Arama sonuçları

2023 LGS: Tercihlerde son gün, nelere dikkat etmelisiniz?

2023 LGS: Tercihlerde son gün, nelere dikkat etmelisiniz?

Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanı ve yerel yerleştirme yani sınavsız öğrenci alacak liseler için tercihler bugün saat 17.00’de son buluyor. Tercihlerinizi yaparken puanınızı değil, yüzdelik diliminizi kullanmanız gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayımladığı okulların 2022 yılı yüzdelik dilimleri sizin tercihlerinizi yaparken yararlanacağınız en önemli kaynak.

YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

LGS tercih kılavuzunda yerleştirmenin nasıl yapılacağı şöyle anlatılıyor: “Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır.”

TERCİH SIRASI NASIL OLMALI?

Adayların tercih sırasını gitmek istediği okulları önceleyerek yapması gerekir. İlk tercihten itibaren adaydan daha yüksek puana sahip adaylar yerleştirildikten sonra kontenjan kalmışsa o tercihe aday yerleşir. Özet olarak tercihlerinden birden fazlasına puanı yeten aday tercih sırasına göre hangi tercihi daha önce yazdıysa o tercihine yerleşir. Yani şu anda listenizi yaparken yüzdelik dilimler ve bizim anlatımda kullandığımız yüzdelik dilimler değişebilir, yeniden oluşabilir. Bu konuya çok dikkat ederek ve tercihlerinizi önceliklerinize göre oluşturduktan sonra listenizi tamamlamalısınız.

YEREL YERLEŞTİRME TERCİHLERİ

Yerel tercih yapmayan sınavla öğrenci alan okulları tercih edemiyor. Öncelikle velilerin sınavsız okul tercihi yapmaları gerekiyor. Bunun için 5 okul hakkınız var ancak bir tane seçseniz de sınavla öğrenci alan okulları tercih etmeye başlayabiliyorsunuz. Eğer öğrenci sınavla öğrenci alan okullardan birine yerleşirse yerel tercihleri dikkate alınmıyor.

Yerel tercihlerde okul türü ve bölge sınırlaması var. Yani 5 tercihin tümü aynı okul türünden olamaz. En fazla 3 okul türünü yazabilirsiniz. Yine kendi kayıt bölgenizden 3 okul tercih etme zorunluluğunuz var. Sınavla öğrenci alan okullar için ise sınırlama yok. 10 tercihizin tümü aynı okul türünden de olabilir. Okul türü sınırlaması olmadığı gibi şehir sınırlaması da yok.

SONUÇLAR 24 TEMMUZ’DA

LGS tercihlerinin sonuçları 24 Temmuz’da açıklanacak ve aynı gün iki kez yapılacak nakil uygulamasının birincisi başlayacak. Nakil uygulamasına bir okula yerleşen, yerleşemeyen, tercih yapmayan ya da bir özel okulda kesin kayıtlı öğrenciler katılabilecek. Aynı gün özel okullar da yeniden kayıt almaya başlayabilecekler.

19-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş