Arama sonuçları

Kovid-19: Yakalanan bir daha hasta oluyor mu?

Kovid-19: Yakalanan bir daha hasta oluyor mu?

Kovid-19: Yakalanan bir daha hasta oluyor mu? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hastalığı ikinci kez geçiren kişilerin olup olmadığına ilişkin şöyle dedi:

KOVİD-19: YAKALANAN BİR DAHA HASTA OLMUYOR MU?

"Şu ana kadar ikinci kere hastalığı geçiren kişileri görmedik. Bu olmayacağı anlamına gelmez. Dördüncü aydan sonra 4'te 1 oranında antikorun düştüğünü, titrasyonun düştüğünü biliyoruz. Titrasyon düşüklüğüyle birlikte enfeksiyona eğilim artıp, enfeksiyonla karşı karşıya kaldığımız bir hasta sayısı var mı, bu anlamda da bildiğimiz bir hasta durumu yok."

FUTBOL MAÇLARI SEYİRCİSİZ OLUR MU?

Koca, Bilkent Yerleşkesi'nde birlikte gerçekleştirilen Toplum Bilim Kurulu ve Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Futbol müsabakalarının seyircili oynatılıp oynatılması konusunda Bilim Kurulunun gündemine geldi mi?" sorusunu yanıtlayan Koca, konunun toplantıda görüşüldüğünü anlattı.

"Belli bir döneme kadar, belki yılın ilk yarısı için müsabakaların seyircisiz olması şeklinde bir öneri var. Seyircili olmaması, seyircisiz futbol müsabakalarının devam etmesi şeklinde Bilim Kurulunun bir önerisi var."

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDENEK

Sağlık çalışanlarına verilecek ek ödemenin detaylarının belli olup olmadığına ilişkin soru üzerine Koca, şöyle dedi:

"Geçen toplantıda da söylemiştim, uzatıldı. Zannediyorum birkaç gün içinde yayınlanmış olur. Bununla ilgili hem sahada filyasyon yapan hekimlerimiz dahil olmak üzere hem özellikle salgın döneminde bu hastalarla ilgili yoğun, acil, göğüs hastalıkları, dahiliye, çocuk ve benzeri gibi yoğun çalışan hekimlerle ilgili, çalışanlarla ilgili bir düzenleme yapıldı. Zannediyorum önümüzdeki günlerde yayınlanmış olur."

POZİTİF HASTALAR İLAÇLARINI KENDİLERİ ALMAYA GİDİYOR

Test sonucu pozitif olup durumu ağır olmayan bazı vatandaşların filyasyon ekibini beklemeden toplu taşıma araçlarını kullanarak ilaçlarını almaya gittikleriyle ilgili iddialara Koca, şöyle dedi:

"Bunu doğru bulmuyoruz. İlaçların kendilerine vatandaşımızın evinde veriliyor olmasını önemsiyoruz. 150 bini geçen kişi normalde izolasyonda olması gerekirken, izolasyonda olmadığını görüyoruz. Pozitif olan, bu enfeksiyonu taşıyan vatandaşlarımızın ilacını almak için hastaneye veya sağlık kuruluşuna gelmekten öte biz onu evinde daha çok ulaştırma yönünde bir organizasyon içindeyiz. Çünkü başka biriyle temasını önlemek istiyoruz. Başka birine bulaştırmayı önleme çabası içinde oluyoruz."

RAKAMLAR GERÇEK Mİ?

 

Bakan Koca, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş sadece Ankara'da 500'ün üzerinde ölüm gerçekleştiğini ve şeffaf olunmadığını belirtmişti. Bu iddialara ne cevap veriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Özellikle ölümlerle ilgili başkanla da kendim görüştüm. Bununla ilgili rakamları her gün veriyoruz. Bu ölüm rakamlarıyla ilgili bir hekimin kendi tanısıyla söz konusu oluyor. Bizim herhangi merkezden bir müdahalemizle söz konusu olmuyor. Ama primer yani Kovid'den mi veya sekonder olarak olmak durumu için gerektiğinde komisyonlar kurulabiliyor. Ama bununla ilgili bizim Bakanlık olarak değiştirmek gibi herhangi bir durum söz konusu değil. İlgili hekimlerin karar vererek yaptıkları bir durum. Dolayısıyla ben demin bahsetmiştim. Enfeksiyonla ilgili parametrede bu yılın azaldığını gösterdim. Tabloda göstermeye çalıştım. Geçen yıla göre, farklı enfeksiyon tablosu olarak görünen parametrede düştüğünü görüyoruz. Tersine enfeksiyon olup Kovid yazılanların olduğunu görüyoruz."

ÖZEL HASTANELER SONUÇ BİLDİRMİYOR MU?

Koca, "Bazı sağlık kuruluşlarının PCR testi sonuçlarını Sağlık Bakanlığına bildirmediği belirtilmişti. Kaç sağlık kuruluşu, kaç sonucu bildirmedi. Bu tablo nasıl değişti? Basın mensupları düzenli test oluyorlar, TBMM'de ve Külliye'de testler yapılıyor. Bu testler buna dahil mi?" sorusuna, şöyle yanıt verdi:

"Bazı özel hastanelerde kaydın yeterince tutulmadığı şeklinde bir durumu gördük. Ama bununla ilgili biz gereken uyarılarımızı yaptık. Bu anlamda şu an bir sorun olmadığını söyleyebilirim. Bizim testlerin içinde basın mensupları ve benzeri artı turistik bölgelerde yapılan testler, bu testlerin içinde yok. Daha fazla test yapıldığını söylemek istiyorum. Pozitif vakaları takibe alıyoruz ama testin içinde yok."

02-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş