Arama sonuçları

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı. Kılavuz, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde 22 Haziran-4 Temmuz 2017 tarihleri arasında yayımlanacak.          

TERCİH DÖNEMİNDE YENİDEN YAYIMLANACAK

ÖSYM’den yapılan duyuruya göre kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor.

2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız. 

TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

Tercihler, 18-26 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar 24 tercih yapabilecek. Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. 

KİMLER TERCİH YAPACAK?

2017-2018 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezi yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2017- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacak. 2017-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak kendileri yapacak. 

TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerinibelirleyecek. Sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacak. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir. Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2017-YGS’de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını 2017-YGS/LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerinizi tamamlayın. Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırın. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini mutlaka görün. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

ÖNLİSANS TERCİHİ YAPACAKLAR NELERİ İNCELEYECEK?

Önlisans programlarını tercih edecek adaylar Tablo 3'te yer alan bilgileri dikkate alacak. Tablo3’te bilgiler 9 sütun halinde yer alıyor. Tabloda, her üniversitenin adından sonra bu üniversitede yerleştirme yapılacak yükseköğretim programlarının kodları (1) numaralı sütunda, adları (2) numaralı sütunda, programın öğretim süresi (3) numaralı sütunda, programın puan türü (4) numaralı sütunda, programın genel kontenjanı (5) numaralı sütunda, okul birincisi kontenjanı (6) numaralı sütunda, programla ilgili özel koşul ve açıklamaları (7) numaralı sütunda veriliyor.

2016-ÖSYS’de programın YGS puanlı kontenjanına yerleşen en son sıradaki adayın ilgili YGS puanı (8) numaralı sütunda, başarı sırası ise (9) numaralı sütunda yer alıyor. 2017-ÖSYS'de yeni açılan programlarda (- - - -) yer almaktadır. Kontenjanı 2016-ÖSYS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmaz. 2017-ÖSYS'de puan türü değişen programlarda ise (* * * *) işareti bulunuyor.

BU İŞARETLERE DİKKAT EDİN 

Üniversitelerin lisans programlarını tercih edecek adayların dikkate alacağı Tablo-4'teki bilgiler 23 sütun halinde düzenlendi. Her üniversitenin adından sonra bu üniversitede bulunan programların kodları (1), bu programların adları ise (2) numaralı sütunda verilmektedir. (3) numaralı sütunda programın öğretim süresi, (4) numaralı sütunda programa hangi puan türüne göre öğrenci alınacağı, (5) ve (6) numaralı sütunlarda ise sırasıyla, programa genel kontenjandan ve okul birincisi kontenjanından alınacak öğrenci sayıları veriliyor. (7) numaralı sütun, belli koşulları sağladığı takdirde Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB) burslu statüde destek verilecek öğrenci sayısını gösteriyor. Her bir programla ilgili özel koşul ve açıklama numaraları (8) numaralı sütunda “1, 2, 3” şeklinde belirtiliyor. Bu koşulların neleri içerdiği, tablolardan sonra, "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" başlığı altında, numara sırasına göre veriliyor. Tablo 4'ün (10) numaralı sütununda yükseköğretim programlarının 2016 yılındaki en küçük puanları; (9) numaralı sütunda ise en küçük puana karşı gelen başarı sırası yer alıyor. 

11, 12, 13, 14 numaralı sütunlarda programın yabancı uyruklu öğretim üyeleri hariç öğretim üyesi sayısı yer alıyor. 

Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının programları ile KKTC uyruklu, İkinci Öğretim, Açıköğretim, UzaktanÖğretim, Çift Diploma (UOLP, Sunny, vb..), MTOK, Devlet üniversitelerinde Türkçe ve yabancı dilde olan programlardan yabancı dilde olanların, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu ve İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkesi programları ile eğitim-öğretime başka yükseköğretim kurumunda devam eden programlarda Öğretim Üyesi sayısına ilişkin bilgi verilmemiştir. Görevlendirme (GRV) sütununda “*” işareti bulunan programlarda eğitim-öğretim, mevcut kadronun yanı sıra bir kısım öğretim üyesi görevlendirmeleri ile sürdürülüyor.

15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 numaralı sütunlarda ise programın akreditasyon bilgisi, program mezunlarının ÖSYM’nin yaptığı diğer sınavlardaki başarı durumları gösteriliyor. 

SÜTUN BAŞLIKLARINDAKİ KISALTMALAR NE ANLAMA GELİYOR? 

Akredite: Programların akreditasyon bilgisi.
 
TUS TT1 : TUS Temel Tıp Bilimleri Puanı (Tıp fakültesi mezunları)
TUS TT2 : TUS Temel Tıp Bilimleri Puanı (Tıp dışı meslekler)
TUS KTP: TUS Klinik Tıp Bilimleri Puanı
DUS: DUS Puanı
AB AYP: Adalet Bakanlığı Adli Yargı Sınavı Puanı
KPSS-1: 2016 yılı Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden hesaplanan puanların ortalaması
KPSS-2: 2016 yılı Genel Yetenek, Genel Kültür ve Yabancı dil testlerinden hesaplanan puanların ortalaması
KPSS-3: 2016 yılı KPSS121 Puan ortalaması. 

SONUÇ BELGESİ BASILMAYACAK

Yerleştirme Sonuçları  https://sonuc.osym.gov.tr adresinden adaylara duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. 

KAYITLAR 14-18 AĞUSTOS'TA 

ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında alınacak.

22-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş