Arama sonuçları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 105 yeni yükseköğrenim yurdu ülkeye ve öğrencilere hayırlı olsun

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 105 yeni yükseköğrenim yurdu ülkeye ve öğrencilere hayırlı olsun

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mamak'taki Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Yeni Yurtlar Kampüsünde, "105 Yeni GSB Yurt Binası Açılış Töreni"nde vatandaşlara hitap etti.

Erdoğan, konuşmasına Türkiye'nin bütün gençlerini, bütün üniversite öğrencilerini selamlayarak başladı.

TOPLAM YURT SAYIMIZI 800'E VE YATAK SAYIMIZI DA 850 BİNE ÇIKARDIK

Erdoğan, Türkiye'nin dört bir köşesinde hizmete açtıkları 105 yeni yükseköğrenim yurdunun ülkeye ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi. Bu yurtlarda kalarak, eğitim-öğretimlerini sürdürecek öğrencilere okullarında ve hayatlarında başarılar dileyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün hizmete aldıklarımızla birlikte toplam yurt sayımızı 800'e ve yatak sayımızı da 850 bine çıkardık. Bay Kemal, bu iş lafla olmuyor. 'Şöyle yurt yaparız, böyle yurt yaparız.' Elini kolunu tutan mı var, büyükşehir belediyelerine yaptır bakalım. Lafla olmuyor bu iş. Göreve geldiğimizde bu rakam yalnızca 190 yurt binası ve 182 bin yatak kapasitesinden ibaretti. Üstelik bu yurtların hemen hepsi eski sisteme göre inşa edilmiş, gençlerimizin ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak köhne yapılardı. Bu binanın yerinde olan eski binada gençlik yıllarımda Ankara'ya gelişimde arkadaşlarımla beraber kalmıştık. Ben de böyle bir hatırası var. Ama şimdi maşallah muhteşem bir yurt binasına sahip olduk.

KOLLARIMIZI SINADIK

Düşük standartlı yurt binaları, üniversite öğrencilerimizin en son çare olarak başvurduğu yerlerdi. 'Gençlerimiz en iyisine, en güzeline layıktır' diyerek hemen kolları sıvadık. Attığımız adımlarla ülkemize ve gençlerimize yakışmayan bu kötü tabloyu tamamen tersine çevirdik. Otel konforunda odalara sahip yeni yurt binaları inşa ettik. Yeni iş birliği modelleri geliştirerek, bu süreçte özel sektörümüzün dinamizminden de faydalandık. Üniversitelerimizin yaygınlaşmasına paralel olarak 81 vilayetimizin tamamına, 254 ilçemize ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne bu imkanı götürdük."

"İLK YERLEŞTİRMEDE YÜZDE 80'LİK REKOR BİR TALEP KARŞILAMAYLA TARİHİMİZİN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞILDI"

Erdoğan, bugün Türkiye'nin, yurtlar ve üniversite öğrencilerine tanınan fırsatlar bakımından, dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer aldığına işaret etti. Erdoğan, konforuyla, çalışma alanlarıyla, spor sahalarıyla, kütüphaneleriyle, güvenlik, temizlik, ücretsiz internet gibi hizmetleriyle yurtların, öğrenciler için donanımlı birer yaşam merkezi haline geldiğini vurguladı. Erdoğan, kendini sosyal devlet addeden pek çok Avrupa ülkesinde bile bu seviyede bir altyapının bulunmadığına dikkati çekti.

SEMBOLİK ÜCRETLER

Erdoğan, Amerika ve Avrupa dahil pek çok ülkenin ciddi meblağalar talep ederek verdiği hizmetleri, gençlere ya tamamen ücretsiz ya da sembolik ücretlerle sunduklarını belirtti. Erdoğan, bu gerçeği uluslararası kuruluşların bilimsel çalışmalarının da ortaya koyduğunu dile getirdi.

Erdoğan, Türkiye'nin yurt kapasitesinin İspanya, Hollanda, Almanya ve Fransa'nın toplamından daha fazla olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu ülkeler, öğrenci konaklama taleplerinin yüzde 6'sı ile yüzde 15'i arasındaki kısmını ancak karşılarken Türkiye, geçen sene başvuru taleplerinin yüzde 90'ından fazlasını karşılamıştır. Sadece bu yıl 415 bin 305 üniversiteye yeni başlayan ve ara sınıf öğrencisinin yurt başvurusu yaptığı düşünüldüğünde bu hizmetlerin önemi ve büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır. Yapılan her başvuru, 12 ayrı kamu kurumunun dijital alt yapısı üzerinden kontrol edilerek değerlendirilmektedir. İlk yerleştirmede, yüzde 80'lik rekor bir talep karşılama oranıyla tarihimizin en yüksek yerleştirme seviyesine ulaşılmıştır. Öyle ki 41 il merkezimizde başvuran her öğrenci yurda yerleştirilmiştir. Diğer illerdeki yerleştirme oranlarının da zaman içerisinde artmasını bekliyoruz."

ÜCRETLERDE ARTIŞ YOK

Salgın döneminde yurt ücretlerinde herhangi bir artışa gitmediklerinin altını çizen Erdoğan, şöyle dedi: "Şimdi buradan, aylık 250 lira ile 450 lira arasında değişen yurt ücretlerinde bu yıl da değişlik yapılmayacağının müjdesini paylaşmak istiyorum. Rakamlar apaçık ortadayken her kim yurtlar üzerinden, yurt kapasitesi üzerinden başka ülkeleri örnek göstererek bizi eleştiriyorsa ya cahildir ya art niyetlidir ya da öğrencilerimizi tahrik etmeye çalışan bir provokatördür."

15-09-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş