Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi: Hangi puan ve yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?
IB diploma programı uygulayan liseler arasında yer alan Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi hangi yüzdelik dilim ve puandan öğrenci alıyor. Diplomasının özelliği ve üniversiteye yerleşme oranları nedir? Lise Müdürü Sedat Işık pervinkaplancom instagram yayınına konuk oldu ve sorularımızı yanıtladı.
YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İşte sorular ve yanıtları:
KONTENJAN NE OLDU?
-Hazırlık sınıfı olan liselerden birisiniz. Bu yıl kontenjanınız nedir? Geçen seneye göre nasıl değişiklik gösterdi?
Geçen sene 120 öğrenci almıştık, bu yıl 136 öğrenci alacağız. Kontenjanımız 16 öğrenci arttı.
-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?
34 kişi, 4 sınıf. Geçen sene sınıf kontenjanı 30 kişi olmuştu. Ancak depremzede öğrenciler için kontenjanlar artırıldı.
KAÇ YANLIŞLA GİRDİ?
-Okula en düşük puanla giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı nedir? Bu öğrencinin hangi testte kaç yanlış-kaç boşu vardı?
476,976 puanla 0.56 yüzdelik dilimle son öğrencimiz okulumuza yerleşmiştir. Bu öğrencinin Türkçe doğru, Matematik 2 yanlış, Fen 2 yanlış, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, İngilizce, din tümü doğru.
NAKİLLER DÖNEMİNDE NE OLDU?
- İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?
Puan ve yüzdelik dilimde bariz bir farklılık olmadı.
-Hazırlık sınıfı zorunlu mu?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlık sınıflarına yönelik yönetmeliği geçerlidir. Ancak biz öğrencilerimize hazırlık sınıfını okumalarını tavsiye ediyoruz.
-Öğrenciler hazırlık sınıflarında seviyelerine göre mi ayrılıyorlar?
Seviyelerine göre ayrılmamaktadırlar. Hedefimiz her öğrencimizin eşit seviyede eğitim alması ve birbirini desteklemesine dayanmaktadır. Sınıflarımızda öğrencilerimiz öğretmenlerinin yanı sıra akranları tarafından da desteklenmektedirler.
KAÇ SAAT DİL EĞİTİMİ VAR?
-Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil var? Sonraki sınıflarda kaç saat oluyor?
20 saat İngilizce, 4 saat Almanca. Bu Talim ve Terbiye Kurulu’nun belirlediği saat diliminde ilerliyor. Ayrıca Sabancı Vakfı’nın desteğiyle de öğrencilerimizin istek duyduğu kadar dil eğitimi desteklenmektedir.
-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?
Almanca haftada 4 saat.
İLK IB MEZUNLARIN VERDİ
-Aynı zamanda IB programı uygulayan lisesiniz. Öğrencilere hangi avantajları sunuyor? IB ilgi görüyor mu? Kaç öğrenci alıyor? Bir ücreti var mı?
4 ayda IB sürecini tamamlayan bir okuluz. IB Diploma Programımız zorunlu olmayan ve ücrete tabi bir programdır. İlk mezunlarımızı bu yıl verdik. Öğrencilerimiz dünyaca ünlü okullardan kabul alarak bizleri gururlandırdılar.
IB programına dahil olan öğrencilere diploma programı;
- IB öğrencileri uluslararası geçerliliği olan bir diploma ile mezun olurlar. IB diploması, dünya çapında pek çok üniversiteye giriş koşulu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, IB mezunları ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki üniversitelere girerken birçok ayrıcalık kazanmaktadırlar. Ayrıca Türkiye'de birçok vakıf üniversitesi farklı oranlarda IB öğrencilerine burs olanakları sunmaktadır.
- Bu program sağladığı eğitimle konuların genişlemesine ve derinlemesine incelenerek, bilginin doğasıyla karşılaştırıp disiplinler arası bir alan yaratır.
- IB diploma programı öğrencilerini kendi dil ve kültürlerinden bir temel oluşturarak uluslararası bakış açısına teşvik eder.
- Öğrenmeye olumlu bir davranış geliştirdiği gibi üniversite eğitimine hazırlar.
- Özenli bir dış değerlendirme ile uluslararası standartlarla dünya üniversitelerine nitelikli bir yapı oluşturur ve isim kazandırır.
- Öğrencinin tüm gelişiminin - fiziksel, zihinsel, duygusal ve ahlaki açıdan üzerinde durur.
- Program İngilizce olduğu için öğrencilerimiz ileri bir düzeyde İngilizce ile mezun olmaktadırlar.
- Bu program öğrencilere ders seçiminde esneklik sağlar.
DP, üniversiteye hazırlık ve üniversite eğitimi boyunca tüm öğrencileri başarıya hazırlamak için tasarlanmış eşsiz bir programdır. DP mezunları uyum, ilgi ve başarı konularında donanımlı bireylerdir. Analiz, yazı yazma, iletişim ve sunum becerilerine; araştırma deneyimine; kusursuz bir organizasyon ve zaman yönetimi yeteneğine; bir konuya çoklu açılardan yaklaşma yetisine ve akademik kavramlara ilişkin derin bir anlayışa sahip olarak mezun olurlar. Bu da seçtikleri üniversitede başarılı olabilmeleri için kusursuz bir temel oluşturur.
DP müfredatı uyarınca eğitimlerini tamamlamaları ve uluslararası anlamda en iyi şekilde uygulanan değerlendirmelerde üstün başarı ortaya koymaları sayesinde, IB diploması alan öğrenciler kişisel koşulları ne olursa olsun dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde büyük başarı sergilerler.
ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?
- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Yabancı öğretmen var mı?
54 Meb öğretmenimiz ve Sabancı Vakfı’nın desteğiyle velilerimize hiçbir ek talep olmadan 2 native speaker öğretmenimiz vardır.
-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor?
536 öğrencimiz vardır.
BURS SİSTEMİ NASIL?
-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?
Sabancı Üniversitesi, yapılan protokol kapsamında Yıl Sonu Başarı Ortalaması hesaplanarak elde edilen sonuçlara göre sınıflarımızdan toplam 15 öğrencimize %100 Yaz Okulu bursu verecektir. Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'nden mezun olan ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda en yüksek puanı alan 3 öğrenciye de üniversite öğrenimleri süresince "Sakıp Sabancı Başarı Bursu" verilmektedir.
Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'nden mezun olan ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda herhangi bir puan türünde sıralamada ilk 20.000 öğrenci arasına girerek Sabancı Üniversitesi'ne %50 burslu olarak yerleşen öğrencilerden yerleşme puan türünde en yüksek yerleşme sıralama başarısı elde eden 3 öğrenci kalan öğrenim ücretinden muaf olarak %100 öğrenim ücreti muafiyetine sahip olacaktır.
ÖDÜLLER
Eğitim alanındaki başarıların teşvik edilmesi amacıyla başlatılan ödül programları kapsamında her yıl Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'ni ilk 3 derece ile bitirenlere olmak üzere birincilere 25, ikincilere 15, üçüncülere 10 Cumhuriyet altını değerinde "Sakıp Sabancı Eğitim Ödülü" verilmektedir.
ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI
-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyor?
Öğrencilerimiz daha çok sayısal yetenekli bölümlere yönelmektedirler. Tıp ve mühendislik bölümleri başta olmak üzere genetik, psikoloji, hukuk, uluslar arası ilişkiler gibi bölümler ağırlıkta olmaktadır. Şehir olarak öğrencilerimiz İstanbul’un saygın üniversitelerine yerleşmektedirler ve birçok vakıf üniversitesinde burslu okuma imkanını yakalamaktadırlar. Başarı oranımız yıllara göre farklılık gösterse de ilk yıl yerleşme oranımız %80’in üzerindedir.
-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?
Destekleme yetiştirme kurslarında öğrencilerimiz YKS süreçlerine güçlü bir kadro ve bakanlığımızın sunmuş olduğu güçlü materyal desteğiyle hazırlanmaktadırlar.
-6 Şubat’tan sonra okulların depreme dayanıklılığı gündemde. Sizde durum nedir?
Sabancı Vakfı’nın desteği ile 2008 ve 2009 yılları arasında okul binamız güçlendirme çalışmaları tamamlanmıştır.
20-06-2023