Arama sonuçları

Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi: Kontenjanı, puanı, yüzdelik dilimi, üniversite yerleşme oranı nedir?

Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi: Kontenjanı, puanı, yüzdelik dilimi, üniversite yerleşme oranı nedir?

Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, geçen sene hazırlık sınıfı açılan Anadolu liselerinden birisiydi. İngilizce hazırlık sınıfı açılması liseye olan ilgiyi de artırdı. Peki lise bu yıl kaç öğrenci alaca? Yüzdelik dilimi ve puanı nedir? 2021-2022 yılı için yüzdelik dilimi yükselir mi? Diplomasının özelliği ve öğrencilerin üniversiteye yerleşme oranları nedir?  Tüm soruları pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi Müdürü Sedat Işık yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

HAZIRLIK SINIFI AÇILMASI ETKİLİ OLDU

-Geçen yıl hazırlık sınıfı açılan liselerden birisiniz? Bu durum okula olan ilgiyi nasıl etkiledi?

Kesinlikle olumlu etkiledi. İngilizce eğitiminin yoğun bir müfredat ile verilmesi başarılı olan okulumuza talebin artmasını daha da sağladı. Yüzdelik dilimin dilimimizin öne çekilmesinde büyük bir etkisi olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca okul kültürünün yerleşmiş olduğu bir okuluz.

HANGİ DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

0.7 lik dilimle öğrenci aldık.

- İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Büyük bir oynama olmadı. Gelenler ilk aldığımız dönemden daha başarılı yüzdelik dilimlere sahipti. Kontenjanımız boş kalmadı.

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yoksa yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün olacak mı? Seviyelerine göre sınıflar mı oluşuyor?

Geçen yıl 9. Sınıfımız olmadığı için zorunluydu. Ancak bu yıl MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre kurum içi yerel sınavlardan ( İngilizce ve Türkçe’den 70/100 alma zorunluluğu) geçtiklerinde hazırlık sınıflarını atlayabiliyorlar ancak biz bir dünya okuluyuz ve bizim için öğrencilerimizin İngilizce seviyesi (dildeki 5 yeti ile) çok önemli.  Sene başında Toefl Junior ya da ITP gibi sınavlar ve bir İngilizce mülakat yapıyoruz. Onların sonucunda seviyeler ve sınıflar belirlenip her seviyeye uygun kaynaklar sağlanarak öğrencilere etkin bir dil eğitimi sunuluyor. Hazırlık sınıfı bittiğinde öğrencilerimizin ana dil yetkinliğine yakın dil öğrenimlerini hedefliyoruz. NEYTİV SIPIKIR tarafından ayrıca İngilizce derslerine tabi oluyorlar. Protokolumuz olan üniversitelerin öğrencileri tarafından öğrencilerimize spiking aktiviteleri yapılıyor.

UZAKTAN EĞİTİMDE NELER YAPILDI?

-Velilerin de çok merak ettiği soruların yanıtlarından birisi de uzaktan eğitimde yabancı dil nasıl öğrenileceği oluyor. Bu konuda velilere ne mesaj verebiliriz?

Hazırlık sınıflarına okula ilk başladıklarında seviyelerine uygun kaynaklardan ayrıca MyEduClass İngilizce eğitim platformu öğrencilere hediye edildi. İngilizce desteğine ihtiyaç duyan öğrencilerimize ücretsiz online ve yüz yüze kursa katılma fırsatı sunuldu.

-Uzaktan eğitim sürecinde sadece EBA mı kullanıldı, yoksa öğretmenler öğrencilerine ders verebildi mi?

EBA’nın yanında canlı ders platformu olan Perculus ve k12 uzantılı zoom programını kullanarak derslerimiz eksiksiz devam etti. Bunun yanında öğretmenlerimizin online ders işleme becerilerine yönelik eğitici eğitimleri verildi. Okulumuz online sürece uyum sağlamak adına bir çok güncellemeye dahil oldu ve olmakta.

KAÇ SAAT DİL EĞİTİMİ VAR?

-Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil var? Sonraki sınıflarda kaç saat oluyor?

20 saat İngilizce

4 saat Almanca 

Talim Terbiye Kurulu’nun belirlediği saat diliminde ilerliyor. Ayrıca Sabancı Vakfı’nın desteğiyle de öğrencilerimizin istek duyduğu kadar dil eğitimi desteklenmektedir.

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

Almancadır. Haftada 4 saat.

-Geçen sene hazırlık sınıfı açılınca uluslararası programlar da oluyor mu diye soruluyordu. Haberini yaptık ama isterseniz IB ile ilgili gelişmeyi siz anlatın lütfen? Öğrencilere hangi avantajları sunacak? İsteyen katılabilir mi? Ücret ödenecek mi?

14 ayda IB sürecini tamamlayan bir okuluz. İlk öğrencilerimizin seçme sınavlarını ve mülakatlarını yaparak okul içi ve dışından asil öğrencilerimizi belirledik. IB Diploma Programımız zorunlu olmayan ve ücrete tabi bir programdır.

IB DİPLOMASI VERECEK

IB programına dahil olan öğrencilere diploma programı;

  •  IB öğrencileri uluslararası geçerliliği olan bir diploma ile mezun olurlar. IB diploması, dünya çapında pek çok üniversiteye giriş koşulu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, IB mezunları             ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki üniversitelere girerken birçok ayrıcalık kazanmaktadırlar. Ayrıca Türkiye'de birçok vakıf üniversitesi farklı oranlarda IB öğrencilerine burs olanakları sunmaktadır. 
  •  Bu program sağladığı eğitimle konuların genişlemesine ve derinlemesine incelenerek, bilginin doğasıyla karşılaştırıp disiplinler arası bir alan yaratır.
  • IB diploma programı öğrencilerini kendi dil ve kültürlerinden bir temel oluşturarak uluslararası bakış açısına teşvik eder.
  • Öğrenmeye olumlu bir davranış geliştirdiği gibi üniversite eğitimine hazırlar.
  • Özenli bir dış değerlendirme ile uluslararası standartlarla dünya üniversitelerine nitelikli bir yapı oluşturur ve isim kazandırır.
  • Öğrencinin tüm gelişiminin - fiziksel, zihinsel, duygusal ve ahlaki açıdan üzerinde durur.
  • Program İngilizce olduğu için öğrencilerimiz ileri bir düzeyde İngilizce ile mezun olmaktadırlar.
  • Bu program öğrencilere ders seçiminde esneklik sağlar.

DP, üniversiteye hazırlık ve üniversite eğitimi boyunca tüm öğrencileri başarıya hazırlamak için tasarlanmış eşsiz bir programdır. DP mezunları uyum, ilgi ve başarı konularında donanımlı bireylerdir. Analiz, yazı yazma, iletişim ve sunum becerilerine; araştırma deneyimine; kusursuz bir organizasyon ve zaman yönetimi yeteneğine; bir konuya çoklu açılardan yaklaşma yetisine ve akademik kavramlara ilişkin derin bir anlayışa sahip olarak mezun olurlar. Bu da seçtikleri üniversitede başarılı olabilmeleri için kusursuz bir temel oluşturur.  

DP müfredatı uyarınca eğitimlerini tamamlamaları ve uluslararası anlamda en iyi şekilde uygulanan değerlendirmelerde üstün başarı ortaya koymaları sayesinde, IB diploması alan öğrenciler kişisel koşulları ne olursa olsun dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde büyük başarı sergilerler.

-Sırada başka uluslararası programlar da var mı?

Ayrıca IB Diploma Programı’nın yanı sıra çok yakında okulumuza yine Uluslararası olan yeni bir program daha kazandıracağız. (Cambridge Assessment – IGCSE)

YABANCI ÖĞRETMEN VAR MI?

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Hazırlık sınıfıyla birlikte yabancı öğretmen de oldu mu?

52 öğretmenimiz var. Evet onaylı Sabancı Vakfı’nın desteğiyle veliye hiçbir ek talep olmadan native speaker ile derslerimize katkıda bulunmaktadır.

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-2021-2022 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Bu yıl kaç öğrenci alacaksınız?

120 kişi alacağız. (LGS Kılavuzu’nda 90 yazıyor ancak MEB, 30 öğrenci daha almasına izin verdi)

-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

Her sınıfımızda 30 öğrenci var.

- Okulda yatılı okuma imkanı bulunuyor mu? (Soracaklardır bu soruyu şehir dışından izleyenler)

Biz şehir okuluyuz. Yurt imkânımız yok ama velilerimiz kendi imkânlarıyla birkaç tane öğrenci yurtta barınmaktadır. Biz de öğrencileri yakından takip etmekteyiz.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor?

573 öğrencimiz bulunmaktadır.

BURSLAR

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Sabancı Üniversitesi, yapılan protokol kapsamında Yıl Sonu Başarı Ortalaması hesaplanarak elde edilen sonuçlara göre Hazılrık,9,10 ve 11.  sınıflarımızdan ilk 5'e giren toplam 20 öğrencimize %100 Yaz Okulu bursu verecektir. ( 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında okulumuz bünyesinde 9. Sınıf kademesi bulunmadığından bahsi geçen burstan Hazırlık, 10, 11. Sınıf öğrencilerimizden 15 kişi yararlanacaktır.)

Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'nden mezun olan ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda en yüksek puanı alan 3 öğrenciye de üniversite öğrenimleri süresince "Sakıp Sabancı Başarı Bursu" verilmektedir.

Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'nden mezun olan ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda herhangi bir puan türünde sıralamada ilk 20.000 öğrenci arasına girerek Sabancı Üniversitesi'ne %50 burslu olarak yerleşen öğrencilerden yerleşme puan türünde en yüksek yerleşme sıralama başarısı elde eden 3 öğrenci kalan öğrenim ücretinden muaf olarak %100 öğrenim ücreti muafiyetine sahip olacaktır.

ÖDÜLLER

Eğitim alanındaki başarıların teşvik edilmesi amacıyla başlatılan ödül programları kapsamında her yıl Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi'ni ilk 3 derece ile bitirenlere olmak üzere birincilere 25, ikincilere 15, üçüncülere 10 Cumhuriyet altını değerinde "Sakıp Sabancı Eğitim Ödülü" verilmektedir.

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuzda bir çok etkin kulüp var. Öğrencilerin akademik başarılarının yanında sosyal ve duygusal gelişimleri de bizler için çok önemlidir. Öğrencilerimiz bir çok konuda hem maddi hem manevi olarak desteklenmektedirler. Öğrencileri yetenek ve ilgilerini doyuracak etkinliklerde yer almaları için desteklemekteyiz. Yıllardır süre gelen kulüplerin yanında bu yıl pandemiyle birlikte bir çok kulüp kuruldu çalışmalarına etkin bir biçimde devam ediyorlar. Yurtdışı ve yurtiçi birçok faliyete katıldılar ödüllerle bunları taçlandırdılar. Pandemiyle birlikte kulüplerimizin varlıklarının öğrencilerin okulla bağlarını kuvvetlendirdiğini bire bir gözlemledik. Akademik alanın ötesinde de birlikte var oldular.

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? YKS yerleşme başarısından söz edebilirsiniz? Dereceye giren öğrenciler varsa anlatabilirler?

Öğrencilerimiz daha çok sayısal yetenekli bölümlere yönelmektedirler. Tıp ve mühendislik bölümleri başta olmak üzere genetik, psikoloji, hukuk, uluslararası ilişkiler gibi bölümler ağırlıkta olmaktadır. Şehir olarak öğrencilerimiz İstanbul’un saygın üniversitelerine yerleşmektedirler ve birçok vakıf üniversitesinde burslu okuma imkânını yakalamaktadırlar. Başarı oranımız yıllara göre farklılık gösterse de ilk yıl yerleşme oranımız %80’in üzerindedir.

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Destekleme yerleştirme kurslarımız var. Pandemi döneminde öğrencilerimize online bir platformdan ortak denemeler yaparak onları takip ettik. Öğrencilerimiz her hafta deneme oldular. Evlerine deneme setleri konu tarama testleri yollandı. Pandemiye rağmen yoğun bir YKS takibi oldu.

-Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor? Köklü okullarda dayanışma kültürü oluyor.

İnsanı değerlere sahip, vicdanlı, adaletli, merhametli, vatanına milletine vefalı, problem çözebilme yetesine sahip, geleceği ön görebilen bireyler yetiştirmek ilk hedefimiz. Okulumuzda yerleşmiş bir Sabancılı olma kültürü vardır. Öğrencilerimiz Türkiye’nin en başarılı öğrencileri evet ama bizim için en önemlisi onlar bu ülkenin geleceği. Bu bilinçle çalışmalarımıza yön veriyoruz. Örneğin her yıl hazırlık sınıfı öğrencilerimiz okula gelmelerinden ötürü rozet takma törenine dahil oluyorlar pandeminin hemen öncesinde gerçekleşen rozet takma törenine Sayın Güler Sabancı katılmıştı. Mezun öğrencilerimizin her yıl düzenlediği kariyer günlerine dünyanın her yerinden mezun öğrencilerimiz katılarak şu anki öğrencilerimizle buluşuyorlar. Bu yıl online da olsa büyük bir katılımla gerçekleştirdik. 

-Okulun diplomasının özelliği nedir?

* Öncelikle Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, gerek mezunları gerekse de Sabancı Ailesi ve Sabancı Üniversitesiyle kurmuş olduğu organik bağlarla öğrencilerimize prestijli bir diploma kazandırmaktadır.

* IB diplomamız ise öğrencilerimize dünya vatandaşı olma imkanı ile birlikte tüm dünyadaki yaşıtlarıyla tescilli, eşdeğer bir nitelik kazandırmaktadır.

-Neden sizin lisenizi tercih etmeliler?

Biz tüm paydaşlarıyla birlikte güçlü bir okuluz. Öğretmen, öğrenci, veli, okul idaresi, rehberlik servisi bir birinin faydasını gözeterek tüm çalışmalarını kapsamlı bir şekilde yürütmektedir. Eğitim öğretim yılının başında ihtiyaç analizi yapılarak tüm paydaşların ihtiyaçları ortaya konarak bunlara fayda sağlanacak çalışmalar planlanır. Bu planlamanın içinde Prof. Dr. Yankı Yazgan ve ekibiyle birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Okulumuzda akademik başarının yanında tüm paydaşlarımızın psikolojik iyi oluşları da bizler için çok önemli. Tüm yıl boyunca öğrenci, öğretmen ve veli grupları ile özel çalışma gruplarımız olur ve bunları sistemli bir şekilde yürütürüz. Bununla birlikte okulumuzun organize ettiği seminer, sunum, eğitim çalışmaları yürütülmektedir. Bu yıl ilki gerçekleştirilen ve bundan sonraki yıllarda da düzenli olarak yapılacak olan Eğitim ve Ruh Sağlığı Günlerinin ilkini gerçekleştirdik. Etkinliğe İstanbul Milli Müdürü, Sabancı Üniversitesi, Beşiktaş Kaymakamı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürünün katılımının yanında Türkiye’nin her yerinden öğretmen ve velilerin katılımıyla büyük bir toplantı gerçekleştirildi. Bunun yanında bir çok üniversite ile protokol anlaşmamız var. Örneğin sabancı, itü, İstinye, YTÜ, bahçesehir üniversitesi bunlardan. Bu üniversitelerden hocalar okulumzu öğrencilerine ders vermektedir. Kulup faaliyetlerini desteklemektedirler.

22-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş