Arama sonuçları

Avukatlık için sadece hukuk fakültesinden mezun olmak yetmeyecek

Avukatlık için sadece hukuk fakültesinden mezun olmak yetmeyecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, artık avukat olmak için sadece Hukuk Fakültesi’nden mezun olmanın yeterli olmayacağını söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Erzurum Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen Atatürk Üniversitesi Meclis Simülasyon Programı'na katıldı. Türkiye’de hukuk fakültelerinin sayısının ve buna bağlı olarak da mezun sayısının fazla olduğun belirten Tunç, bu nedenle hukuk eğitimini daha da güçlendireceklerini vurguladı.

SAYILARI FAZLA

Özellikle savunmada görev alan avukatların sayısının fazla olması nedeniyle savunmanın güçlü olması anlamındaki eksiklikleri gelecek süreçte gidermeleri gerektiğini söyleyen Tunç, şöyle devam etti:

"Bu anlamda Kontenjan ilgili sınırlama yapılmıştı. Şu anda 125 bin. 100 bine düşürülmesi noktasında çalışmalarımız var. Hukuk fakültesinden mezun olanlar, artık avukatlık stajına başlayamayacaklar ya da hemen hakim, savcı sınavına giremeyecek. Öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacaklar. Hakim ile savcı adaylıklarını da kaldırdık ve artık hakim, savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Adaylık iki yıl sürüyordu, yardımcılık üç yıl sürecek. Bir yıl adalet akademisinde tecrübeli profesörlerden, uygulayıcılarımızdan, Yargıtay üyelerinden, istinaftan, ilk dereceden, hakimlerimizden önemli ve güçlü eğitim alacaklar. Eğitimlerde muhtelif zamanlarda ara sınavları geçecekler, sonra iki yıl tecrübeli hakim ve savcıların yanında savcı yardımcısı olarak çalışacaklar. Çalıştıkları sürede yargısal imza atamayacaklar ama diğer konularda hakim ve savcılarımızın yardımcısı olarak kararların yazılmasında, tüm bunlarda tecrübeli hakim ve savcıların yanında usta-çırak ilişkisiyle çalışacaklar. Hakim ve savcılarımız onlara puan verecek. O puanlarla akademideki puanların hepsi toplanacak sonrasında mesleğe kabul için hakim savcı kurulunun önüne gelecek, mesleğe kabul bu şekilde olacak. Dolayısıyla artık hakim ve savcılarımız çok daha donanımlı, daha güçlü şekilde kürsüye çıkmış olacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bu sistem başlıyor. Hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanan kardeşimiz avukat olmak istiyorsa avukatlık stajına o sınavı kazananlar başlayabilir."

YENİ SİSTEM NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hukuk mesleklerine giriş sınavına yönelik yasal düzenleme geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Bu sisteme göre sınavın ilk uygulaması 2024 yılında yapılacak. Hem avukatlığa hem de hakim-savcılık mesleğine girmek için, noter olabilmek için her hukuk fakültesi mezunu hukuk meslekleri sınavına girecek. Sınav sonuçları bu alandaki meslekleri yapmak için bir "vize" olacak.

07-11-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş