Arama sonuçları

YKS tercihleri: Devlet mi vakıf üniversitesi mi?

YKS tercihleri: Devlet mi vakıf üniversitesi mi?

YKS tercihleri: Devlet mi vakıf üniversitesi mi? Üniversite tercihi yapacak adaylardan sık gelen sorulardan birisi de işte bu: Devlet mi vakıf üniversitesi mi tercih edilmeli?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarından sonra adaylar için de tercih sürecine girildi. Ancak sonuçlar açıklandıktan sonra adaylar üniversite tercihi konusunda “vakıf mı devlet mi” ikilemi yaşıyor. Bu yönde de çok sayıda soru geliyor.

Peki nasıl karar vereceksiniz? Gelin buna bakalım:

YKS TERCİHLERİ: DEVLET Mİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ Mİ?

-Öncelikle vakıf üniversitelerinde öğrenim ücreti var. Bu durumda ailenizin bu ücreti karşılayacak durumda olması gerek. Her yıl da vakıf üniversitesi ücretlerine ortalama yüzde 20 oranında zam yapıldığını da aklınızdan çıkarmayın. Bu durumda ailenizin bu yükü karşılamaya hazır olması gerekiyor.

-Devlet üniversitesinde sıradan bir bölüm okumak yerine vakıf üniversitesinde istediğiniz bölümü okumak. Bence bu sorunun yanıtını bulun.

-Lisans eğitimini devlet üniversitesinde almak. Buna karşılık üniversite eğitimi için ayırdığınız bütçeyi her yıl bir yurtdışı deneyimi kazanmak için harcamak. Bu yaz okulu, dil okulu, ya da bir sosyal sorumluluk projesi olabilir. Ya da lisans eğitimi için ayırdığınız ücreti yüksek lisansı yurtdışında yapmak üzere kullanmak.

-Belli vakıf üniversitelerinde sınıflar devlet üniversitelerinde olduğu gibi kalabalık olmayacaktır. Daha az öğrencinin olduğu sınıflarda öğrenim görme şansınız olabilecek.

-Emekli olan devlet üniversiteleri hocalarının büyük çoğunluğu bu vakıf üniversitelerine geçiyor. Bazı misafir statüde ders verenler de oluyor.

BAŞKA KENTTE OKUMAK SEÇENEĞİNİ DEĞERLENDİRME?

-Ailenizin yaşadığı kentte başka bir yerdeki devlet üniversitesine gittiğinizde maliyet hesabı yapabilirsiniz. Aynı şehirde bir vakıf üniversitesinde okumak daha mı düşük maliyetli olur.

-Erasmus gibi değişim programlarına birçok vakıf üniversitesinde öğrencilerin çoğu sıcak bakmıyor. Bu değişim öğrencisi olmak için bir avantaj olabilir.

ESNEKLİK SAĞLASIN

Hangi üniversite olursa olsun size çift anadal, yandal gibi programları sunup sunmadığını araştırın. Bölümler arasında geçişler var mı? Başka bölümlerden ders almanıza izin veriliyor mu? Bu esneklikleri size sağlayacak mı?

-Üniversiteye yerleşmekle aslında kariyer yolculuğunuz yeni başlıyor olacak. O yüzden sizin kendinizi geliştirebileceğiniz ortamları sunan üniversiteleri araştırın. Yani gelecekte yalnızca diplomanın gücüne güvenemeyeceksiniz. Öğrenciliğiniz döneminde yaptıklarınız da sizin iş bulmanızda etkili olacak.

AKADEMİSYELERİNİ İNCELEYİN

-Hem devlet hem vakıf üniversitelerinin akademisyenlerini araştırın. YKS tercih kılavuzu bu anlamda size yardımcı olacak.

Vakıf üniversitelerinde öğretim üyelerine ulaşmanız doğru daha kolay.

‘BURS BULURUM’ YANILGISINA DÜŞMEYİN

Şu hatayı da yapmayın. “Önce bir yerleşeyim, vakıf üniversitesinden burs bulurum” demeyin. Vakıf üniversitesinden burs aldığınızı garantilemeden böyle bir tercih yapmayın. Çünkü o kadar kolay burs bulamazsınız. YÖK’ün yayımladığı 2019 Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu 69 üniversiteden 42’sinin öğrencilerinin yüzde 10’nu burslu okuttuklarını gösteriyor. Yani yüzde 73’ü zorunlu olan kadar burs veriyor.

EK YERLEŞTİRME DÖNEMİ VAR

-Ek yerleştirme dönemi de olacak biliyorsunuz. Bu yüzden de istemediğiniz bölümleri listenize almayın.

 

 

 

 

22-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş