Arama sonuçları

Haydarpaşa Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir?

Haydarpaşa Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir?

İngilizce hazırlık sınıfı bulunan Haydarpaşa Lisesi, bu yıl Almanca hazırlık sınıfı da açıyor. Yatılı olması nedeniyle İstanbul dışından velilerin de tercih ettiği lisenin yüzdelik dilimi ve puanları nedir? Hangi yüzdelik dilim ve puandan öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği ve üniversite yerleştirme oranları nedir? pervinkaplancom instagram yayına konuk olan Haydarpaşa Lisesi Müdürü Vahdet Kemal Oral sorularımızı yanıtladı.

İşte sorular ve yanıtları...

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-2022-2023 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu? 

Kontenjanımızı, 30’ar kişiden 3 İngilizce Hazırlık Sınıfı için toplam 90 öğrenci; 1 Almanca Hazırlık sınıfı için 30 öğrenci olarak belirledik; bu yıl da toplam 4 Hazırlık sınıfı olacak. Geçen yıla göre kontenjanda bir değişiklik olmadı ancak bu yıl ilk kez Almanca Hazırlık sınıfı açıyoruz. Artık Haydarpaşa Lisesi üst seviye İngilizcenin yanı sıra aynı şekilde Almanca eğitim de veren bir kurumdur.  

YÜZDELİK DİLİM VE PUANI NEDİR?

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? Son giren öğrencinin hangi testen kaç doğru-yanlış-boş olmuştu? Nakiller döneminde puanda değişiklik oldu mu?

2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında okulumuzu en son sıradan kazanan öğrencinin yüzdelik dilimi % 0,89. İlk merkezi yerleştirme de 0,84 olan taban yüzdelik dilim,  nakil dönemi sona erdikten sonra 0,89 oldu. Birincilikle yerleşen öğrencimiz de 0,23 yüzdelik dilimindedir. Türkçe 3 yanlış, Fen 1 yanlış, Matematik 3 yanlış, Din 1 yanlış, İngilizce 1 yanlış.

HAZIRLIK ZORUNLU MU

Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü? 

Okulumuzda Hazırlık Sınıfı zorunludur. Hazırlık Sınıfı atlamak için bir sınav yapılıyor bildiğiniz gibi. Öğrencinin İngilizce ve Türkçe sınavlarından 70 ve üzeri puan alması ve eş zamanlı olarak 9. Sınıfta boş kontenjan olması gerekiyor. Bu iki koşulun da olması halinde öğrenci Lise 1’e başlayabiliyor. İngilizce için şu an 6 kontenjanımız bulunuyor ama değişebilir elbette. Anne-baba tayinleri gibi durumlar oluyor. Ancak Almanca Hazırlık sınıfı için bu geçerli değil. Bu sınıf yeni açıldığı için ilk öğrencilerini alacak ve dolayısıyla bu yıl Hazırlık atlamak söz konusu olmayacak.

İKİNCİ YABANCI DİLLER NEDİR?

-İkinci yabancı seçenekleri nedir? Haftada kaç saat İngilizce ve ikinci yabancı dil alıyorlar ve bu durum diğer sınıflarda kaç saat olarak devam ediyor?

Okulumuzda İkinci yabancı dil seçenekleri, İngilizce hazırlık okuyanlar için Almanca, İspanyolca ve Arapça, Almanca hazırlık okuyacaklar için İngilizce, İspanyolca ve Arapçadır. Hazırlık Sınıfları için temel bölüm dili olan İngilizce ve Almanca haftada 20 saat, ikinci dil ise 4 saattir. Takip eden sınıflarda ikinci yabancı dilin ders saati haftada 2 saat oluyor.

DİL SERTİFİKASI

-Yabancı dil eğitimiyle ilgili öğrencilerin sertifika alma olanağı var mı?

Bahçeşehir Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’yla bu alanda iş birliği içindeyiz. Bu kapsamda, yılsonunda üniversite öğrencilerine uygulanan İngilizce Yeterlilik Sınavı, okulumuz öğrencilerine de yapılmaktadır. Öğrencilerimiz bu sınavdaki başarı durumlarına göre sertifika alıyorlar. Almanca öğrenimi konusunda da uzun yıllardır Goethe Enstitüsü ile iş birliği içindeyiz. Öğrencilerimiz Kurum tarafından düzenlenen sınavlara katılıp, Almanca Yeterlilik Sertifikasını alabiliyorlar.

-Okulun öğretmen sayısı nedir? Yabancı öğretmen var mı?

Haydarpaşa Lisesi’nde toplam 58 öğretmen bulunuyor. Ekibimiz, aralarında eğitimlerini yurtdışında tamamlamış öğretmenlerin bulunduğu Türk eğitimcilerden oluşuyor.  

YATILILIK OLANAKLARI NEDİR?

-Aynı zamanda okulunuz yatılı olması nedeniyle tercih ediliyor. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir? Kılavuzda pansiyon erkek olarak görünüyor ama kız öğrenciler de yatılı olarak okuyabilir mi? 

Deprem güçlendirme süreci nedeniyle Haydarpaşa Eğitim Vakfı’nca okulumuzun bahçesinde 24 kişi kapasiteli geçici bir erkek öğrenci pansiyonu yapıldı. Bildiğiniz gibi Validebağ Korusu’na komşu bir yerleşkeyiz ve geniş bahçe alanımız buna imkan tanıdı. Kız öğrencilerimize ise, okulumuza oldukça yakın olan bir başka devlet okulunun kız pansiyonunda kalma imkanı sağlıyoruz. Yapısal düzenlemeler tamamlandığında, gelecek yıllarda daha fazla sayıda pansiyonlu öğrenci almayı hedefliyoruz.  

-Yurt binası tamamlandı mı?

Yeni kız ve erkek pansiyon binasının yapımı planlamalar arasında yer alıyor.

HAYDARPAŞA LİSESİ YIKILIYOR MU?

Haydarpaşa Lisesi’nin yıkılıp yeniden yapılacağı belirtiliyor. Bu süreç ne zaman başlıyor?

Bu sorunuzu yanıtlarken kısaca tarihsel süreci aktarmak isterim: Bildiğiniz gibi Haydarpaşa Lisesi ülkemizin en köklü eğitim kurumlarından biri. Atatürk’ün talimatıyla kurulan ilk eğitim yuvası. Bugün Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin bulunduğu bina, aslen Haydarpaşa Lisesi’nin ilk yerleşkesidir. Ülkemizin siyasetten bilime, sanattan spora yüzlerce başarılı ismini yetiştirmiş bir okul. Takip eden yıllarda, 1984’te lisemiz Validebağ Korusu’na komşu bugünkü alanına taşınıyor. Ancak o yerleşkenin tüm Haydarpaşaların gönlünde gerek mimarisi, gerek diğer fiziki koşulları bakımından bambaşka bir yeri var. Bulunduğumuz Altunizade’deki yerleşkenin tüm açılardan böylesine köklü bir kurumun şanına ve yüksek öğrenci kalitesine yakışır şekilde iyileştirilmesi amacıyla, başta Eğitim Vakfımız olmak üzere, mezunlarımızın, derneğimizin büyük çabaları ve girişimleri oldu. 

Okulumuzun, tarihi binasından ilham alınarak yenilenmesi gündeme geldi. Çeşitli proje çalışmaları yapıldı, ancak süreç devam ediyor. Dolayısıyla şu anda okulun tekrar yapımına dair kesinleşmiş bir tarih belirtmek mümkün değil.

Planlama çalışmaları tamamlandığında, tüm paydaşlarımızla bu süreç paylaşılacaktır. Bugün için tüm planlamalarımızı, mevcut okulumuzda aynı titizlik ve hassasiyetlerle eğitime devam edecek şekilde yaptık.

KAÇ ÖĞRENCİ VAR?

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor? 

Toplam 907 öğrencimiz bulunuyor. Kocaeli, Düzce, Sakarya, Edirne, Bingöl, Yalova, Hatay gibi, ülkemizin farklı şehirlerinden gelen öğrencilerimiz var. 24 öğrencimiz kendi kampüsümüzdeki pansiyonda, 14 öğrencimiz ise yakın okulların pansiyonlarında kalıyor.  

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Devletimizin sunduğu bursluluk imkânı dışında Haydarpaşa Eğitim Vakfı tarafından desteklenen öğrencilerimiz var. Vakfımız öğrencilere, destek bursu, yemek bursu, sınav başvuru bursu gibi çeşitli desteklerle katkı sunmaya devam ediyor. 

ÇİFT DİPLOMA ALINIYOR MU?

Çift diploma ile ilgili çalışmanız vardı, ne durumdasınız? Uluslararası değişim programları için de yürüttüğünüz çalışma vardı bununla ilgili de bilgi verebilir misiniz?

SAT testi, Amerikan üniversiteleri tarafından aday öğrencilerin akademik yeteneklerini değerlendirmek için kullanılan standartlaştırılmış bir giriş testidir. Advance Placement, SAT sınavını da hazırlayan College Board tarafından yapılan, henüz lise öğrencisiyken ileri düzey üniversite derslerini almayı gerektiren ve böylelikle üniversiteye başlamadan bazı derslerin kredisini tamamlamaya imkân sağlayan bir programıdır.

Haydarpaşa Lisesi olarak yaptığımız her çalışmayı gerçekçi bir süreci, fiili kriterleri esas alarak yürütüyoruz. Kaliteyi ön planda tutarak, verime dönük çalışmalar yapıyoruz. Ölçme değerlendirmenin Türkçe olduğu bir sistemde, IB programı ile istenilen YKS başarısına ulaşılamayacağını düşünüyoruz. 

Öte yandan, IB programını isteyen öğrencilerimizin beklentisine şöyle yanıt veriyoruz: Kanada’da IB kazanımlarını sağlayan ve dünyada 5 lisenin kendileri tarafından kabul gördüğü bir okulla aramızdaki protokol doğrultusunda, isteyen öğrencimiz 1 ile 4 yıl arasında 6 fark derse çevrimiçi katılarak, başarı sağlaması halinde IB diplomasını alabiliyor. 

OKULDA SOSYAL YAŞAM

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Öğrencilerimizin akademik gelişimleri kadar sosyal ve kültürel gelişimlerini destekleyen, son derece aktif kulüp çalışmalarımız var. 30 öğrenci kulübümüz var. Öğrencilerimiz kulüp etkinliklerinde büyük sorumluluklar alarak, bir etkinliği A’dan Z’ye her yönüyle planlıyor. Kulüp çalışmalarında gerçekten çok iddialı etkinlikler yürütüyoruz ve pek çok okula örnek olan projeler gerçekleştiriyoruz. 

Öğrencileriniz, planlama, bütçelendirme, tanıtım, uygulama gibi pek çok alanda, profesyonel ve üst kalitede bir etkinlik süreci yürütüyor. Diğer liselerimiz bunu çok iyi biliyorlar… Haydarpaşa Lisesi’nin etkinliklerine ülkemizin önde gelen pek çok okulunun yanı sıra yurt dışından da katılanlar oluyor. Bahsettiğim kulüp çalışmalarının yanı sıra seminerler, konferanslar, tiyatrolar; bilimsel- kültürel- sanatsal ve sportif yarışmaları gibi farklı alanlarda, büyük beğeni toplayan, adeta ayakta alkışlanan organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Gençlerimizin başarısı gerçekten hepimizin gurur kaynağıdır.

Zaten akademik başarıyı, sosyal girişimlerle uyum içinde sağlayan bir okul olduğu için Haydarpaşa Lisesi diğer okullarımız arasında öne çıkıyor ve ilk sıralarda tercih ediliyor. LGS’de yüzde 0 ile 1 arasındaki dilimde yer alan pek çok öğrencinin, birkaç puan üst dilimde yer alan diğer okullar yerine Haydarpaşa Lisesi’ni tercih etmekte olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Az önce bahsettiğim yüzde 0.2’lik öğrencilerimiz gibi derece yapan pek çok gencimiz, biraz üst dilimdeki bir okulu tercih etmek yerine lisemize geliyor. Şüphesiz akademik ve sosyal açıdan öğrencisini böylesine mutlu eden, iyi yetiştiren bir lise haline gelmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.

-Öğrencilerin tercihi yurtdışı üniversite mi yoksa yurtiçi üniversite mi oluyor? Yurtdışı varsa ülkeleri ve sayıları verebiliriz. 

Okulumuzun kuruluş misyonu gereği öğrencilerimizin öncelikle yurtiçinde lisans eğitimlerini tamamlayıp lisansüstü süreçte yurtdışına gitmelerini desteklemekle birlikte, yurtdışında lisans okumaya istekli öğrencilerimiz de var. Bu yıl yaklaşık 10 öğrencimiz SAT, AP gibi sınavlara kayıt yaptırdılar. Daha yakın zamanda bir öğrencimiz Houston Üniversitesine kabul edildi. Çeşitli değişim programlarıyla kabul alıp Kanada ve İtalya’da kısa süreli eğitim alan öğrencilerimiz de bulunuyor.  

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranları nedir? En fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? YKS yerleşme başarısından söz edebilirsiniz? Dereceye giren öğrenciler varsa anlatabilirler?

Üniversiteye yerleşme oranımız %100’dür. En çok mühendislik, tıp, diş hekimliği, hukuk tercih ediliyor. Geçen sene hazırlık sınıfı açıldığı için mezun vermedik. Ama bir önceki yıl mezun olan 182 öğrencimizden ilk 100’de 13 öğrenci; ilk 10 binde 92 öğrenci ve ilk 20 binde 153 öğrencimiz bulunuyor. 

YKS KURSU VAR MI?

YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Okulumuzda YKS kursu uzun yıllardır düzenli olarak yapılıyor. Hem 11. Sınıf hem de 12. Sınıflara yönelik kurslarımız mevcut. Yoğun bir ders programı, deneme sınavları, etüt ve öğrenci takibiyle, öğrencilerimizi YKS’ye en iyi şekilde hazırlama çabasındayız. 

-Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor? 

Haydarpaşa Lisesi 1934 yılında Atatürk’ün emriyle kurulan bir okul. Yüzlerce mezunumuz, genç Cumhuriyetimizin adeta kurucu kadroları… Haydarpaşa Lisesinin Türkiye’ye dünyaya kazandırdığı pek çok değerli isim bulunuyor. Öğrencilerimiz ise bu geleneğin farkındalar ve bunu sürdürdüklerini mutlulukla ve gururla gözlemliyoruz. 

Dayanışma kültürü çok güçlü; bugün Haydarpaşa Lisesi Eğitim Vakfı, Mezunlar Derneğimiz, öğrencilerimize Haydarpaşalı olmanın her açıdan bir sorumluluk ve gurur kaynağı olduğunu çok iyi aşılıyor ve her zaman genç kuşakların yanında yer alıyorlar. Bu destek, yeni nesiller için aynı zamanda önemli bir güven ve motivasyon kaynağı: Kendilerinden 20 yıl, 30 yıl önce ayrı sıralarda oturmuş bir mezunu, her daim yanlarında görebiliyorlar; o bağı ve okula sadakati görerek yaşayarak ediniyorlar. Bunu çok önemsiyoruz. En küçüğünden en büyüğüne, bizim tüm öğrencilerimiz biliyor ki, büyükleri her ihtiyaç duyduklarında yanlarında…Tüm öğrencilerimizi, ülkesine ve değerlerine bağlı, çağın gereklerine göre kendini geliştiren ve ifade eden bireyler olarak ve iyi birer Haydarpaşalı olarak yetiştirme gayreti içindeyiz. 

NEDEN HAYDARPAŞA LİSESİ’Nİ TERCİH ETMELİLER?

Köklü bir geçmişe sahip olan Haydarpaşa Lisesi ailesinin bir parçası olmak, onlar için tüm yaşamları boyunca bir ayrıcalık, bir gurur kaynağı olacak. Buna hiç şüphe yok. Öğrencilerimiz Haydarpaşa Lisesinde geçirecekleri 5 yılda, adeta 7x 24 yaşayan 27 dönümlük yeşil bir kampüs içinde; problem çözme, birey olma ve aynı zamanda ekip olma gibi 21. yüzyıl becerilerini kazanacaklar.

Bunun yanında akademik olarak üniversiteye hazırlığa güçlü bir başlangıç yapmış olacaklar. Kendileri gibi ülkemizin en başarılı, en yüksek yüzdelik dilimi olan 0 – 1 arasında başarı kazanmış, aynı akademik seviyedeki arkadaşlarıyla öğrenim görecekler: yani en iyiler bir arada olacak. Mezunlarımızın başarıları bunu zaten açıkça gösteriyor. 

Bunun yanında, yeni öğrencilerimiz, tenis kortu, kültür merkezi, spor salonu, steam a teknoloji laboratuvarı gibi pek çok imkanla, spor festivallerinden kültürel etkinliklere kendilerini gerçekleştirme ve yeni deneyimler kazanma imkânı bulacaklar. 

Sözün özü, Haydarpaşa Lisesi’ne gelmek isteyen 8. Sınıf öğrencilerinin yapması gereken, tam puan başarısı elde etmeleridir. Eminim gençlerimiz bu hedef için ellerinden geleni yapacaklardır. Biz onları yeşillikler içindeki bu büyük ve güzel yerleşkede heyecanla bekliyor olacağız. 

16-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş