Arama sonuçları

Ortak sınavlar özel okulları kapsıyor mu?

Ortak sınavlar özel okulları kapsıyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle birlikte ortaokul ve liselerde ülke, il ve ilçe ile okul olmak üzere 3 farklı sınav sistemini getirdi. Bu sınavlardan bir ya da ikisini ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yapacak ve değerlendirmesini de illerde bulunan Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri gerçekleştirecek.

HANGİ DERSLERDEN YAPILACAK?

İşte bu ortak sınavlardan “ülke geneli” için olanın tarihi ve dersleri belli oldu. Özel okul velileri ise ortak sınavların özel okulları da kapsayıp kapsamadığını soruyor. Bu sorunun yanıtı “evet.” Ortak sınavlara devlet ve özel okul öğrencilerinin tümü katılacaklar.

Ortaokul ve liselerde, "ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" olmak üzere 3 farklı ortak yazılı sınav yapılacağını açıklayan bakanlık, ülke genelinde yapılacak ortak yazılı sınavların hangi kademelerde, hangi derslerde ve hangi tarihte yapılacağına ilişkin kararın yer aldığı resmi yazıyı illere gönderdi.

İLK SINAV 6 VE 9'LARA

Buna göre ülke genelinde ilk ortak sınav" 6 ve 9’ncu sınıflar için yapılacak. 6’ncı sınıflarda Türkçe ve matematik dersleri için ülke genelinde ortak sınav yapılacak. Sınavın tarihi ise 26 Aralık 2023 Salı.

 9. sınıflarda da Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde ortak sınavlar, yapılacak.

SORULAR BAKANLIKTAN, KİM DEĞERLENDİRECEK?

Ortak sınavlar için sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacak ve okullara teslik edilecek. Sınav, okullar tarafından gerçekleştirilecek. Sınav ise, il ölçme değerlendirme merkezlerince değerlendirilecek.

Merak edilen konu ise diğer sınavlar gibi öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak olan ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavların nasıl olacağı. Kazanımları ölçecek şekilde hazırlanacak soruların zorluğuna ilişkin MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül ortak yazılı sınavlar zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacağıın ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacağını söyledi.

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları yapılacak

 

20-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş