Arama sonuçları

Üniversitelerin bölünmesinin nedeni 'aşırı büyüme'

Üniversitelerin bölünmesinin nedeni 'aşırı büyüme'

Üniversitelerin bölünmesinin nedeni 'aşırı büyüme.' SETA Eğitim ve Sosyal Politikalar Araştırmaları Direktörü Atilla Arkan, üniversitelerin bölünmesine ilişkin şu yorumu yaptı: "Büyüklüğün ortaya çıkardığı temel sorunlar, etkili bir üniversite yönetimini imkansız kılması, mali verimliliği zorlaştırması ve üniversitelerin araştırma alanlarına odaklanmasına engel olması."

ÜNİVERSİTELERİN BÖLÜNMESİNİN NEDENİ 'AŞIRI BÜYÜME'

SETA Eğitim ve Sosyal Politikalar Araştırmaları Direktörü Atilla Arkan, bazı üniversitelerin bölünmesini sağlayacak ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edilen, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı değerlendirdi. Arkan, üniversitelerin bölünmesinin en önemli sebeplerinden birinin aşırı büyümeleri olduğunu ifade etti.  

ÖĞRENCİ SAYILARI 100 BİNE YAKIN

Arkan, bu büyüklüğün öğrenci sayıları, öğretim üyeleri sayıları ile fakülte, meslek yüksek okulu, enstitü ve araştırma merkezleri sayısında kendini gösterdiğini söyledi. Arkan, adı geçen bölünecek üniversitelerin öğrenci sayılarının 100 bine yaklaştığını belirtti.

Arkan, büyüklüğün ortaya çıkardığı temel sorunları ise şöyle sıraladı:

"Etkili bir üniversite yönetimini imkansız kılması, mali verimliliği zorlaştırması ve üniversitelerin araştırma alanlarına odaklanmasına engel olması."

ÖĞRENCİLER İKİ ÜNİVERSİTEDEN DERS ALABİLİR

Arkan, öğrencilerin şehrin sosyal ve kültür imkanlarından istifade etmesi için özellikle fakültelerin şehir merkezlerinde kurulmasının faydalı olacağını belirtti. Arkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Aynı şehirdeki üniversiteler hukuki protokoller ile kütüphane gibi eğitim, sportif, sosyal ve kültürel imkanların paylaşılmasını sağlıklı bir şekilde yönetebilirler. Yine öğrenci, öğretim üyesi ve laboratuvar imkanlarının etkili bir şekilde kullanımını da hukuki protokollerle düzenleyebilirler. Yani öğrenciler, her iki üniversiteden de ders alabilirler. Öğretim üyeleri de her iki üniversitede ders verebilir. Hukuken bu mümkündür. Dünyada bunun güzel örnekleri de bulunmaktadır. "

YÜKSEK KAPASİTELİ ÜNİVERSTELERİN BÖLÜNMESİ DOĞRU

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da yüksek kapasiteli üniversitelerin bölünmesinin doğru olduğunu söyledi. Yalçın, i "Dünyada ilk 500 üniversitenin içerisindeki öğrenci sayıları dikkate alındığında 100 bin öğrencisi bulunan üniversite yok" dedi. 

Yalçın, üniversitelerin bölünmesi üzerinden öğrenci olaylarını tetiklemek isteyenlerin bulunabileceği uyarısını yaptı. Bazı üniversitelerdeki itirazlara değinen Yalçın, bu konuda "bölünme planının aceleyle yapıldığı" yönünde eleştiri getirildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

BÖLÜNME KARARINDA ACELE EDİLMEMELİ

"Örneğin bir üniversitede 'mühendislik ayrılıyor ama teknokent kalıyor' deniyor. Oysa teknokent ağırlıkla mühendisliğin alanı. Teknokentin mühendislik fakültesinden ayrılmasının da doğru olmadığı belirtiliyor. Formasyon sertifika programının bir üniversitede kaldığı ancak eğitim fakültesinin diğer üniversiteye geçtiği belirtiliyor. Burada bu tip durumlar, çok ince elenip sık dokunmalı, daha sonra tekrar 'yanlış oldu' denmemesi için bu işin aceleye getirilmemesi gerektiğini düşünüyorum." 

Üniversitelerin bölünebileceğini ama bu konuda alandan gelen itirazların incelenmesi gerektiğini söyleyen Yalçın, şunları kaydetti: "Bu itirazları dikkate almak aklın gereğidir."

01-05-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş