Arama sonuçları

YKS’ye Doğru: Sınavdan önce son hatırlatmalar

YKS’ye Doğru: Sınavdan önce son hatırlatmalar

YKS’ye Doğru: Sınavdan önce son hatırlatmalar. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak. 2 milyon 437 bin 119 aday başvurdu. Bu kez pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Rehberlik Uzmanı Jale Arslan oldu. Arslan sınavda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

İşte Arslan’ın sorularımıza verdiği yanıtlar:

 

YKS’YE DOĞRU: SINAVDAN ÖNCE SON HATIRLATMALAR

Uzun bir süreç tamamlandı. YKS öncesi son gün adaylar nelere dikkat etmeli? Cuma günün nasıl geçirmelidirler? 

Bu yıl sınava girecek adaylar hedefleri ve yapabilme güçleri doğrultusunda çalıştılar, büyük bir kısmı sınav yaklaştıkça daha çok çalıştı ve yoruldular. Hafta sonu girecekleri sınavı başarılı geçirmeleri için bu akşamı ve Cuma gününü dinlenerek ve kendilerini rahatlatarak geçirmeleri gerekir. Artık ders çalışmayı, soru çözmeyi, ders videosu izlemeyi bırakmaları gerekir. Yorgun zihin ve bedenle sınava girilmemelidir görüşü konunun uzmanların ortak paylaştıkları görüştür. Son dakika çalışmalar mevcut bilginin karıştırılmasına, kaygının artmasına neden olur. Zaten bu takvime kadar birçok aday onlarca deneme sınavına girmiş, binlerce soru soru çözülmüştür. Bu akşam ve Cuma günü isteyen aday kısa süreli defter notlarına bakabilir. Ama bu da baştan sona defterleri okuma biçiminde değil, göz gezdirme, kavramlara bakma şeklinde yumuşak ve birkaç saati geçmeyen bir çalışma olmalıdır. Daha çok rahatlama ve zihnini boşaltmak için keyif aldığı şeylere zaman ayırmalı, sınav dışı sohbetler etmeli, müzik dinlemeli, kitap okumalı, eğlenceli, komik video-film izlenmelidir.

Cuma günü adayların cep telefonlarını kapalı tutmaları, arkadaşları ile iletişime geçmemeleri de önemlidir. Zira sınav yılındaki adayların her sohbeti sınav konusuna gelecektir. Bu dönemde bu tarz sohbet risklidir. Cuma günü adaylar TYT sınav giriş belgeni, kimlik kartını, giysilerini, suyunu ve maskeni hazırlamalı, sabah bunlarla ilgili bir telaş yaşamamalıdır. Daha önce gidilmediyse Cuma günü sınav binasının yerini görmek iyi olur. Yatmadan önce ılık bir dış almak rahatlamayı ve uykuya geçişe yardımcı olacaktır. Her zamanki saatte de yatağa girilmelidir, daha erken yatmak doğru değildir.

 

SINAV SABAHI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

 

Sınav sabahı adaylar nelere dikkat etmeliler? Kaçta okulda olmaları, yanlarında hangi evrakları almalılar gerekiyor?

Sınav sabahı daha önceden okulun ulaşım zamanına göre bir kalkış saati belirlenmiştir. O saatte kalkılmalıdır. Saat 8.45 en geç 9 da okul bahçesinde olunması gerektiği unutulmamalıdır. Her zamanki gibi normal bir kahvaltı yapılmalı o güne özel, alışkanlık dışında bir şey yenmemeli fazla sıvı tüketilmemelidir. 15 dk kuralını aklında tutup saat 10.00 sınav binalarının kapılarının kilitleneceğini, sınav başlama saatinden en az bir saat önce okul bahçesinde olunmalıdır. Yolda giderken sınav sohbeti yapmamak, hafif, keyifli bir müzik dinlemek, sakin bir yolculuk yapmakta önemlidir. Kalem-silgi-kalemtraş-peçete ve maskeyi ÖSYM verecek. Adaylar sınava giderken  TYT sınav giriş belgesi, kimlik kartını (Nüfus cüzdanı, TC kimlik kartı, süreli pasaport), etiketi alınmış suyu yanlarında götürecekler. Sınav başlayıncaya kadar maske  takma zorunluğu olduğunu unutmayıp kendi maskeleriyle gidebilirler.

 

SINAV STRATEJİSİ NE OLMALI?

Sınav başladığında adayların stratejileri nasıl olmalıdır?

 Deneme sınavlarında her aday hangi testten başlayacağını ortalama o test grubuna ne kadar  süre ayıracağını zaten zihninde kodlamıştır. Yöntem değişikliği yapılmamalıdır. Belirlediği sıra ve süreye uygun soruları çözmelidir. Yapamadığı, zorlandığı sorularda bir testi bırakıp panikle başka bir teste geçmemelidir. Eğer herhangi bir strateji belirlemediyse önerilen en güçlü olduğu, en rahat olduğu dersin testinden başlamak, en problemli dersi sona bırakmak olmalıdır.

Her testin puan getirisinin ortalama aynı değerde olduğunu aklında tutup sorularla inatlaşmadan yapabileceği en yüksek net sayısını elde etmeyi hedeflemelidir. Sonuçta zor bir matematik ya da Türkçe soru ile aynı testteki kolay bir sorunun puan getirişi eşittir.

TYT de eklenen 30 dakikadan dolayı süre baskısı yok, AYT ve YDT de süre yeterli. Zaman yönetimini doğru yapıp son 5-7 dk da optik kontrolüne ayırmak iyi olur. Her test bitimlerinde duvar saatinden zaman kontrolü yapılabilir. Sınav sonuna kadar  mücadele edilmelidir. Tüm çabanıza rağmen sınav anında bütün soruları çözemeyebilirsiniz. Net hesabında  4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü unutulmamalıdır. Bazen yanlış yapmaktansa boş bırakmak sizi amaca daha fazla yaklaştırır.

 

EN SIK YAPILAN SINAV HATALARI NEDİR?

Konsantre olmamak, “dikkat” etmemek.

Kafadan işlem yapmak, işlemi sonuna kadar götürmemek, kalem kullanmamak.

Soru kökünü anlamadan çözüme geçmek,

Soruyu hafife almak.

Seçenekleri “E” şıkkına kadar okumadan cevap hakkında karar vermek,

Süre kullanımında zaman yönetimini yanlış yapmak.

Yapamadığı soruya takılmak.

Soruları kendi mantığına göre çözmek. Oysa her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığına değil, sorunun mantığına göre hareket etmek gerekir.

Kodlama yaparken özellikle boş bıraktığı sorulara dikkat etmemek.

ÇÖZÜLEMEYEN SORUDA NE YAPMALI?

Adayların yapamadığı sorular karşısında tavrı nasıl olmalıdır?

Soru yapılamıyorsa ya bu konuda bilgisi yoktur, ya bu tarz bir soru ile karşılaşmamıştır, ya o an çözümü göremiyordur ya da dikkatli okumadığı için bir noktayı gözden kaçırıyordur. Nedene göre tavır alınmalıdır. Bilmiyorsa oyalanmadan geçmeli, konuyu bildiği halde çözemiyorsa soru ile inatlaşmadan turlama tekniğini kullanarak geri dönmek üzere başka soruya geçmelidir. Deneme sınavlarında yaptığı netlere göre her adayların kendine en az ve en çok yapabileceği net hesabı olmalıdır. Örneğin 40 soruluk bir testte ortalama 25-30 civarı yapabileceğini düşünüyorsa o test için ayırdığı sürede yapabileceği soruları bulmak ve çözmek amacı olmalıdır. Yapamadığı 8-10 ya da 15 soru için kaygılanmamalıdır.

SINAVDA SÜRE KULLANIMI

Sınavda adaylar süre kullanımını nasıl ayarlamalılar?

Süre kullanımı sınava çalışmak, bilmek kadar değerlidir. Sonuçta sınırlı bir zaman diliminde soru çözmeniz istenmektedir. Her test yeterli süre ayrılmalı, soruların tümünü görebilmelidir. Çünkü belki en rahat yapabilecek soru testin son sorularına denk gelmiştir.

Deneme sınavlarında her test için bir süre belirlemesi gerekir zihninde. Örneğin Türkçe testi için 45-50 süre ayırdıysa bu süre içinde testi tamamlamaya çalışmalıdır. Bir 5 dk daha fazla kullanabilir. Ancak test zor gelmiş ve sorularla uğraşırken diğer soruların süresinden fazlaca çalıyorsa bu sıkıntı yaratır.

AYT İÇİN NE YAPMALI?

27 Haziran Cumartesi TYT bittikten sonra adaylar günün kalan kısmını nasıl değerlendirmelidirler?

Sınav bitmiştir zihinde de bitirilmelidir. Üstelik pazar günü sonucu %60 etkileyecek AYT sınavı ve dil sınavı vardır. Odak alanını pazar günkü sınava çevirmelidir. Yeniden belgelerini, suyunu, maskesini, giysilerini hazırlamalıdır.  Dinlenmek, keyifli bir şeyler yapmak değerlidir. Son dakika çalışmak doğru değildir. Bilgilerin karıştırılmasına neden olur. Ancak dinlendikten sonra eğer isterse aday AYT defterlerine çok kısa 1 saat en fazla toplamda 2 saat kısaca göz atabilir. Bu da baştan sona defter okuma biçiminde değil, göz tekrarı şeklinde hafif bir çalışma olmalıdır. İstemiyorsa hiç yapmamalıdır. Cumartesi akşamı artık ne defter, ne kitaba dokunmamalı, kendini, zihnini dinlendirmeli, keyifli bir şeyler yapmalıdır.

SIRALAMA SINAVLARI NE ANLAMA GELİYOR?

 

Sürekli bu sınavların sıralama sınavı olduğunu vurguluyoruz. Sıralama sınavlarının değerlendirilmesinde adayın aklında tutması gereken noktalar nelerdir?

 

Sıralama sınavlarında adayın ne yaptığı kadar diğer adaylarında yaptıkları sonucu etkiler. Aday sınavdan çıktığında iyi geçmedi der üzülür sonuçlar açıklandığında o kadar da kötü olmadığını, hatta iyi olduğunu görebilir. Ya da tam tersi durumda oluşabilir. O zaman adayın sınav hakkında bir tahmini olabilir ama Temmuz’da sonuçlar açıklanmadan kesin bir yorum yapmak doğru değildir. Adayların yapabileceği elinden gelenin en iyisini yapmak olmalıdır.  ÖSYM sonuçları açıkladığında sınavını ne kadar iyi ya da kötü yönettiğini görebilir. O nedenle ne cumartesi ne de Pazar günü sonuca yönelik kaygı yaşamamalıdır. Sabırla beklemeli, tatilini yapmalıdır.  

 

SINAV SIRASINDA STRES YAŞANIRSA

 

Sınavda stres yönetiminde sorun yaşanırsa adaylar bu durumla başa çıkmak için önerileriniz nelerdir?

 

Aday daha önce stres yönetimi için özel bir çaba göstermediyse, rehber öğretmenlerinden bilgilendirme almadıysa sınav anında yapabilecekleri; sakin olmaya çalışmak, zihin dağıldıysa yeniden toparlamak için kendine birkaç dk ayırmak, birkaç kez derin nefes almak, kendine olumlu telkinlerde bulunmak, etrafla ilgilenmemek, soru kitapçığı dışında bir yerlere bakacaksa boşluğa, önündeki kalem, silgi gibi nesnelere bakmak, mutlaka yapabileceği soruların olduğunu aklında tutup süresi içinde o soruları bulup çözmek biçiminde bir davranış sergileyebilir.  Olumsuz senaryo yazmamak, olumsuz düşünlere dur diye bilmek sınav anında önemlidir. Gerilmek yerine elimden geleni yapmalıyım diye mücadele etmek en doğru stratejidir.

 

TERCİHE KADAR NE YAPMALILAR?

 

YKS süreci tamamlandığında sonuçlar açıklanıncaya kadar adaylara tercih süreci ile ilgili öneriniz var mı? Nasıl bir hazırlık yapmalıdırlar?

Sınavdan sonra önce güzel bir dinlenme ve erteledikleri bazı şeylere zaman ayırma gibi rahat bir dönem geçirmelidirler.  Temmuz ayının ikinci haftası adaylar tercih dönemi için ön çalışma yapmalıdır. Sonuçta tek tercih yapmayacaklar, alternatiflerini oluşturmalıdırlar. A planı, B planı ve C planlarını belirlemeli, gitmeyi düşündükleri üniversitelerin web sayfalarını, YÖK atlası incelemeli, fikir sahibi olmalıdırlar. Birçok öğrenci üniversitelerin yerlerini bilmiyor, şehir içinde mi, şehir ışında mı, ilçede mi? kampüs üniversitesi mi, barınma olanakları var mı? Özellikle lisans ve ön lisans programlarında fakültelerin bazıları şehrin ilçelerinde ama aday incelemediği için üniversitenin adına bakıp şehri tercih ederek seçim yapıyor daha sonra hayal kırıklığına uğruyor. Sınavın kendisi kadar doğru tercih yapmakta önemlidir. Yerleştirme sonuçları açıklanıncaya kadar süreç devam etmektedir.

25-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş