Arama sonuçları

AKTS sizi yurtdışında üniversiteye gönderiyor

AKTS sizi yurtdışında üniversiteye gönderiyor

Erasmus programı kapsamında Türkiye'deki üniversitelerde de desteklenen bir etkinlik alanı olan Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS- European Credit Transfer and Accumulation System-ECTS) Avrupa yükseköğretim kurumları arasında bir denklik oluşturmayı hedefliyor. Bu sistem farklı ülkelerin eğitim kurumları arasında öğrenim gören değişim öğrencilerinin aldıkları derslerin karşılıklı olarak tanınmasını sağlıyor. Aynı zamanda bu sistem sizin aldığınız dersleri saydırarak, başka bir ülkeye de transfer olmanızın yolunu açıyor. Bu sistemde uzun vadeli amaç kredi ve notlandırma konusunda Avrupa çapında standartlaşmayı sağlamak ve Avrupa'yı eğitimde birleştirmek.

AKTS (ECTS) ile nasıl başka bir Avrupa ülkesinin üniversitesine transfer olabileceğinize ilişkin merak ettiğiniz soruların yanıtları şöyle:

TÜM AVRUPA ÜLKELERİNDE AKTS UYGULANIYOR MU?

AKTS (ECTS) 1989 yılında şimdiki adıyla Hayatboyu Öğrenme (LLP) olan eski Socrates programının  bir alt konusu Erasmus bünyesinde ortaya çıktı. Avrupa Kredi Transfer Sistemi Avrupa genelinde başarılı uygulanan tek kredi sistemi ve kredi transferi amacıyla kuruldu. ECTS, tüm Avrupa'da geçerli olacak eğitimde bütünlük sağlamayı amaçlayan ve 1999 yılında kabul edilen Bologna kararlarının da temel hedefi.

HER ÜNİVERSİTEDE DE VAR MI?

Üniversitenin AKTS etiketini taşıması gerekiyor, bu etiketi de yükseköğretim kurumlarına  Avrupa Komisyonu veriyor. Komisyon üniversitelerin başvurusunu değerlendirerek, uygun kriterleri taşıyanlara bu etiketi veriyor.

BU SİSTEMDE BİR YILDA TOPLAM KAÇ KREDİ ALINIYOR?

Bu sistemde bir yılda 60 kredi, bir dönemde 30 kredi alınıyor.

AKTS VARSA YURTDIޞINA GİDEBİLİYOR MUYUM?

Evet. Okuduğunuz üniversitede AKST olarak da nitelendirilen bu sistem bulunuyorsa bir üniversiteden diğerine transfer yapabilirsiniz. Avrupa’da bir çok üniversite “higher semester” adı altında transfer başvurusu kabul ediyor.

AYNI BÖLÜMDE OKUMAK ZORUNDA MIYIM?

Transfer için akredite bir okulda iyi not ortalamanız olmalı ve okuduğunuz bölüme başvurmalısınız.

AYNI DERSLERİ TEKRAR ALACAK MIYIM?

Transcriptleriniz üzerinden saydırabileceğiniz dersler varsa inceleteceksiniz. Türkiye’deki üniversitelerden giden öğrenciler en iyi ihtimalle 2 sene okuyarak mezun olabiliyorlar.

KONTENJAN SINIRLAMASI VAR MI?

Eğitim dili İngilizce olan programların kontenjanları Avrupa’da çok sınırlı oluyor. En fazla 30 kişi alıyorlar. Gideceğiniz ülkenin dilini bilmek önemli. Ancak Almanya, İsviçre, Fransa, Belçika gibi ülkelerdeki devlet üniversiteleri akademik başarıya çok önem veriyor. Bu yüzden notlarınızın yüksek olması şansınızı artırır.

TRANSFER OLDUОUM ÜNİVERSİTEDE NE KADAR KALABİLİRİM?

AKTS çerçevesinde yurtdışında öğrenim gören öğrenciler sadece bir süre için değil, istedikleri takdirde programlarını tamamlayana kadar gittikleri yükseköğretim kurumunda kalabilir. Ayrıca dileyenlerin üçüncü bir yükseköğretim kurumuna da yatay geçis yapabilir. Bu tür taleplerin kabul edilip edilmemesi, diploma alma veya yatay geçis koşullarının belirlenmesi, ilgili yükseköğretim kurumunun yetkisindedir.

* Sorularımızı Kare Eğitim uzmanları yanıtladı.

Fotoğraf: Yaşar Üniversitesi

01-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş