Arama sonuçları

Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden alıyor?

Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden alıyor?

İngilizce hazırlık sınıfı olan ve bu yıl da Almanca hazırlık sınıfı da açacak olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor ve uyguladığı uluslararası programlar nedir? pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi Müdürü Haluk Değirmenci sorularımızı yanıtladı.

İşte sorular ve yanıtları: 

ALMANCA HAZIRLIK SINIFI AÇILIYOR

-2023-2024 öğretim yılı için İngilizce hazırlık sınıfına kaç öğrenci alacaksınız? Geçen seneye göre değişiklik var mı?

Geçen sene 120 öğrenci aldık. Yine 2023-2024 senesinde 1’i yeni açılan Almanca hazırlık sınıfı olmak üzere 4 sınıf 120 öğrenci alacağız.

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? 

Taban Puanı : 480,6635 Taban yüzdelik dilimi 0,41,  Tavan yüzdelik dilimi ise : 0,09

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Bir iki öğrenci haricinde çok fazla yer değiştirme olmadı diyebiliriz.

İLK 1000’DEKİ ÖĞRENCİLERE BURS

-İlk binde olan öğrencilere burs mu başlattınız? 

Evet şöyle ki ilk 1000’de olup bizi tercih eden öğrencilerimize okulumuzdaki IB Diploma programına katılırlarsa buradaki ücretlerde burs imkanı sunduk.

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yoksa yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün olacak mı? Seviyelerine göre sınıflar mı oluşuyor?

Hazırlık sınıfları zorunludur. Ancak okulun başladığı ilk hafta içerisinde yapılacak olan hazırlık atlama sınavında başarı ile geçen öğrenciler 9. Sınıftan öğrenim hayatına devam edebilirler. Hazırlık sınıflarında okuyan öğrencilere ise yine okulun ilk haftalarında yaptığımız İngilizce hazır bulunuşluk sınavı sonucuna göre hazırlık sınıflarımızı oluşturuyoruz.

DİL EĞİTİMİ NASIL?

-Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil var? Sonraki sınıflarda kaç saat oluyor?

İngilizce hazırlık sınıflarında 20 saat İngilizce 8 saat ise Almanca gösterilmektedir. Almanca hazırlık sınıflarında ise 20 saat Almanca, 8 saat İngilizce gösterilmektdir.

Sonraki yıllarda ise İngilizce sınıflarında İngilizce sınıflarında İngilizce ders saati 9 sınıflarda 6, 10,11 ve 12. Sınıflarda 4 saattir. Almanca da benzer şekilde yapılacaktır.

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

İkinci yabancı dil İngilizce sınıflarında İngilizce harici öğrencilerin seçtiği okutulan dildir. Burada okul olarak biz Almanca dersi okutuyoruz. Ancak öğrenciler istediğinde ve yeterli sayı oluşması halinde farklı dilleri de uygulayabiliriz. Almanca sınıflarında ise ikinci yabancı dil İngilizcedir.

IB İLK MEZUNLARINI VERDİ

-IB programı uygulayan lisesiniz. Mezun verdiniz bu sene yanılmıyorsam? Programa ilgi nedir? IB alan öğrenci sayısı nedir? 

IB diploma programı okulumuzda 2020 yılında uygulanmaya başladı. 2022 Kasım sınav döneminde ilk mezunlarımızı verdik. Tüm öğrencilerimiz diploma almaya hak kazandı. Dünya ortalamasının çok üstünde bir ortalamayla mezun verdik. (Dünya ortalaması: 30.81- HASAL ortalaması 36.25)

-Gençler son yıllarda artan oranda yükseköğretim için yurtdışını tercih ediyor. Sizde durum nedir? Kaç öğrenci yurtdışına gitti, hangi ülkeler, hangi bölümler?

Öğrencilerimiz Kasım 2022’de IB sınavlarına girdiler. Sonuçları Ocak 2023’te öğrendik. O tarihten sonra üniversite başvuruları başladı. Amerika, Kanada, İngiltere, İrlanda, Hollanda, Belçika, Finlandiya ve İtalya’daki üniversitelerden öğrencilerimiz kabul aldı. Çoğu öğrencimize çeşitli üniversitelerden kabuller geldi ve secim yapmakta zorlandılar. 

BAŞKA OKUL ÖĞRENCİLERİNE DE AÇIK

-IB için başka okuldan öğrenci gelebiliyor mu? Bu şekilde gelen kaç öğrenci var? Şehir dışından da gelebilirler mi?

Programa ilgi gerek okul öğrencilerimizden gerekse dışarıdan çok yoğun. Sınıf kontenjanlarımız sınırlı olduğu için eleme sınavı yapmak durumunda kalıyoruz. IB için başka okuldan öğrenci gelebiliyor. Bu öğrenciler de okulumuz öğrencileriyle beraber İngilizce ve Matematik sınavlarına giriyorlar. IB kabullerinde okul öğrencilerimiz öncelikli, eğer kontenjanda açık olursa ve dışarıdan gelen öğrenciler sınavlarda başarı gösterdiyse okulumuzda iki yıl misafir öğrenci statüsünde IB eğitimi alabiliyorlar. Bu şekilde her sene 1 ya da 2 öğrenci okulumuza geliyor. 

Pre-IB çalışmaları 9.sınıf boyunca hafta sonları 1 saat English B’ye hazırlık, 1 saat TOK dersine hazırlık için Critical Thinking, 1 saat İngilizce Matematik ve 1 saat de İngilizce Biyoloji veya Fizik olarak gerçekleşir. Öğrencilerin hazırlık sınıfında sene boyunca gördükleri Literature dersi English B’ye giriş dersinin, Skills dersi ise Critical Thinking dersinin alt yapısını oluşturur.

IB Programı sırasında öğrencilerin katılması zorunlu olan CAS çalışmalarına hazırlık ise öğrencilerin yurtdışı projelerinde, dil akademisi çalışmalarında, atölye çalışmalarında ve sosyal sorumluluk projelerinde yer almasıyla sağlanmış olur. Öğrenciler bu hazırlık evresinden geçip IB Programına başladıkları zaman programa çok çabuk uyum sağlamaktadırlar.

HANGİ ULUSLARARASI PROGRAMLAR VAR?

-Okulunuzda yürütülen uluslararası projelerle ilgili bilgi verebilir misiniz? İngiltere, Kanada, ABD okullarıyla yapılan protokoller neleri kapsıyor ve öğrencilere nasıl bir avantaj sağlıyor?

Öğrencilerimizi her yaz İngiltere, Kanada, Amerika, Almanya ve Avusturya’da bulunan yaz okulları için programlama yaparız. Böylece sene boyunca gördükleri İngilizce ve Almanca dillerini pekiştirme imkanı bulurlar.
2017 yılından beri Saraybosna’da bulunan Cetvrta Gimnazija Ilidza Lisesi’nin İngilizce ve Almanca dillerinin yanı sıra üçüncü yabancı dil olarak Türkçeyi kabul etmesiyle başlayan projemiz öğrencilerin karşılıklı olarak iki kültüre olan farkındalığını arttırmasının yanı sıra eğitim programlarını güçlendirmek ve geliştirmek için yapılan fikir alışverişleri ile her iki okulun kültürel ve bilimsel çalışmalarına önemli ölçüde katkı sağlamıştır.

Ayrıca Saraybosna’da bulunan kardeş okulumuz ile pandemi sürecinde online olarak başlattığımız iki ayrı proje bulunmakta. Haftada bir Zoom programı ile iki okulun öğrencileri buluşup birinci grupta İngilizce olarak tarihi ve kültürel paylaşımlar yaparken, ikinci grupta Türkçelerini geliştirmek isteyen Bosnalı öğrenciler HASAL öğrencileriyle buluşup haftalık olarak belirledikleri konular üzerinde Türkçe olarak sohbet etme imkanı buldular.

Romanya ile birlikte yürüttüğümüz CORE – Communication and relations for the school future isimli bir Erasmus projemiz var.
Türk ve Romen öğrencilerin tarih, dil ve kültürel açıdan paylaşımda bulunmaları hedeflenen projede
öğrenciler, öğretmenler ve idari kadro karşılıklı olarak ülkeleri ziyaret edip incelemelerde bulunmuşlardır.
Öğrencilerin karşılıklı olarak iki kültüre olan farkındalığının artması ile eğitim programlarını güçlendirmek ve geliştirmek için fikir alışverişi ile her iki okulun kültürel ve bilimsel çalışmalarına önemli ölçüde katkı sağlamak projemizin hedefidir.

Güney Kore’nin Sejong şehri eğitim biriminin çevre sorunları ve sürdürülebilir yaşam hakkında senede iki kez düzenlediği uluslararası webinarlara katılmaktayız. Öğrencilerimiz bu webinarlarda değişik ülkelerden katılan öğrenciler ile birlikte konu üzerinde tartışmalar yapma fırsatı elde ederler.

Japonya’dan bir okul ile dergi çalışması yapmaktayız. Geçtiğimiz sene boyunca hazırlık sınıflarının her iki okulun ortak olarak sene başında kararlaştırdığı konular çerçevesinde hazırladıkları proje sunumlarını karşılıklı olarak paylaşmaktayız. Elimizde yüzlerce Japonya’nın kültürü, yaşantısı, eğitim sistemi vs konularında proje sunumları bulunmakta. Bu çalışmaları toparlayıp bir dergi formatında bütün öğrenciler ile paylaşmak istiyoruz.

Çin Halk Cumhuriyetinden bir lise ile bu sene karşılıklı kültürümüzü ve eğitim sistemimiz ile ilgili bilgileri paylaşmak amacıyla bir çalışma yürüttük. 2 aylık titiz bir çalışmanın sonucunda hazırlık sınıfı öğrencilerimizin hazırladığı sunumları ve çektikleri kısa filmi Zoom programı üzerinden karşılıklı paylaştık. Sunumlar sonrasında öğrencilerimiz Çinli öğrenciler ile karşılıklı sorular sorup sohbet etme imkanı da buldular.

Bu sene yine hazırlık sınıfları ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nden bir okul ile online proje yaptık. Öğrencilerimiz 3 ay boyunca düzenli olarak her hafta Türk ve Amerikan edebiyatından seçme eserlerin yorumlarını birbirleriyle paylaştılar.

Önümüzdeki sene Finlandiya’dan bir IB okulu ile Erasmus projesi yapmak için çalışmalarımız sürmekte. Ekim ayında bu projeyi hayata geçirmek için tüm yaz Finli öğretmenler ile çalışmalarımız sürecek.

İngiltere, Kanada ve ABD okullarıyla yapılan protokoller neleri kapsıyor ve öğrencilere nasıl bir avantaj sağlıyor?İNGİLTERE : Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ve Lewis School of English arasında yapılan protokol kapsamında öğrencilerimiz hem İngiltere’de yaz döneminde katıldıkları kurslarda İngilizce dil becerilerini geliştirir hem de istedikleri takdirde yarım veya tam dönem İngiltere’de bir özel okul veya devlet okulunda öğrenim görme hakkını elde ederler.

Bu protokolün amacı, öğrencilerin dil becerilerini ve özellikle konuşma becerisini geliştirmektir. Ayrıca yapılan protokol kapsamında “Üniversitede Bir Gün” projemize göre öğrencilerimiz Solent Üniversitesi’nde belirli sayıda üniversite dersine katılma şansına sahip olurlar.

KANADA : Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ve Kanada Eğitim Bakanlığı Ontario Eyaleti arasında yapılan ve Türkiye ́de bir ilk olan bu protokol kapsamında öğrencilerimiz hem ortak program ile Kanada ́da okuma imkanı bulup hem de Kanada’daki üniversitelere geçişte birçok avantaja sahip olurlar. Bu protokol çerçevesinde öğrencilerimiz kısa ve uzun dönem programlar için Kanada ́ya gitme imkânı elde eder; matematik, fizik, kimya ve sosyal bilimler gibi dersleri İngilizce öğrenir; ayrıca sanat, spor ve müzik alanlarında da çalışmalar yaparlar. Kanadalı ailelerin yanında konaklayan öğrencilerimiz farklı bir kültürde kendi yaşıtlarıyla bir arada eğitim alarak deneyimlerini arttırma fırsatı yakalarlar. Kanada hükümeti ile yapılan bu anlaşmayla hedefimiz öğrencilerin akademik gelişimi ile sınırlı kalmayıp, karşılıklı öğretmen ziyaretleriyle de öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlamaktır.

Protokol kapsamında okulumuz Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nin, Kanada’nın başkenti Ottawa’da bulunan 150 eğitim kurumu ile öğrenci değişimi, öğretmen değişimi, öğretmen eğitimi ve sosyal sorumluluk projeleri yapma imkanı doğmaktadır.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ : California College of Communications Silicon Valley Dil Okulları ile dil okulu olmanın ötesinde paydaş kolejler ve üniversitelerle yapılan anlaşmalar sayesinde CalCC Silicon Valley gençlerin kariyer hedeflerine yönelik alternatif rotalar çizmelerine de yardımcı olmaktadır. Özel sunulan proje bazlı kodlama deneyimini yaşamak isteyen öğrenciler ortalama 2 yıl süren eğitimleri sonunda OPT (Optional Practical Training) döneminde Silikon Vadisi firmalarında iş bulmaları için gereken proje deneyimine sahip olarak programdan mezun olmaya hak kazanırlar.

ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Branş eksiği var mı?

46 öğretmenimiz 2 tane de ücretli öğretmenimiz vardır.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? 

656 öğrencimiz vardır. 

HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? Sayısal bir okul mu?

Öğrencilerimizi bir çoğu başta tıp ve mühendislik olmak üzere sayısal bölümleri tercih etmektedir. Her yıl %10-15 gibi öğrenci grubumuz ise eşit ağırlık bölümlerini tercih etmektedir. 

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Okulumuzda YKS için her yıl Haziran ayından Eylül ayına kadar devam eden ve sonrasında 12. Sınıflarda Eylül ayından Hazirana kadar devam eden YKS hazırlık kurslarımız vardır. Ve öğrencilerimizin yaklaşık %90’ı bu kursları tercih ederek başka dershane veya etüt merkezlerine gitmemektedir. Öğrencilerimiz tarafından oldukça ilgi gören bu kurslarımız her yıl üzerine koyarak devam etmektedir. Okulumuzdan derece yapan öğrencilerimizin bir çoğu bu kurslar ile kendilerini hazırlamışlardır. Yine 10 ve 11. Sınıflarda da hafta sonları kurslarımız olmaktadır. 

-6 Şubat’tan sonra velilerin en çok merak ettiği konu okul binalarının depreme dayanıklılığı sizde durum nedir?

Cevap: Okulumuzda 2013 yılında deprem güçlendirmesi yapılmıştır.

07-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş