Boğaziçili akademisyenler TBMM’de: Üniversite dışından atama yapılmasın
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan heyet, TBMM’de siyasi parti temsilcileri ile bir araya geldi. Heyet, iki gün süren görüşmelerinde “Akademik yönetim ve idari kadroların Boğaziçi teamüllerine uygun biçimde belirlenmesini, idari görevlere üniversite dışından atama yapılmamasını istiyoruz” talebini dile getirdi.
BirGün'de yer alan habere göre, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bir heyet TBMM’de AKP, CHP, HDP, İYİ Parti, TİP ve Deva Partisi’ni ziyaret etti. Akademisyenler, şunları dile getirdi:
AKADEMİSYENLER NE DEDİ?
“Polis baskısı ve adli ya da disiplin soruşturmaları tehdidi altında bir yükseköğretim istemiyoruz. Akademik yönetim ve idari kadroların düne kadar hep yararını gördüğümüz Boğaziçi teamüllerine uygun biçimde belirlenmesini, üst düzey akademik ve idari görevlere üniversite dışından atama yapılmamasını istiyoruz.”
Boğaziçi Üniversiteli akademisyenler CHP, HDP, TİP bugün İYİ Parti ve AKP temsilcileri ile bir araya geldi. İlk ziyareti HDP’ye gerçekleştiren heyet Eş Başkan Pervin Buldan, Mithat Sancar ve milletvekilli Garo Paylan ile buluştu. Ardından Deva Partisi’nden Mustafa Yeneroğlu’nun kapısı çalındı. Akademisyenler daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Grup Başkanvekili Özgür Özel, milletvekili Yunus Emre ve Sibel Özdemir ile bir toplantı yaptı.
TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve milletvekili Sera Kadıgil ile görüşen heyetin dün başlayan Meclis mesaisi bugün de devam etti. Heyet, görüşmelerine bugün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, milletvekili İsmail Tatlıoğlu ve Ümit Özlale ile devam etti. Heyetin son durağı ise AKP Grup Başkanı Naci Bostancı oldu.
ÜNİVERSİTENİN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Öğretim üyeleri, 2 Ocak 2021 tarihinde yapılan rektör ataması ve üniversite kurullarının kararı olmadan kurulan iki yeni fakülte ile sadece eğitimin değil, üniversitenin geleceğinin de tehlikeye girdiğini belirtti. Bu tehlike karşısında kaygı ve taleplerini dile getiren öğrenci ve öğretim üyelerinin orantısız bir polis gücü ve şiddetli müdahalelerle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Öğretim üyeleri, eğitim-öğretim koşullarının acilen normale dönmesini ve ülkemiz gençlerinin nitelikli eğitim hakkının korunmasını istedi.
Öğretim üyeleri ayrıca tüm kamu üniversitelerinin anayasa ve yasalarda tanımlandığı gibi akademik ve idari özerkliğe kavuşturulması, üniversite yönetiminde yetki ve sorumlulukların paylaşılması ve kararların akademik birimlerin katılımıyla alınmasının bilimsel özgürlük, nitelikli eğitim ve nitelikli üniversitenin vazgeçilmez önkoşulları olduğunu dile getirdi.
ÜNİVERSİTE DIŞINDAN ATAMA YAPILMASIN
Görüşmelerde ise şu bazı talepler dile getirildi:
► Akademik yönetim ve idari kadroların düne kadar hep yararını gördüğümüz Boğaziçi teamüllerine uygun biçimde şeffaflık, karşılıklı rıza, liyakat ve meşruiyet ilkeleri çerçevesinde belirlenmesini, üst düzey akademik ve idari görevlere üniversite dışından atama yapılmamasını istiyoruz.
► Usule aykırı olarak açılan yeni fakültelerin faaliyete geçmemesi, hakkında yürütmeyi durdurma davaları bulunan fakültelere davalar sonuçlanana kadar öğrenci ve öğretim üyesi alınmaması, bu fakültelerin mevcut olmayan üyeleri adına oy kullanılmamasını istiyoruz.
► Kampusların içindeki güvenlikçi yaklaşıma, içindeki ve çevresindeki polis varlığına son verilmesini talep ediyoruz.
08-07-2021