Arama sonuçları

FMV Işık Okulları: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Kimlere burs veriyor?

FMV Işık Okulları: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Kimlere burs veriyor?

Türkiye’nin köklü vakıf okullarından biri olan Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları, LGS puanıyla öğrenci alıyor. Hangi uluslararası diplomaları veriyor? Burslu okumak mümkün mü? FMV Işık Okulları Eğitim Kurumları Direktörü ve Kurucu Temsilcisi Müge Yalım Alpan, pervinkaplancom instagram yayınında sorularımızı yanıtladı.

İşte sorular ve yanıtları:

Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından birisiniz, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ile Anadolu ve fen liseleriniz bulunuyor. Şu anda kaç öğrenciniz var?

2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle 4 yerleşkemizde yaklaşık 7.000 öğrencimiz var. FMV IŞIK OKULLARININ tüm yerleşkeleri Anaokulundan Liseye şeklinde oluşturulmuştur. Bir kampüs geleneğimiz vardır. Dolayısıyla tüm yerleşkelerimizde lisemiz bulunmaktadır. Nişantaşı, Ayazağa (Maslak), Erenköy, Ispartakule bölgelerinde yerleşkelerimiz var. 2023-2024 eğitim yılında Florya Yerleşkemizi de açmayı planlıyoruz. Ayazağa, Erenköy ve Ispartakule yerleşkelerimizde Anadolu ve Fen Liselerimiz, Nişantaşı’nda Anadolu lisemiz bulunuyor. Florya’da da Anadolu Lisesi açmayı planlıyoruz.

-Anadolu ve fen liselerine nasıl öğrenci alacaksınız? Puanınızı ne zaman açıklayacaksınız?

Anadolu ve Fen Liselerimize LGS sonuçlarına göre öğrenci alıyoruz. Kendi ilköğretim okullarımızın kontenjanları dışında dış alım kontenjanlarımız var. Dışarıdan öğrenci alımlarında LGS resmi sonuçları açıklanınca taban puanımızı belirliyoruz ve “Sınavla Öğrenci Alan Özel Okullar Kayıt Takvimi”ne göre ilan ediyoruz

LGS KONTENJANI NEDİR?

-LGS ile kaç öğrenci alacaksınız?

Liselerimize farklılık göstermek kaydıyla, ortalama olarak % 60 oranında iç kayıt, % 40 oranında dış kayıt olarak gerçekleşecektir.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ALIYOR?

-Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyorsunuz?

Anadolu Liselerimizin taban puanını hesaplarken % 10, Fen Liselerimizin taban puanını hesaplarken % 2 lik taban puanı hedefliyoruz.

-Sınıflarınız kaç kişilik oluyor?

Tüm Liselerimizde sınıf mevcutlarımız ortalama 24 öğrenci olarak planlanıyor

-Hangi dilde eğitim veriyorsunuz ve ikinci yabancı diller nedir?

Liselerimizin yabancı dili İngilizcedir.  İkinci yabancı dil olarak Almanca, Fransızca ve İspanyolca eğitimi veriliyor.

-Hazırlık sınıfını atlamak mümkün mü?

Evet mümkün. MEB çalışma takvimine göre okulların açılmasından bir önceki hafta yapılacak olan İngilizce Düzey Belirleme Sınavı sonuçlarına göre Hazırlık sınıfını geçip 9. Sınıftan başlanabilir.

FEN LİSESİ DİL EĞİTİMİ

-Fen liselerinde öğrenciler yabancı dil eğitimi açısından nasıl destekleniyor?

Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi için hedeflenen, öğrencilerimizi C1 İngilizce seviyesi ile mezun etmek. Lise boyunca İngilizce öğretim programımızı da bu doğrultuda tasarlıyoruz.

-Anadolu ve fen liselerinde kaç saat yabancı dil eğitimi var?

Anadolu liselerinde: İngilizce: Hazırlık: 20 saat,  9.sınıf 8  saat, 10.sınıf 6 saat, 11 ve 12.sınıf 4 saat, İkinci yabancı diller: Hazırlık sınıfında  4-5 saat, 9.sınıftan başlayarak her düzeyde 2 saat verilmektedir.

Fen Liselerinde: İngilizce: 9.sınıf 8 saat, 10.sınıf 6 saat, 11. sınıf 4 ve 12.sınıf 2 saat, İkinci yabancı diller: Her düzeyde 2 saat olarak verilmektedir.

Öğrenciler mezun olurken dil ile ilgili sertifika alabiliyorlar mı?

Okullarımızda 11.sınıfta  İngilizce dersinde öğrencilerimiz TOEFL IBT sınavına hazırlanırlar ve istekli öğrencilerimiz 11.sınıf sonunda sınava girerler. Sınav sonuçları 2 sene geçerlidir. Dolayısıyla öğrencilerimiz mezun olurken TOEFL IBT sertifikası ile mezun olurlar. Ayrıca IELTS sınavını da tercih eden öğrencilerimiz var. 

İkinci yabancı dillerde  istekli öğrencilerimiz 11. sınıf sonunda  Almanca Goethe Zertifikat A2, Fransızca  Delf  A2 ve  İspanyolca Dele A2  sınavlarına girerler ve ikinci yabancı dilde de dil sertifikası ile mezun olurlar.

Öğrencilerimiz mezun olurken birinci Yabancı Dilde TOEFL IBT ya da IELTS sınavlarına, İkinci Yabancı dilde de dilerlerse Almanca FIT, Fransızca DELF, İspanyolca DELE sınavlarına girip sertifika alabilirler.

HANGİ ULUSLARARASI PROGRAMLAR UYGULANIYOR?

-Lise tercihinde uluslararası diplomalar da etkili oluyor? Hangi uluslararası programlar bulunuyor? Tüm liselerde geçerli mi?

Tüm anaokulu ve ilkokullarımızda 2018 yılından beri IB PYP Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı (IB PYP) uygulanıyor.   Tüm liselerimizde Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IB DP) ve CollegeBoard’un İleri Düzey Yerleştirme programı (AP) mevcut.

2022 itibariyle anaokulundan, liseye kadar tüm okullarımız Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümler Ağı (UN SDSN) tarafından yürütülen “Küresel Okullar Programı”na (Global Schools Program) kabul edilmiş bulunuyoruz.

Ayrıca;  2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı itibariyle tüm okullarımız dijital vatandaşlık farkındalığı konusunda saygın uluslararası sivil toplum kuruluşu olan Common Sense Education'un belirli aşama ve çalışmalar sonrasında okullar için verdiği Common Sense School yetkilendirmesini aldık.

Başka bir okuldan öğrenci IB ve AP için gelebilir mi?

Okula kabul koşullarını yerine getirdikten sonra IB ve AP kabul koşullarını da yerine getirirse gelebilir

YURTDIŞINA GİDENLERİN SAYISI

-Son yıllarda lise mezunlarının tercihlerini yurtdışı üniversitelerden yana kullandıklarını görüyoruz. Sizde durum nedir? Yurtdışına giden sayısı, oranlar nasıl artıyor? Hangi ülkeler ve hangi bölümler tercih ediliyor?

Son üç yıla baktığımızda en çok İngiltere, Hollanda ve Amerika'ya öğrenci gittiğini görüyoruz. Öğrencilerimizin seçtikleri alanlar çok çeşitlilik gösteriyor. Son iki yılda sanat alanı da eklendi mesela. Yıllara göre öğrencilerin yurt dışına gitme sayısında biz de artış görüyoruz. Son üç yıla bakacak olursak yurtdışında bir üniversiteye yerleşme oranımız %21’den %25’e yükseldi. Yurt dışından kabul alan öğrencilerimizi sayı ile ifade etmek gerekirse 90’lardan 115’e bir yükselme görüyoruz.

Sadece IB öğrencilerimiz değil diğer öğrencilerimiz de çok iyi üniversitelerden kabul alıyorlar. Dünya sıralamasında ilk 100’de olan üniversitelerden 90 öğrencimiz kabul aldılar. Bu bizi çok gururlandırıyor. Kabul alan öğrencilerimizin bu yıl %21’i çeşitli burslar da kazandılar.

TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ

-Türkiye’de hangi bölümlere yerleşiyorlar?

Öğrencilerimizin kazandığı bölümlere baktığımızda herhangi bir bölümde yığılma göze çarpmıyor. Bununla birlikte işletme-ekonomi, mühendislik ve doğa bilimleri, (özellikle makine, elektrik-elektronik mühendisliği, kimya ve kimya-biyoloji mühendisliği) mimarlık ve iç mimarlık bölümleri sıkça tercih ediliyor diyebiliriz. Bir de geçen sene “Yeni Medya” tercih edilen bölümler arasına girmişti.

 

YKS KURSU VAR MI?

-YKS için kurs var mı?

Anadolu Lisemizde ve Fen Lisemizde 11 ve 12. sınıflarımızda YKS kursu mevcut. . Söz konusu kurslar cumartesi günleri altı ders saati olarak planlanıyor.  Bölümlerin ihtiyaçlarına göre ders dağılım ve içeriklerini sene başından belirliyoruz.

NASIL BURS VERİYOR?

-Yine merak edilen konulardan birisi de burslar oluyor. Burs verilecek öğrenciyi nasıl seçiyorsunuz? Hangi kriterler aranıyor?

Liselerimizde “Başarı”, “MEB”, “Kurum” ve “Sporcu” Bursları bulunuyor.  “Başarı Bursu” belirlenen taban puan şartını LGS sonuçları ile karşılayan öğrencilere veriliyor. MEB ve Kurum Bursları kayıtlarını tamamlamış ve maddi açıdan desteğe ihtiyacı olan öğrencilere veriliyor. “Sporcu Bursları” ise uluslararası başarılar kazanan, FMV Işık Spor Kulübü’nde başarılı olan ve milli takımlarda görev alan öğrencilerimize veriliyor. 

KAYIT DÖNEMİ NASIL OLACAK?

-Kayıt döneminiz nasıl olacak? Bu süreç ile ilgili ve burs almayı düşünen veliler için önerileriniz nelerdir?

Kararlı olmalarını tavsiye ediyorum.  Puan tahminlerine göre ve istedikleri okullar ile önceden görüşme yaparak ilerlemeleri önemli.  Mümkün olduğunca yer değiştirmeyi düşünmemeliler. Burs hakkı elde eden velilerin ise birçok okul yerine tek okula odaklanmalarını öneriyorum.  Ayrıca bi̇ri̇nci̇ kayıt dönemi̇nde hemen okullarda bulunmalılar. Burs hak edi̇ş puanlarını hemen okullardan öğrenecekler. O nedenle gerçekten i̇stedi̇kleri̇ okullara odaklanmalılar.

FLORYA’DA YENİ YERLEŞKE AÇILIYOR

-Bu arada İstanbul’da 5’nci yerleşkenizi de Florya’da açıyorsunuz. Bu yerleşkeye de lise için öğrenci alacak mısınız? 

Evet ilk yıl Hazırlık ve 9. Sınıflarda toplam 3 sınıf açmayı ve bu sınıflara 60 öğrenci almayı planlıyoruz.

-Diğer liselerinizdeki uluslararası programlar bu yerleşke için de uygulanacak mı?

Evet, pek çok alanda özen gösterdiğimiz ortak akıl ve hedeflerimiz doğrultusunda tüm yetkilendirme ve hazırlık çalışmalarını planlıyoruz.

-Velilerin merak ettiği bir başka konu da okul binalarının depreme dayanıklığı. Sizde durum nedir?


"Okul binalarımızın yapı performanslarının ölçümü için bütün yerleşkelerimizde yetkili inşaat firmaları tarafından teknik muayeneler tamamlandı. Binaların mevcut durum tespitleri tamamlandı, karot numuneleri alındı...

Alınan bu numunelerin beton dayanım deneyleri ise İstanbul Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında gerçekleştirildi.

Tüm bu çalışmalar Prof. Dr. Turan Durgunoğlu başkanlığında İTÜ Öğretim Görevlilerinden Doç. Dr. Beyza Taşkın ile Dr. Oğuz Güneş’in danışmanlığı ve kontrolünde yapıldı.

Çıkan sonuçlara göre de Nişantaşı yerleşkemizin sadece A Bloğunda (İdari Binada) “güçlendirme” çalışmalarının yapılması yeterli görüldü. Çünkü diğer bloklarımızın “2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği performans şartlarını” sağladığı tespit edildi.

 

Ayrıca İTÜ’den, A Blok dahil Nişantaşı ve Ayazağa yerleşkemizde öğrenci ve çalışanlarımız için can güvenliğini tehdit edecek seviyede bir risk beklenmediği tarafımıza bildirildi.

Biz bu çalışmalarımızda sadece yetkili firma ile hareket etmiyoruz. Herhangi bir zorunluluk olmamasına karşın İTÜ’den de danışmanlık ve denetim hizmeti alıyoruz. En sağlıklı ve güvenli şekilde ilerlemek için… Dolayısıyla diğer yerleşkelerimiz için de aynı süreç işliyor. Şu anda sadece İTÜ tarafından ilgili raporların tamamlanmasını bekliyoruz.

Erenköy, Ayazağa ve Ispartakule yerleşkelerimiz için gelecek haftadan itibaren İTÜ raporlarının ulaşmasını bekliyoruz. Raporlara göre ne yapılması gerekiyorsa önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz ve velilerimizi de yine bilgilendiriyor olacağız.

Florya yerleşkemiz ise “2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği”ne göre yapıldı ve 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı’nda anaokulu-ilkokul-ortaokul ve lise okullarımızın açılması planlandı.

 

 

 

 

 

25-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş