Arama sonuçları

Hukuk fakülteleri için ‘baraj’ yükselecek mi?

Hukuk fakülteleri için ‘baraj’ yükselecek mi?

Hukuk fakülteleri için başarı sırası barajının tekrar yükseltilmesi gündemde. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre belli bölümleri tercih edebilmek için adayların ilgili puan türünde başarı sırası barajını yakalamaları gerekiyor. Bu başarı sırası barajı Hukuk Fakülteleri için Eşit Ağırlık (EA) puan türünde 125 bin. Bu başarı sırasında ve daha yüksek olan adaylar hukuk fakültelerini tercih edebiliyor. Bu baraj hem devlet hem de vakıf üniversiteleri için geçerli. Hukuk fakülteleri için bu baraj 100 bine yükseltilmiş ancak 2022 yılında ilk kez uygulanacakken bu karardan vazgeçilmiş ve 125 bin olarak kalmıştı.

BARAJ 125 BİNDEN 100 BİNE YÜKSELECEK Mİ?

İşte tekrar bu başarı sırası barajının 100 bine yükseltilmesi söz konusu. Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Erzurum Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen Atatürk Üniversitesi Meclis Simülasyon Programı'na katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bu barajın tekrar yükseltilmesi için çalışmalar olduğunu açıkladı.

Her ne kadar Tunç, “Sınırlama yapılmıştı, şu anda 125 bin. 100 bine düşürülmesi noktasında çalışmalarımız var” diyerek, 100 bine düşürülmesi için çalıştıklarını söylese de 100 bine düşmeyecek, tersine yükselecek.

SINAVA GİRMEK ZORUNDALAR

Ayrıca önümüzdeki yıl  ilk kez uygulanacak sistemle de hukuk fakültesi mezunları 2024 yılından itibaren mezun olduklarında avukatlık başta olmak üzere görevlerini yapabilmeleri için yeterlilik sınavına girmek zorunda olacaklar.

Hukuk mesleklerine giriş sınavına yönelik yasal düzenleme geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Bu sisteme göre sınavın ilk uygulaması 2024 yılında yapılacak. Hem avukatlığa hem de hakim-savcılık mesleğine girmek için, noter olabilmek için her hukuk fakültesi mezunu hukuk meslekleri sınavına girecek. Sınav sonuçları bu alandaki meslekleri yapmak için bir "vize" olacak.

 

07-11-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş