Arama sonuçları

Yüzde 92 adrese göre, yüzde 8 sınavla 'nitelikli' okullara yerleşecek

Yüzde 92 adrese göre, yüzde 8 sınavla 'nitelikli' okullara yerleşecek

Yüzde 92 için adrese göre, yüzde 8 sınavla "nitelikli" okullara yerleşecek.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 1.2 milyon öğrenci ve ailesinin 1.5 aydır beklediği liseye geçişte TEOG yerine getirilen yeni sistemi açıkladı. Buna göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecek öğrencilerin yüzde 90'dan fazlası  "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" ile adresine en yakın okula yerleştirilecek. Yüzde 8 ise Haziran ayında okullar kapanmadan yapılacak sınavla yerleştirilecek, sınava isteyen girecek.  

YÜZDE 92 İÇİN ADRESE GÖRE, YÜZDE 8 SINAVLA 'NİTELİKLİ' OKULLARA YERLEŞECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz 15 Eylül'de "TEOG'un kaldırılması lazım" sözlerinden 84 saat sonra 19 Eylül'de sonuçları liselere geçişte kullanılan Temel  Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kaldırıldı. 1.2 milyon ailenin 47 gündür beklediği TEOG yerine gelen sistem Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye geçişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı.

İşte Bakan Yılmaz’ın açıklamaları:          

TEOG EN İYİ SİSTEMDİ

Yeni sistem tamamlandı. Mevcut sistem TEOG, bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi. Peki iyiydi de ne için değiştirdiniz? Bu da ihtiyaçtan kaynaklandı. Mevcutların en iyisi ama sıkıntıları var. bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği yönünde toplum tarafından algı vardı, etüt merkezlerine gidiyorlardı. Biz bunu kapatmak zorunda kaldık. “Özel ders alanlar var” deniyor. Demek ki sistemimiz bunu artırmış olabilir. Algı gerçeğin önündedir.

HORMONLU NOTLAR GEREKÇESİ

Bir başka gerekçe sınav yapıyoruz, iki sınav. O günlerde diğer öğrenciler okula gelmiyor. Bu da okulda, eğitimde aksamaya yol açıyor.

Bir başka husus toplumda okul notları. Sınavların yanında 6’ncı, 7’nci, 8’nci sınıfların başarı notları da eklenerek puan çıkıyor. O zaman da deniyor ki, özel okulların puanlarını cömert verdiği ifade ediliyor.

Bir başka husus, 8’nci sınıf öğrencilerimiz faaliyetlere katılamadığı. Çocuk 6’ncı sınıftan itibaren bu sınava hazırlanıyor. Çocukların en güzel zamanında, 8’nci sınıfta yapılacak sınav için bir yarışa giriyor. Bunun da bir olumsuzluğu var.

Bir başka husus, bu lise sonlarda da var. lise sondaki öğrenciler üniversite sınavı için devamsızlık yapılıyor. TEOG’a hazırlık için ilave devamsızlık ortaya çıktı.

Öğrenci evinin yakınındaki okulu bazen bir puanla kaybediyor. Bunları görmemek mümkün değil. Bizler her ne şikayet gelirse onu dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksikliklerden mutabık mı? Mutabık. Sınavların yapıldığı gün diğer öğrenciler gelmiyor, eğitimi aksatıyor. 8’nci sınıfa katılmıyor, sosyal etkinliklere katılmıyor. Dolayısıyla bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için TEOG’un yerine, böyle çocuğu stresi kaldıracak, basit, kolay anlaşılır bir sistem getirelim.

YENİ SİSTEM  BELLİ OLDU:

"Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi"ni getirdik.  Adrese en yakın okula yerleştirilecek. Bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızın kendi tercihlerini alacağız.

EĞİTİM BÖLGESİNE GÖRE 5 TERCİH YAPACAK

Başvuru esnasından bir ekran gelecek, ekrandan 5 tercihte bulunacak. Öğrencinin tercihi esas olacak. Ortaokulla lise arasında bir bağı kurmuş oluyoruz. Bu yüzde 90'un üzerindeki öğrenciler için. Akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu okulun başarı yüzdesini yükseltecek.  Her okul türüne göre öğrencileri istemediği başka bir okul türüne yerleştirmeyeceğiz. 8'inci sınıfta olup bu yerleştirme sistemine tabi olan 1.2 milyon öğrencimiz var.  Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için bizim bütün liselerimizi fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje okullar ayarına çıkarmamız lazım.  

YÜZDE 8 SINAVLA YERLEŞECEK

Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza, isteyen 8. sınıf öğrencilerin girebileceği bir sınav hazırladık. Bu liselerin ismini ve sayısı mayıs ayı gibi açıklayacağız. 

Bu sistem kaldırıldığında Hakkari'deki bir çocuk istediği liseye girebilecek mi? Bu sistemle onu getirmiş olduk.  

SINAV HAZİRAN AYINDA YAPILACAK

Soruları biz hazırlıyoruz, 8'inci sınıf müfredatından olacak, sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. 

Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular merkezden Bakanlığımızca hazırlanacak. Sınav sonuçlarını da kısa süre içerisinde yani Haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz.

60 ÇOKTAN SEÇMELİ SORU OLACAK

Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Sınav temel dersleri içerecek. Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8'nci sınıf müfredatı olmak üzere 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız. 

SINAVA GİREN 5 TERCİH YAPACAK

Sınava giren öğrenciler için 5 tercih veriyoruz. Adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin de duyurusunu aynı anda yapacağız.

SINAVA GİRMEK İSTEĞE BAĞLI OLACAK

Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı.

YABANCI ÖZEL OKULLAR SINAV YAPABİLİRLER 

Yabancı eğitim kurumları isterlerse kendi sınavları ile isterlerse bakanlığın merkezi sonuçlarıyla kayıt yapacak.

ÖRNEK SORULAR YAYINLANACAK 

Örnek sorularımızı yayınlayacağız. 8. sınıf ağırlıkta olmak üzere 6,7 ve 8. sınıftaki ders kitaplarmız ve kazanımlarımız çerçevesinde sorular sorulacak. Hangi müfredatta öğrencilerimize ne vermek istiyorsak bunları ölçeceğiz.  

TEOG ÖĞRENCİLERİ YARARLANAMAYACAK 

Geçtiğimiz yıl ve önceki yıllarda TEOG puanlarıyla bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmiş öğrenciler "adrese dayalı sistem"den yararlanamayacak ya da bu yıl yapılacak sınava giremeyecek. Çünkü her sistemin kendi içinde bir düzeni var. Böyle bir imkan olursa sistemin kendi içindeki düzenini bozmuş oluruz.

SAHTE ADRES KAYITLARI ORTAYA ÇIKAR MI?

Eğitim bölgeleri sisteminin nasıl oluşturulduğu ortaya çıktığında, kaygıya gerek olmadığı ortaya çıkar. Velinin tercihinin dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Biz oluştururken, meslek lisesi de olsun, Anadolu lisesi de olsun, imam hatip lisesi de olsun. İki, yine eğitim bölgesi oluştururken, taleple ortaokul ve lisemizi biliyoruz, eşleştireceğiz. Ne çok fazla ne çok az… Yaşarken göreceğiz.

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ OLUR MU?

Bunlara karşı çözüm bulabilmek mümkündür. Şunu diyorsunuz, adrese kayıtlı bir öğrenci var. şimdi buradaki insan göçecek. Onun yerine birisi gelecek. Samimi bir şeyse mümkündür, ama bunların kontrol mekanizmaları vardır.

KAPASİTE 70 KİŞİ, AMA 100 BAŞVURU VAR. ELEME NASIL YAPILACAK? 

Bir okula ola ki taşınmayla beraber 100 tane geldi. Orada da okul başarı puanını esas alacağız.

BİR YENİ SİSTEME KISA BİR İSİM KOYDUNUZ MU?

Liselere Kayıt Sistemi. Vatandaşımız biz ne dersen kendisi en iyi algıladığı şekilde oluşacak ama. Veli tercihine bağlı Serbest Kayıt Sistemi.

ÖĞRETMEN ATAMALARI NE OLACAK?

Öğrenci sayısını indiremezsiniz o halde öğretmen sayısını artırmamız lazım. Öğretmen yaş ortalamamız 40 yaşın altında. Genç olan öğretmenin hizmet içi eğitim ihtiyacı da biraz daha fazla deniyor. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Biz önümüzdeki yıl 20 bine yakın öğretmen alacağız. Son rakamı Maliye Bakanımız ve Çalışma Bakanımız ile bir araya geleceğiz. 20 bin öğretmen alımı için şubatta duyuru yapacağız. 

05-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş