’de 103 binde TM-3’te 78 binde TS-1’de 18 bin, TS-2’de ise 22 bindeyim. İzmir Yönetim Bilişim Sistemler Dokuz Eylül Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi İktisat arasında kaldım. İzmir’de ikamet ediyorum. Ne önerisiniz?

Tercih yaparken bireysel ilgi ve yeteneklerin göz önünde bulundurulması gerekir bu nedenle bölüm önerisi yapmak için öğrencinin yetenekleri ve ilgisi doğrultusunda yaklaşılmalıdır bir çok yaşanan örnekte olduğu gibi kan tutan birini Tıp fakültesine yönlendirmekten farksız olur.Tercih edeceği bölümlerin ders içeriklerine de bakmak daha doğru yönlendirir.Üniversite öğretimi yapılan alanların bazıları birbirlerine yakın özellikleri olan bölümlerdir.  Birbirine yakın bölümler  denilmesinde  amaçlanan, o meslek alanlarında başarılı olmak için benzer ilgi ve yeteneklerin etkili olmasındandır

Bilişim teknolojileri mezunuyum 2 yıllık basım ve yayım teknolojileri bölümünü istiyorum. ek puanla tercih edecegim bölümleri bilmiyorum. Sınavsız geçişle basım ve yayım bölümü seçebiliyorum tabi sınavsız geciş kalktı şimdi ek puanla secebilir miyim? Ham puan mı yerleştirme puanına mı bakayım? Basım ve yayım teknolojileri ile basın yayın arasındaki fark nedir? Tam burslu üniversiteyi kazandıgımda alttan dersim kaldıgında bursum kesilir mi?

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar karşılarında yer alan yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları, OBP’nin 012 ile çarpılması ve YGS/LYS puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca yerleştirme puanlarına OBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

Ek puan, 30.03.2012 tarihi itibariyle bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna bu tarihten sonra kayıt yaptıran adaylar için uygulanmaz. Bilişim teknolojileri alanı ve tüm dalları ise

Basım Teknolojileri Yüksekokul

Bilgisayar teknolojisi ve yüksekokul

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

İşletme Bilgi Yönetimi Yüksekokul

Yönetim Bilişim Sistemleri Yüksekokul olarak kılavuzda belirtilmiştir.

Basım Teknolojileri; üretimde baskı hazırlık,baskı ve sonrası aşamalar konusunda eleman yetiştirirken, Basın yayın bölümü;teorik eğitim içerip haber ve medya sektörünün farklı aşamalarında  medya içeriklerini hazırlayan eleman yetiştirmektedir. Diğer soruların için ise seçtiğin programın özel koşullarına bakmalısın.

PDR OLUR MU?

Benim TM-3 sıralamam 71 bin, psikoloji veya PDR istiyorum ama en düşük PDR 53 bin civarı ile kapatmış tercih etsem gelme olasılığı nedir? Bir de TM-2 sıralamam 82 bin Hacettepe sınıf öğretmenliği 71 bin, Ankara sınıf öğretmenliği 76 bin ile kapatmış. Onların tutma ihtimali nedir? Son olarak sınıf öğretmenliği yaparken psikoloji yan dal yapabilir miyim? Yaparsam mezun olduğumda psikolog unvanı ile çalışabilir miyim?

Bu sorunun cevabı yukarıdaki ile aynı. Üst tercihlerizde başarı sıranızın üstünde yazın ortalara doğru gerçekçi olanları. Yan dal sertifika programıdır. Çift anadal ile karıştırmamak gerekiyor. Yandal programını bitiren sertifika alır.

18-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş