Arama sonuçları

Kapatılan okulların öğrencileri çözüm arıyor

Kapatılan okulların öğrencileri çözüm arıyor

OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile kapatılan okullardaki öğrencilerin durumlarının ne olacağı merak ediliyor. Kapatılan 15 vakıf üniversitesinde öğrenim gören öğrenci sayısı yaklaşık 65 bin. Bu öğrenciler kararnameye göre aynı ildeki vakıf ya da devlet üniversitelerine yerleştirilecek. Yerleştikleri ilgili üniversiteye ise öğrenim ücretlerini ödemeye devam edecek. Bu durumda öğrenciler devlet üniversitelerine geçmiş olsa da öğrenim ücreti ödeyecek.     

BU YIL 13 BİN ÖĞRENCİ ALACAKLARDI  
Bu üniversiteler için tanınan toplam kontenjan ise yaklaşık 13 bin. Merak edilen ise bu üniversiteler kapandığına göre kontenjanları diğer üniversitelere dağıtılacak mı? Üniversite tercihi yapacak adaylar bu kontenjanların diğer üniversitelere verilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak bu kontenjanların ne olacağı şu anda belli değil.    

KILAVUZDAN ÇIKARILIYORLAR
Kapatılan bu üniversiteler 2016 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan çıkarılacak. YÖK adayların tercihlerde hata yapmasını önlemek için bu üniversitelerin kılavuzdan çıkarılmasına karar verdi.  

DEVLETE GEÇSE DE ÜCRET ÖDEYECEK
YÖK, kapatılan üniversitelerle ilgili yaptığı açıklamada OHAL kapsamında çıkarılan kararnameye göre “bunun uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) görevli ve yetkilidir” hükmü uyarınca öğrencilerin mağdur olmaması için gerekli çalışmaların başlatıldığını ve en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağını açıkladı. 

Kararnamede de yer aldığı gibi “Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından devlet veya vakıf üniversitelerine yerleştirilecek. Bu öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam edecek”  ibaresi bu öğrencilerin devlet üniversitelerine yerleştirildiklerinde de ücret ödemeye devam edeceklerini gösteriyor. 

AKADEMİSYENLERİ NE OLACAK? 
Kapatılan vakıf üniversitelerinde çalışan akademik kadronun da ne olacağı merak edilen bir konu. Bu akademisyenlerin öğrenciler gibi devlet ya da vakıf üniversitelerine geçişlerinin söz konusu olmadığı vurgulanıyor. Bu durumda bu akademisyenler işsiz kalmış demek. 
Kapatılan üniversitelerle ilgili yanıtlanması beklenen bazı sorular şöyle sıralanıyor: 
1-Bu üniversitelerin öğrencileri devlet üniversitelerine geçiş yaptıklarında ücret ödemeye devam edecekleri kesin mi?
2-Bu üniversitelerde yüzde 100’e varan oranda burslu okuyanlar başka vakıf üniversitelerine bursları ile birlikte geçebilecek mi yoksa yerleştirilirken bu burslarını kaybedip, üniversitelere ücret ödemek zorunda mı kalacak?
3-Bu öğrencilerden Kredi Yurtlar Kurumu ile TÜBİTAK başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarından burs alanların bursu devam edecek mi?
4-Bu öğrenciler arasında ücretsiz konaklama (yurt) bursu alanlar bundan yararlanmaya devam edebilecek mi?
5-Derece yapan öğrencilere bu üniversitelerden verilen aylık nakit bursları sürecek mi?
6-Bu üniversitelerdeki akademisyenler işlerini kaybetmiş mi sayılacak? Yoksa öğrenciler gibi onların da başka üniversitelere geçişleri olabilecek mi?
7-Bu üniversitelerdeki uluslararası öğrenciler ile Erasmus değişim programı ile gelen öğrencilerin durumları ne olacak?
8- Bu öğrencilerin diplomalarında hangi üniversitenin adı yazacak?
9- Çocukları bu üniversitelerde okuyan birçok aile önümüzdeki yılın tüm ücretini ya da bir kısmını ödedi. Bu ödenen ücretler ne olacak, geri alabilecekler mi? 

İLKOKUL VE LİSE ÖĞRENCİLERİ İÇİN İZLENECEK YOL
Bu arada kapatılan özel okullarda okuyan öğrenci sayısının da 138 bin olduğu belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu öğrencileri başka okullara yerleştirecek. İsteyen öğrenciler özel okullara geçebilecek. Devlet okullarına gitmek isteyenlerden anaokulu ve ilkokul öğrencileri adreslerine göre okullara kayıt yaptırabilecek. 

Liselerde okuyan öğrenciler için ise farklı bir yerleştirme sistemi uygulanacak. Bu öğrenciler taban puan dikkate alınarak liselere geçecek. Bu geçişte kontenjan şartı aranmayacak, sadece taban puana bakılacak. MEB, izlenecek yol ile ilgili daha ayrıntılı bir açıklamayı önümüzdeki günlerde yapmaya hazırlanıyor.
Ancak kapatılan özel okullarda okuyan öğrencilerle ilgili de merak edilen sorular şöyle sıralanıyor: 
1-TEOG tercih sürecinde bu okulların hazırlık ya da 9'uncu sınıflarına kayıt yaptıran öğrenciler oldu ve bu öğrenciler için artık TEOG tercih ekranı açılmıyor ? Bu öğrencilerin e-okuldan kayıtları silinmezse devlet tercihi yapamayacaklar. Bu öğrenciler arasından devlette tercih yapmak isteyenler için nasıl bir yol izlenecek?
2-Bu okullara bu yıl kayıt yaptıranlardan ya da kayıtlı olanlardan önümüzdeki öğretim yılının öğrenim ücretlerini erken ödeyenlerin ödedikleri ücretler ne olacak? Özel okula geçerlerse yeniden ücret ödemek zorunda kalacaklar mı?
3-Şu anda bu okulların ortaöğretim yani lise bölümünde ara sınıflarda okuyan öğrenciler devlet liselerine geçiş yapmak istediklerinde nereye ve nasıl başvuru yapacak? Onlar için ayrı bir nakil süreci olacak mı?
4-Bu okulların öğrencileri arasında okulların değişik oranlarda verdiği ve yüzde 100’e varan burslarla okuyanlar ne olacak? Başka bir özel okula geçtiklerinde bursları devam edebilecek mi yoksa geçtiği okul mu bursa karar verecek?
5-Bu okullara TEOG yerleştirmeleri kapsamında MEB'in yüzde 5'lik diliminden yerleştirilen öğrenciler başta okula gittiklerinde bu bursları devam edecek mi? 

Şule YILMAZ
info@pervinkaplan.com

24-07-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş