Arama sonuçları

Suriyeli öğrencilerin 3’te 1’i okuldan uzak

Suriyeli öğrencilerin 3’te 1’i okuldan uzak

Milli Eğitim Bakanlığı raporu Türkiye’de bulunan yaklaşık bir milyon 124 bin Suriyeli çocuğun yüzde 35’inin ise eğitimden mahrum olduğunu ortaya koydu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı rapor, Türkiye’de bulunan okul çağındaki Suriyeli çocukların yaklaşık üçte birinin okul yüzü görmediğini ortaya koydu. Rapora göre, eğitim çağında bulunan bir milyon 124 bin Suriyeli çocuğun yüzde 35’i eğitim görmüyor. Okula gidemeyen Suriyeli çocuk sayısı 393 bin 547 olarak kayıtlara geçti.

YABANCI ÖĞRENCİ RAPORU

DW’den Alican Uludağ’ın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Göç ve Acil Durumlarda Eğitim Daire Başkanlığı, Türkiye’deki yabancı uyruklu öğrencilere ilişkin Ocak 2022 tarihli bir rapor hazırladı.

Rapor, okul çağındaki Suriyeli çocukların yaklaşık üçte birinin okula gidemediğini gösterdi. Raporda, bu durum şu ifadelerle özetlendi: "Göç İdaresi Başkanlığının 2021-2022 verilerine göre Geçici Koruma Altında Bulunan eğitim çağında bir milyon 124 bin 353 (5-17 yaş) nüfus bulunmaktadır. Eğitim çağındaki nüfusun Ocak 2022 tarihi itibarıyla 730 bin 806’sı eğitim-öğretime dahil edilmiş olup öğrencilerin okullara kayıt süreci devam etmektedir."

Okullaşma oranı, ilkokul ve ortaokulda artarken, okul öncesi ve lise eğitiminde ise yüzde 50’nin altında düşüyor. Lise düzeyinde okullaşma oranı yüzde 42,65’te kaldı.

Okul öncesi eğitim yaşı gelmiş 118 bin 83 çocuğun ise okullaşma oranı yalnızca yüzde 34,34.

Cinsiyete göre dağılımda ise lise hariç; okul öncesi, ilkokul, ortaokulda eğitim gören öğrencilerin oranında erkekler kız öğrencileri geçmiş durumda. Bu durum lise düzeyinde ise değişiyor. Liseye giden Suriyeli çocukların 56 bin 130’unu kızlar, 51 bin 682’sini erkekler oluşturuyor.

EN ÇOK SURİYELİ ÖĞRENCİ İSTANBUL'DA

Raporda, Suriyeli öğrencilerin en fazla bulunduğu illere ilişkin veriler de paylaşıldı. Buna göre, 118 bin 391 öğrenci ile İstanbul ilk sırada yer alıyor. İstanbul’u 97 bin 861 öğrenci ile Gaziantep ve 71 bin 543 ile Hatay izliyor.

Raporda, eğitime yeterli eğirişimin sağlanamaması sebepleri anlatılırken, MEB’e ilişkin herhangi bir eleştiri yer almadı. Suriyeli çocukların okullaşma oranının düşük olmasının nedenleri raporda madde madde şöyle sıralandı:

•Suriye eğitim sisteminin 6+3+3 olması ve lise eğitiminin zorunlu olmaması.

•Ekonomik yetersizlikler nedeniyle ortaokul eğitiminin ardından çocukların aile bütçesine katkıda bulunmayı tercih etmeleri.

•Bazı illerde ailelerin üçüncü ülkeye göç etme düşünceleri olması nedeniyle okula kayıt konusunda direnç gözlemlenmesi.

•Dil bariyeri.

•Uzun süre okul dışı kalınması.

•Suriyeli ailelerin geleneksel yapıları ve buna bağlı davranışları.

OKULLAŞMA ORANLARI NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın raporunda, Suriyeliler dahil olmak üzere Türkiye’de bulunan tüm yabancı uyruklu kişilerin okullaşma oranları da paylaşıldı. Türkiye’de yaklaşık olarak 5 milyon 13 bin 631 yabancı uyruklu nüfus bulunduğu belirtilen raporda, şu tespitte bulunuldu:

"Bu nüfusun Ocak 2022 verilerine göre bir milyon 365 bin 884’ünü eğitim çağındaki ( 5-17 yaş) nüfus oluşturmaktadır. Eğitim çağındaki nüfusun Ocak 2022 tarihi itibarıyla 935 bin 731’i eğitim-öğretime dahil edilmiş olup öğrencilerin okullara kayıt süreci devam etmektedir."

Rapora göre, yabancı uyruklu çocukların yüzde 68,51’i eğitim alabiliyorken, yüzde 31,49’u ise eğitim hakkından mahrum.

02-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş