Arama sonuçları

FMV Işık Okulları: 5’nci yerleşke Florya’da açılıyor

FMV Işık Okulları: 5’nci yerleşke Florya’da açılıyor

Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan ve İstanbul’da Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy ve Ispartakula olmak üzere 4 yerleşkesiyle eğitim-öğretim veren Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Okulları, 5’nci yerleşkesini yine İstanbul’da Florya’da açıyor.

Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere tüm kademelerde eğitim verecek olan yerleşke ilk öğrencilerini de 2023-2024 öğretim yılında alacak.

Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Süel, Vakıf Genel Müdürü Alp Günay ve FMV Işık Okulları Eğitim Kurumları Direktörü ve Kurucu Temsilcisi Müge Yalım Alpan ile hem yeni açılacak Florya yerleşkesini kampusu hem de eğitim sistemini konuştuk.

İSTİKRARLI BÜYÜME MODELİ İZLİYORUZ

FMV Işık Okulları dediğimizde kendinizi nasıl ifade edersiniz?

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları; gönüllülük esasıyla çalışan Vakıf Yönetim Kurulu tarafından yönetilir. Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy ve Ispartakule yerleşkelerinde anaokulundan liseye tüm seviyelerde eğitim-öğretim faaliyetleri veren okullarımız ve Şile ve Maslak yerleşkelerinde hizmet veren FMV Işık Üniversitesi ile Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biridir. İstikrarlı ve kaliteden ödün vermeden bir büyüme modeli benimsemekteyiz. Atatürk’ün, ismimiz ile birlikte bize verdiği sorumluluğu taşımak adına kalitemizi koruyarak, dengeli bir biçimde büyümek istiyoruz. Bu doğrultuda 5. Yerleşkemiz Florya Işık Okullarının inşaat süreci devam etmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılında eğitim hayatına başlamasını planladığımız yeni yerleşkemizde Ata’mızın yolunda geleceğe IŞIK tutan iyi insanlar yetiştirmeyi hedefliyoruz.

CUMHURİYET’İN 100. YILI ANISINA

Yeni yerleşke hangi eğitim kademelerinde eğitim-öğretim verecek?

FMV Florya Işık Okulları olarak ilk ve en önemli yol gösterici ilkemiz “Önce İyi İnsan” yetiştirmektir. 137 yıldır köklü geçmişiyle eğitimde fark yaratarak Işık meşalesini yarınlara ulaştıracak nesiller yetiştirme yolunda emin adımlarla ilerleyen okullarımızda öğrencilere bireysel farklılıkların göz önünde bulundurulduğu, çağdaş ve demokratik bir ortam sunulur. Saygı ve sevgiyle örülen bu eğitim yuvasında yer alan her öğrenci, akademik başarıların yanı sıra önce iyi insan olma yolunda gelişir ve değişir. 5. yerleşke olan Florya Yerleşkesinin, Cumhuriyetimizin 100. Yılı’na armağan olarak 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nda başlaması planlanmaktadır.  

Florya Yerleşkesi anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere 24.182 m² kapalı alana sahiptir. Yerleşkede, açık oyun alanları, yaş düzeylerine uygun oyun bahçeleri, yüzme havuzu ve açık kapalı spor alanları yer almaktadır. Öğrencilerin, çağdaş eğitim öğretim araç gereçleri ve teknolojisiyle donatılmış dersliklerde eğitim görmesi amaçlanmaktadır.

Bilgisayar laboratuvarları, ikinci yabancı dil derslikleri, fen bilimleri laboratuvarları, Maker atölyesi, planetaryum, müzik derslikleri ve stüdyo, görsel sanatlar atölyeleriyle öğrenme merkezi şeklinde planlanmış okul kütüphanesi öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenme ve araştırma yapma gereksinimleri için kullanılacaktır.

EĞİTİM, SPOR VE SANAT

Okullarımızda öğrenciler; çözüm bulmaya yönelik düşünce yapısına sahip, bilimsel araştırma yöntemlerini bilen, sanata ve spora karşı ilgili, dünyada gelişen olaylara ve çevresine karşı duyarlı, üretken, saygıya dayalı sevgiyi benimsemiş, sorumluluk duygusu gelişmiş, dijital vatandaşlık bilinciyle teknolojiyi kullanabilen, akademik dürüstlük ilkelerini bilen, güçlü değerleri ile kişiliğini oluşturmaya çalışan küresel vatandaşlar olarak yetiştirilir. Bu anlamda, öğrencinin akademik ve davranışsal durumu sürekli izlenir. Öğrencilerin ilgi, yetenek, beceri ve bireysel özellikleri dikkate alınarak güçlü ve olumlu yönlerinin ortaya çıkmasına özen gösterilir; onlara erdemli olma ve sorumluluk bilinci kazandırılmaya çalışılır.

ATATÜRK’ÜN ONAYI İLE ‘IŞIK’

Işık adını Ata’mızın onayı ile aldığınızı söylediniz. Bu size ayrı bir sorumluluk yüklüyor mu?

137 yıl önceki kuruluş felsefemiz çerçevesinde istikrarlı yönetim ve eğitim anlayışımızı çağdaş, günün şartlarına uyarlayarak devam ettiriyoruz. FMV Işık Okullarının bazı sorumlulukları olduğunu düşünüyoruz. Adımızın Atatürk’ün onayı ile alınması bu büyük sorumluluğu taşımamıza en önemli nedendir.

FMV Yayınları kapsamında Büyük Önderimiz hakkında 2017 Yılı’ndan itibaren her yıl bir kitap hazırlıyor öğrencilerimize armağan ediyoruz. Bunların ilki Atatürk’ün kendisinin yazdığı Geometri kitabıydı. Her sene yayın kurulumuz farklı bir temada Atatürk kitabı hazırlıyor. Bu yıl FMV Yayınları Atatürk Kitapları Serimizin son eseri “Atatürk ve Sanayi Devrimi” ile de onun bize aydınlık bir gelecek bırakmak için yaptıklarını öğrencilerimize anlattık. Cumhuriyetimizin 100. Yılında yayınlanacak yeni Atatürk kitabımızın çalışmaları da devam ediyor.

HANGİ EĞİTİM MODELLERİ UYGULANIYOR?

Işık Okulları’ndaki eğitim uygulamalarıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Yeni çağın öğrenenleri için etkin öğrenme yaklaşımları konusunda araştırmaya ve çalışmaya devam ediyoruz. “Anlamaya Odaklı Öğretim Tasarımı” amacını temel alan “Understanding by Design” (UbD) modelini okullarımızda kullanmaya başladık. Etkin öğrenme yaklaşımları çerçevesinde her derste öğrenmenin gerçekleştiğinden emin olmak için çalışan Işıklı lider öğretmen topluluğu olan Dijital Liderler Akademisi de eğitim sürecimize ciddi katkılar vermeye devam ediyor. Öğrencilerimizin “Öğrenci Koçluğu” sistemi ile hedeflerini belirlemelerine, ALİS diye adlandırdığımız  “Anaokulundan Liseye İzleme Sistemi” ile onlara eğitim yolculuklarında eşlik etmeye, gelişim raporları ile geri bildirimler vererek gelişimlerini desteklemeye devam ediyoruz.

FMV Işık Okulları; yüksek akademik standartları ile öğrencilerin içindeki ışığı ortaya çıkarıp, bilgi ve becerilerini geliştirerek geleceğe hazırlama ve geleceğin dünya liderleri olarak yetiştirme hedefiyle hareket etmektedir. Dünyayı algılayıp yorumlayabilmek ve bilgiye ulaşabilmek için de yabancı dil eğitimine büyük önem vermektedir. Öğrencilerine İngilizcenin yanı sıra Almanca ve İspanyolca dillerinden biri olmak üzere ikinci yabancı dil eğitimi imkânı da sunan okullarımız, bu eğitimin devamında öğrencilerini ‘JMUN’, ‘MUN’, ‘ESU Public Speaking’, ’Destination Imagination‘ gibi uluslararası organizasyonlara katılmaları için teşvik etmekte ve önemli başarılar kazanmaktadır.

Anaokulundan başlayan İngilizce eğitimi lise bitimine kadar Türk ve yabancı öğretmenlerimiz eşliğinde disiplinler arası iş birliği, farklılaştırılmış çağdaş eğitim yöntemleriyle özel öğretim ortamlarında yoğun bir şekilde yürütülmektedir.

HANGİ ULUSLARARASI PROGRAMLAR VAR?

FMV Işık Okullarında uygulanan uluslararası programları nasıl sıralayabiliriz?

Okullarımızda uluslararası standartlarda kaliteli eğitim vermekteyiz. Okullarımız, CIS (Uluslararası Okullar Birliği) tarafından akredite edilmiş olup, Liselerimizde IB DP  (Uluslararası Bakalorya Diploma Programı), Anaokulu ve İlkokullarımızda IB PYP (Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı) programları uygulanmaktadır. Ayrıca fen liselerimizde; proje tabanlı yoğunlaştırılmış yabancı dil programını ve STEAM odaklı, bireysel öğrenme stillerini dikkate alan eğitim anlayışı benimsenmektedir. Tüm liselerimizde AP programı ile öğrenciler desteklenmektedir.

Güçlü İngilizce eğitimimizin yanı sıra Almanca ve İspanyolca ikinci dil seçenekleri de sunulmaktadır. Tüm okullarımız Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümler Ağı tarafından yürütülen “Küresel Okullar Programı”na (Global Schools Program)  kabul edilmiştir.

DİJİTAL VATANDAŞLIK SERTİFİKASI

Tüm okullarımız, dijital vatandaşlık alanında küresel bir eğitim müfredatına sahip, bu alandaki en önemli kuruluşlardan biri olan Common Sense Media’nın Common Sense Education sertifikası ile yetkilendirilmiştir.

Anaokullarımızda, Montessori metoduyla yapılandırmış ortamlarda, sorgulama temelli eğitim programı ile çocuğun becerilerine, ilgi alanlarına, bireysel öğrenme hızına ve kişilik özelliklerine uygun olarak gelişmesine fırsat sunar.

Montessori metodu öğrenciyi etkin kılarak onun çevresini keşfetmesine fırsat tanıyan; öğretmenin öğrenme yolculuğunda öğrenciyi gözlemleyerek ona yol gösterici olmasını benimseyen bir eğitim sistemidir.

Anaokularımızda sınıfta, öğrenciler arasında rekabetin olduğu bir ortam yerine; çocuktan çocuğa öğrenme yaklaşımının yer aldığı, öğrencilerin düşüncelerini özgürce paylaştıkları, çekinmeden soru sorabildikleri, iş birliği yapmayı öğrendikleri ve sadece kendileri ile yarıştıkları özgür ve demokratik bir öğrenme ortamı oluşturulur. Ayrıca müzik ve hareket eğitimi etkinlikleri Orff metodu anlayışına göre yapılandırılmıştır.

EĞİTİMDE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

Eğitimde teknoloji çok ön plana çıkıyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Teknoloji mutlaka çok önemli ancak nitelikli öğretmenin esas unsur olduğunu unutmamak lazım, bunun yanında iyi bir teknolojik altyapıya da ihtiyaç var. Öğretmenin güçlü bir teknolojik alt yapı ile öğrenciye ulaşması önemli. Bunu da sağlamak için Vakıf olarak ciddi teknolojik yatırımlar yapıyoruz. Öğretmenlerimiz bizim için çok kıymetli. Eğitimde teknolojiyi de kullanarak öğrencilerimizin öğrenme potansiyellerini, motivasyon ve performanslarını üst seviyeye çıkartarak dersleri günlük hayatla ilişkilendirip kolayca kavramalarını sağlıyorlar.  Tüm sınıflarımızda hassas dokunma teknolojisi ve yüksek çözünürlüğe sahip etkileşimli LED ekranlar, anaokullarımızda yine dokunmatik LED ekranlı aktivite masaları mevcut. Robotik ve kodlama eğitimleri, STEAM ve maker uygulamaları, artırılmış gerçeklik çalışmaları, 3D yazıcılar, 3D interaktif içeriklerle teknolojiyi eğitimde son derece etkin bir şekilde uygulamaktayız. Bu çalışmaların karşılığını farklı şekillerde almaya devam ediyoruz. Bunun en son örneği, Estonya’da düzenlenen Robotex Dünya Şampiyonasında öğrencilerimizin, rakiplerini geri bırakarak birincilik kürsüsüne çıkmaları oldu. Hem ülkemiz hem okulumuz için büyük gurur.

Öğrencilerimizi geleceğe yenilikçi yaklaşımlarla hazırlamayı önemsiyoruz. Bu alanda ürettiğimiz son proje TExT. FMV Işık Liselerinin yazılım, tasarım, inovasyon ve girişimcilik alanında farkındalık ve yetkinlik düzeyleri yüksek öğrencilerini, alanında lider marka ve eğitimciler ile bir araya getiren proje grubumuz, Think and Experience Together, yani kısa adıyla TExT’in ilk öğrencileri, bu yıl 3 boyutlu tasarım ve karma gerçeklik temelli metaverse deneyimi içeren proje hedefleri çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Fotoğraf: FMV Yönetim Kurulu Başkanı Akın Süel ve  FMV Işık Okulları Eğitim Kurumları Direktörü ve Kurucu Temsilcisi Müge Yalım Alpan Florya Yerleşkesi hakkında bilgi verdiler

 

30-05-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş