Arama sonuçları

Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi: Puanı ve diplomasının özelliği nedir?

Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi: Puanı ve diplomasının özelliği nedir?

Galileo Galilei İtalyan Lisesi’nin  1870 yılında kuruldu. Yabancı lise statüsündeki iki İtalyan lisesinden biri olan Galileo Galilei İtalyan Lisesi  Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre öğrenci alıyor. Galileo Galilei İtalyan Lisesi hangi yüzdelik dilim ve başarı sırasından öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir? Öğrencilere hangi avantajları sağlıyor? pervinkaplancom insagram yayınında konuğumuz Galileo Galilei İtalyan Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Deniz Hadımoğlu sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

KONTENJAN NEDİR?

-2023-2024 öğretim yılı kontenjanı nedir? Geçen seneye göre değişiklik var mı? 

Geçen seneye göre kontenjanımızda azalma oldu, geçen sene 70 öğrenci aldık ancak 2023-2024 Eğitim Öğretim yılındaki hazırlık kontenjanımız 61. 

-2022-2023 öğretim yılı puanlarınız ne oldu? 

Tavan puanımız 430, taban puanımız ise 420 oldu. Ancak en 423 puanla öğrenci aldık.

EN DÜŞÜK PUANLA GİREN ÖĞRENCİ

-Geçen sene okula en en düşük puanla yerleşen öğrencinin yüzdelik dilimi ve başarı sırası nedir?  Bu öğrencinin hangi dersten kaç yanlış-boşu bulunuyor?

En düşük puanla yerleşen öğrencinin yüzdelik dilimi: 6, başarı sırası
Türkçe: 4 yanlış
Matematik: 2yanlış 
Fen Bilimleri: 3 yanlış 1 boş
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: 1 yanlış
Din Kültürü ve Ahlah Bilgisi: 2 yanlış
Yabancı Dil: 1 yanlış

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? 

Hazırlık sınıfı italyanca B1 seviyesinde dil sertifikası olmayan tüm öğrenciler için zorunlu. İtalyanca B1 dil sertifikası olan öğrenciler, 9. Sınıfımızda kontenjan olması halinde okulun belirlediği LGS puanı almaları durumunda ve kontenjan dahilinde 9. Sınıfa geçebiliyorlar.

-İkinci yabancı dil ya da diller nedir? Bu dillerden sertifika alıyorlar mı?

İtalyancanın yanında ikinci yabancı diller; ingilizce ve Latincedir.  İngilizce dersi hazırlık sınıfından itibaren tüm lise boyunca, latince dersi 9. Sınıftan itibaren tüm lise sınıflarında okutuluyor. 

YABANCI ÖĞRETMEN SAYISI

Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir? 

Toplam 30 öğretmenimiz var; 20 türk – 10 italyan öğretmenimiz vardır. Tüm branş derslerinin yanında felsefe, dünya tarihi, sanat tarihi dersleri İtalyanca olarak okutulmaktadır. 

-Şu anda toplam öğrenci sayısı nedir?  İstanbul dışından öğrenciniz var mı?

Okulumuzda şu an aktif 321 öğrenci vardır. Hale hazırda İtalya’da değişim programı ile okuyan 5 öğrencilerimiz bulunmaktadır.

DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

-Diplomanızın özelliği nedir? Diploma İtalya’daki liselere denk mi, bu diploma ile İtalya’da her bölüme başvurabilirler mi?

Okulumuz İtalya’nın bir devlet okuluna denk bir okuldur dolayısıyla diplomamızın İtalya’da denkliği bulunmaktadır. Okulumuzdan alınan diploma ile İtalya’daki her üniversiteye başvuru yapılabilmektedir.

- Her öğrenci Maturita diploması alarak mezun oluyor mu? Bu diplomaya sahip olan ve olmayan arasında fark nedir?

9. sınıfa gelen tüm öğrencilerimiz Maturità sistemine otomatik olarak dahil edilmektedir. Maturita’, İtalya’daki lise diplomasıdır. Bu diplomayı alabilmek için öğrencinin sağlaması gereken bazı koşullar vardır. Örnek olarak, her sene sonunda tüm derslerin ortalamasının 50 puan üzerinde olması gerekmektedir. Devamsızlıklar, ders saati üzerinden hesaplanmakta ve kanaat notunu etkilemektedir. 12. sınıf sonuna kadar tüm şartları sağlayan öğrenciler, 12. sınıfın sonunda İtalya’dan gönderilen öğretmenlerden oluşan bir komisyon tarafından sınava tabi tutulmaktadırlar. Bu sınavı başarıyla geçen öğrenciler Maturita’ diploması almaya hak kazanır. Her öğrenci Maturita diplomasını almayı tercih etmemektedir. Öğrenciler gidecekleri üniversiteye göre maturita’ diploması alıp almamaya karar vermektedir. 

İKİ İTALYAN LİSESİ

-Türkiye’de iki İtalyan lisesisiniz. Bu soru çok geliyordur size de. İkinizin arasındaki fark nedir?

Türkiye tarafında iki okul arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Her iki okulda yabancı özel okul statüsündedir. İtalya tarafında ise Özel İtalyan Lisesi İtalya’nın devlet okulu statüsünde olup öğretmenleri atama şeklinde gelmektedir, Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi ise İtalya’nın özel okulu statüsünde olup öğretmenlerimizi kendimiz seçmekte ve yaptığımız görüşmelerle almaktayız.

-Toplam öğrenci sayısı içinde burslu öğrencilerin oranı nedir? 

Okulumuzun mevcudunun %3’ü kadar öğrenciye bir Eğitim Öğretim yılı için %100 ücretsiz okuma hakkı tanınmaktadır. 

NASIL BURS ALINIR?

-Nasıl burs alınır, bursluluk şartları nedir? Spor, sanat gibi burslar var mı? Yoksa sadece ekonomik durum mu dikkate alınıyor?

Sadece ekonomik durum göz önünde bulundurularak burs veriliyor.

-Burs almak isteyen nasıl davranmalı? Ön kayıtlar açıldığında başvurmalı mı? Nasıl bir süreç olacak? 

Maalesef hazırlık sınıfına burs vermiyoruz.

KAYIT DÖNEMİ ÖNERİLERİ

-Kayıt dönemi için velilere ne önerirsiniz, nasıl davransınlar. Özellikle de şehir dışından da gelecek öğrencileri dikkate aldığınızda?

Velilerimize öncelikle hedeflerini net belirlemelerini öneririm. Özellikle ilk haftadan sonra hızlı geçen, okullar arasında değişimlerin çok olabileceği bir hafta olacak bu dönemde velilerimizin kayıtları iyi takip edip sıra geldiği takdirde belirtilen zaman aralıklarında okulda bulunmalarının önemini hatırlatırım. Öğrenci velisi haricinde kayıt yaptırmaya gelecek kişi kesinlikle veliden noter onaylı muhafakat almak durumunda bunu da hatırlatmak isterim.

Velilerimize okul seçimlerinde çocuğumuzun karakterine, yeteneklerine, hedeflerine uygun okul seçmelerini, okulların kültürlerini iyi araştırıp çocuğumuza hangi kültür daha yatkınsa o okula yönelmelerini öneririm. Tüm okullar tabi ki çok kıymetli ve tüm okullar etkinlikler yapıyor ama velilerimiz okulların hangi projeler, hangi etkinlikler yaptıklarını da sosyal medya üzerinden araştırırlarsa çok daha net seçimlerini yapabilirler diye düşünüyorum.

PUANI EŞİT ÖĞRENCİLER

-Puanı eşit öğrencilerin yerleştirmelerinde hangi kriterleri kullanacaksınız? 

Kesin kayıtlarda adayların puanlarının eşit olması durumunda MEB tarafından belirlenen hükümler esas alınır.

YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİLER

-Son yıllarda öğrencilerin yükseköğretim için yurtdışını artan oranda tercih ettiklerini görüyoruz. Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? İlk sırada hangi ülke, ülkeler yer alıyor? Hangi bölümlere yerleşiyorlar? Yurtdışı üniversite için rehberlik yapılıyor mu?

Bu seneki mezunlarımız için henüz net bir bilgimiz yok, girdikleri YKS sınavına göre karar verecekler. Ancak, geçen yılki mezunlarımızın oranından bahsedebilirim; 

Mezunlarımızın % 37 Türkiye, %54 İtalya  ve % 9 diğer ülkeleri (İngiltere, Hollanda, İskoçya vs.) i tercih ettiler. Öğrencilerimizin bölüm seçimlerindeki yelpazemiz geniş; özellikle İtalya’da öğrencilerimiz ağırlıklı Tıp, Mimarlık, Mühendislik, Hukuk, Ekonomi gibi bölümler seçiyorlar keza Türkiye’de bu bahsettiğim bölümlerin yanında Uzay Bilimleri, Uluslararası İlişkiler, Kimya, Psikoloji, görsel sanatlar, medya iletişim gibi bölümleri de tercih ediyorlar.

İtalya’daki üniversitelerin tanıtımı, seçimi ve başvuruları esnasında okulumuzda İtalyan öğretmenler tarafından gerekli rehberlik ve yönlendirmeler yapılmaktadır. Tüm bürokratik işlemler için destek verilmektedir. Aynı şekilde Türkiye üniversite seçimlerinde, bölüm seçimlerinde, başvurularda öğrencilerimize rehberlik hizmeti verilmektedir. 

YÜZDE 63’Ü YURTDIŞINA GİTTİ

-Geçen yıl mezun olan toplam öğrenci sayısı kaçtı ve kaçı yurtdışı-yurtiçi üniversitelere yerleşti? 

Geçen yıl 63 öğrencimiz mezun oldu. Mezunlarımızın % 37 TÜRKİYE, %54 İTALYA, ve % 9 diğer ülkelerin üniversitelerine yerleşti.

TÜRKİYE’DEKİ ÜNİVERSİTELER

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? 

Hukuk, psikoloji, mühendis alanlarının tümü ve iletişim gibi bölümleri daha çok tercih ediyorlar.

YKS KURSU VAR MI?

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı? 

Okulumuzda YKS için özel bir hazırlık kursu bulunmamaktadır ancak okulumuz lise boyunca Milli Eğitim Bakanlığının tüm müfredatını uygulamaktadır ve 11. sınıftan itibaren belirli derslerde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) yönelik ek çalışmalar ve deneme sınavları yapılmaktadır. Okulumuzun rehberlik servisi yurt içi üniversite danışmanlığını sürdürmenin yanı sıra 9. Sınıftan itibaren mesleki bilgilendirme ve kariyer planlama konularında da öğrencilerle bireysel ve toplu görüşmeler yapmaktadır. Üniversitelere tanıtım gezileri düzenleyerek öğrencilere farklı pencereler açmaktadır.

DEPREME KARŞI BİNANIN SAĞLAMLIĞI NEDİR?

Okulumuzda depremle ilgili birçok önemli hazırlık çalışmaları yapılmıştır:

  1. 2020 yılında İstanbul Üniversitesi mühendisleri tarafından yapılan uzun soluklu inceleme ile yetkili firma tarafından okulumuzun depreme karşı dayanıklılık teknik raporu hazırlanmıştı ancak en son meydana gelen çok üzücü Hatay depreminden sonra tekrar yetkili akrediteli firma tarafından ek kontroller, analizler, zemin etüdleri yapılmış raporlamalar hazırlanmış ve bu raporların tümü İstanbul Üniversitesi tarafından onaylanmıştır. Tüm bu raporlandırmalarda okulumuzun depreme dayanıklılığı bir kez daha onaylanmıştır. Bunun yanında;
  2. Sivil Savunma Dosyası Eğitim öğretim yılının başında güncellenmiş; yönetici, öğretmen ve personellerin görev dağılımları belirlenmiştir.
  3. İş güvenliği uzmanı ile yapılan çalışmalarda Acil Durum Eylem Planı güncellenmiştir. Acil Durum Eylem Planında görev alan yönetici ve personellerin görev dağılımı belirlenmiştir.
  4. Okulumuzda Güncel İlk Yardım Sertifikasına sahip öğretmen ve personellerimiz bulunmaktadır.
  5. Öğretmenlerimizin ve tüm personelimizin acil bir durumda uygulayacakları yönergeler yapılan uygulamalı eğitim ile öğretmenlerimize ve personelimize gösterilmiştir.
  6. Okulumuz hem Türkiye’de hem de İtalya’da bulunan yetkili kurumlar tarafından denetlenmekte olup, düzenli raporlamalar her iki ülkenin Milli Eğitim Bakanlıklarına sunulmaktadır.
  7. Deprem tahliye tatbikatları ilk dönem yapılmış olup, ikinci dönemde de habersiz ve sık aralıklarla tahliye tatbikatları yapılmıştır.
  8. Okul içinde bulunan tüm tahliye çıkış planları günceldir ve tahliye tatbikatları bu yönergelere göre yapılmaktadır. 
  9. Okulumuzun 2. bahçesinde bulunan deprem deposu su, katı gıda, battaniye, termal battaniyeler ve diğer gerekli tüm malzemelerle doldurulmuş olup acil bir durum için hazır hale getirilmiştir.
  10. Velilerimizin iletişim bilgileri kağıtlara basılıp dosya haline getirildikten sonra deprem deposuna konulmuştur.
  11. Çadırlar ve çadırların içine şişme yataklar alınmıştır.
  12. Deprem anında tüm telefon hatlarının kesileceği göz önünde bulundurularak, okulumuza uydu telefonu alınmış ve aktif hale getirilmiştir. İnternetin sürekliliğini sağlamak için uydu çanağı alınmıştır ve aktif hale getirilmiştir. 
  13. İletişimin devamını sağlamak amacıyla amacı ile telsiz el telefonları alınıp aktif hale getirilmiştir.
  14. Taşınabilir Güç kaynakları (powerbang) alınmıştır. Bunlardan bir tanesi çok büyük kapasiteli olup (50 bin mah) diğerleri normal kapasitedir.
  15. Okulumuzun 2. bahçesinde bulunan jeneratör, bir afet anında tüm okulun elektriğini otomatik olarak kesecek, Jeneratörün dışına konulacak prizleri ve spot ışıklarını aktif hale getirecek bir sistem oluşturulmuştur.
  16. Okulumuz sınıflarında bulunan camlar filtreli özel camlar olup, herhangi bir kırılma riski taşımamaktadır.
  17. Okul içindeki tüm dolaplar duvarlara sabitlenmiştir.
  18. Okulumuzun Mimarı tarafından keşif yapılmış ve okul içinde deprem anında tehlike yaratabilecek tavan malzemeleri çıkartılarak kartonpiyer malzeme ile değiştirilmiştir. Tüm camlı kapılar, dolaplar kırılmaz filtre ile kaplanmıştır.
  19. Okulumuzda bulunan tüm yangın ekipmanları düzenli olarak yetkili firma tarafından denetlenip, gerekli güncellemeler yapılmaktadır.
  20. Su depoları, elektrik tesisatları vs. yetkili firmalar tarafından düzenli denetlenmekte olup raporlamalar yapılmaktadır.
  21. Herhangi bir afet anında tamamen güvenlik sağlanana kadar öğrenciler okul sınırları içerisinde tutulacak olup, güvenli ortam oluştuktan sonra öğrencilerin tahliyesine izin verilecektir. 

NEDEN İTALYAN LİSESİ?

- Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi’ni neden tercih etsinler?

Bizden mezun olan öğrencilerimiz öncelikle dünya vatandaşı olarak toplumun bir parçası oluyorlar. Yabancı bir kültür ve dil zenginliği öğrencilerimizi toplumda yaşıtlarından öne taşıyor. Türkiye ve İtalya başta olmak üzere tüm ülkelerde geçerli diplomayla mezun olan öğrencilerimiz İtalya, Türkiye ve farklı Dünya ülkelerinde diledikleri bölümleri rahatlıkla okuyorlar. Okulumuzun ufak ve butik bir okul olması ve öğrencilerimizle birebir ilgilenilip onların yeteneklerinin keşfedilmesi ve başarılarının öne çıkartılabilmesi, okulumuzun tercih edilmesi için önemli nedenlerden bir diğeri. Bizler hem 153 yıllık bir eğitim geçmişiyle ve küçük bir okul olmamızın avantajıyla öğrencilerimizi dantel gibi işliyor onlara tüm enerjimizi aktarabiliyoruz.  

22-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş