Arama sonuçları

İşte bu da Türkiye’nin İngilizce karnesi: Puan kaybediyor

İşte bu da Türkiye’nin İngilizce karnesi: Puan kaybediyor

15 yaşındaki öğrencilerin temel matematik ve fen okuryazarlığı ile okuma becerileri alanlarındaki becerilerini değerlendiren Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 sonuçlarını tartışırken, bir başka endek ise Türkiye’nin “dil yeterliliğini” gösterdi.  

100'den fazla ülkede dil, seyahat, kültürel değişim ve akademik programlar aracılığıyla yabancı dil eğitimi veren EF Education First’ün dünya çapında düzenlediği İngilizce Yeterlilik Endeksi’nin 2023 sonuçların açıkladı.

2 MİLYONUN ÜZERİNDE KİŞİ KATILDI

18 yaş üstünün İngilizce yeterliliklerinin ölçtüğü çalışma 113 ülke ve bölgede ana dili İngilizce olmayan 2 milyon 200 bin kişinin sınav sonuçlarıyla hesaplandı. Çalışmaya göre İngilizce yeterliliğinde Türkiye geçen seneye göre 3 puan kaybederek, 493 puanla 113 ülke arasında 66’ncı sırada yer alıyor. 34 ülkenin yer aldığı Avrupa kategorisinde ise sondan ikinci sırada.

İLK SIRADA HOLLANDA

Listenin ilk sırasında küresel bazda Hollanda 647 puanla birinci, Singapur 631 puanla ikinci, Avusturya 616 puanla üçüncü ve Danimarka ise 615 puanla dördüncü sırada.

DÜŞÜK YETERLİLİKLER KATEGORİSİNDE

EF İngilizce Yeterlilik Endeksi sonuçlarına göre 493 puanla Türkiye aralarında Lübnan, Sri Lanka, Brezilya ve Pakistan’ın da yer aldığı ‘Düşük Yeterlilik’ kümesinde bulunuyor. Bu sıralamayı 497 puanla Pakistan, 496 puanla Lübnan, 493 puanla Türkiye ve 491 puanla Sri Lanka oluşturuyor. ‘Düşük Yeterlilik’ kümesinin son sırasında ise 450 puanla Mynmar yer alıyor.

EN İYİ İL ANTALYA

Türkiye’de İngilizce yeterliliği seviyesinin en yüksek seyrettiği bölge Marmara olurken, en yüksek skoru alan şehir Antalya. İzmir ve Ankara ise İngilizce yeterliliğinde ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. Öte yandan yaş gruplarına göre bakıldığında 26 ila 30 yaş aralığı 501 ortalama puanla İngilizce yeterliliği konusunda en iyi yaş grubu olarak konumlanıyor. 

EF Education First Türkiye Ülke Müdürü Özüm Sekmen, endeks sonuçlarına ilişkin Türkiye’nin durumunun iç acıcı olmadığını belirterek, “Türkiye’nin 113 ülke arasında 66’ncı, 34 ülkenin yer aldığı Avrupa kategorisinde ise sondan ikinci sırada yer alması bu noktada ivedilikle atılması gereken adımlar olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye gibi genç nüfusa sahip bir ülkenin bu endekste yerinin üst sıralar olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Endeks sonuçlarına göre gençlerin İngilizce yeterliliği Hindistan, Endonezya, Meksika ve Japonya’da son yıllarda gerileme söz konusu. Verilere göre 18-20 yaş grubunda 2015'ten bu yana 89 puan düşüş dikkat çekiyor. Aynı zamanda cinsiyet uçurumunun da derinleştiği görülüyor. 2014 yılından bu yana erkeklerin İngilizcesinde 14 puanlık artış olurken, kadınlarda 19 puanlık düşüş var. Ancak Avrupa’da farklılık dikkat çekiyor. Avrupa’da kadınların İngilizce yeterliliği bir önceki seneye kıyasla 19 puan artarken, Asya ülkelerinde 30, Afrika ülkelerinde ise 13 puanlık bir gerileme görülüyor.

YETİŞKİNLER VE İNGİLİZCE

Peki yetişkinlerin İngilizce öğrenmesi mümkün mü? Çalışmanın raporuna göre dil öğrenmede eğitim ve pratik yapmanın önemsenmediği belirtiliyor. Raporda İngilizce seviyesinin geliştirilmesine yönelik öneriler şöyle sıralanıyor:

“En uygun öğrenme ortamında bir yetişkinin uluslararası yeterlilik standardı CEFR dil seviyesine gelebilmesi için yaklaşık 150 saatlik bir eğitim görmesi ve pratik yapması gerekir. Bu, başlangıç seviyesindeki birinin haftada iki saatlik İngilizce eğitimiyle B1 seviyesine çıkması için üç yıl geçmesi anlamına geliyor. Yetişkin dil eğitim programları ise nadiren bu kadar uzun sürüyor. Yetişkin İngilizce öğrenimine gerçekçi beklentilerle yaklaşmak hem kurumlar hem de bireylerin buraya yaptıkları yatırımları hedefleriyle daha uyumlu hale getirir."

07-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş