Arama sonuçları

Validebağ Fen Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden alıyor? Hangi programlar var?

Validebağ Fen Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden alıyor? Hangi programlar var?

Geçen sene hazırlık sınıfı açan ve AP programını ilk uygulayan fen lisesi olan Validebağ Fen Lisesi hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Yatılılık mümkün mü?  pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Validebağ Fen Lisesi Müdürü Mine Kılıç sorularımızı yanıtladı.

İşte sorular ve yanıtları:

KONTENJAN NE OLDU?

-2023-2024 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu?

120 öğrenci alacağız, geçen yıl 90 öğrenci almıştık. Bu yıldan itibaren de her yıl 120 öğrenci alarak hazırlık sınıfı birlikte 5 yıl eğitim veren bir fen lisesi olacağız. 

-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

Bütün proje okullarında olduğu gibi 30 kişilik sınıflarımız olacak

HAZIRLIK SINIFI AÇILMASI NASIL ETKİLEDİ?

-Geçen sene İngilizce hazırlık sınıfı açan 3 fen lisesinden birisi oldunuz. Bu yüzdelik diliminize nasıl yansıdı?

Çok önemli bir değişiklik olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bizim kurulduğumuz günden bu yana ciddi bir yükseliş trendimiz var. 2018’de ilk grubu 4,56 ile alırken geçen yıl son grubumuzu 1,34’ten aldık.

-Geçen sene okula en düşük puanla giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? Bu öğrencinin hangi testte kaç yanlış-boşu vardı?

2022-2023 eğitim öğretim yılında yüzdelik dilim 1.34, puan 465.9492 olarak gerçekleşmiştir.

NAKİLLER DÖNEMİNDE PUANLAR NE OLDU?

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Son nakil gelen öğrencimizin puanı 468.18, bu da puanın nakiller döneminde arttığını göstermektedir. 

YABANCI DİL EĞİTİMİ

-Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Hazırlık sınıflarında 6 saat İngilizce Skills, 12 saat İngilizce Main Course olmak üzere 20 saat ders görmekteler.Deneyimli İngilizce kadromuz hazırlık sınıfında öğrencilerimizin yabancı dil kullanma becerilerinin gelişmesini sağlamak amacıyla yoğun bir program uygulamaktadır. İngilizce olarak yürütülen ders dışı etkinliklerle dil gelişimi desteklenmektedir. Ayrıca; Hazırlık sınıflarında ana dili İngilizce olan öğretmenlerden de destek almaktayız.

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

İkinci yabancı dilimiz Almanca olup hazırlık sınıflarında haftalık 4 ders saati diğer sınıf düzeylerine 2 ders saat olarak verilmektedir. İsteyen öğrencilere kurs desteği sağlanmaktadır.

KAÇ ÖĞRETMEN VAR?

-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor?

Okumuzda idarî kadro da dâhil olmak üzere toplam 45 öğretmen görev yapmaktadır. Herhangi bir alanda eksiğimiz yok, sene başından bu yana tam kadro ile devam ettik.

YATILILIK OLANAKLARI NEDİR?

Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılılık avantajı sunuyor. Ama LGS kılavuzuna göre sadece kızlara. Öncelikle kızlar için kaç kontenjanınız var ve erkek öğrencilerden şehir dışından gelenler olursa konaklama için seçenek sunabiliyor musunuz?

Kız öğrencilerimiz için hizmet veren toplam 120 kontenjanlı pansiyonumuz bulunmaktır. Odalarımız 4 kişilik olup oda içinde olmamakla birlikte katlarda her oda için birer duş ve tuvalet bulunmaktadır. Ayrıca katlarda buzdolabı, mikrodalga fırın, ütü köşesi, çamaşır ve kurutma makinaları mevcuttur. Yemek hizmeti dışarıdan satın alınmadan kendi mutfağımızda hazırlanmaktadır. Yatılı kalmak isteyen erkek öğrencilerimiz bölgemizdeki diğer pansiyonlu okullarımızda kontenjanlar dâhilinde barınma imkânı bulabilmektedir.

KAÇ ÖĞRENCİ VAR?

Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bunların kaçı yatılı ve kaç ilden geliyorlar?

Şu anda Validebağ Fen Lisesinde 480 öğrenci eğitim görmektedir. Türkiye’nin farklı illerinden öğrencilerimiz okula kayıt yaptırabilmektelerdir. 61 öğrencimiz okul yurdunda kalmaktadır. 

Kanada ile yapılan bir değişim programınız vardı ama pandemi döneminde ara verildi. Bu yıl yapıldı mı?

Validebağ Fen Lisesi, 2020-2021yılında WCEP (Uluslararası Lise Öğrenci Değişim Programı) ile Uluslararası Akademik Ortaklık Protokolü imzalayarak AP’yi (Advanced Placement) uygulamaya aldı. Ayrıca protokol kapsamında uygulanacak “Kanada Eğitim Bakanlığı Karşılıklı Öğrenci Değişim Programı” ile de öğrenciler, özel kontenjan ve kabul fırsatından yararlanabiliyor. Şu an hazırlıkta olan bir öğrencimiz de gerekli işlem basamaklarını tamamlayarak 10. Sınıfta Kanada’da okumaya hak kazandı.

AP İÇİN BAŞKA OKULDAN ÖĞRENCİ

-Advanced Placement (AP) programını ilk uygulayan fen lisesi siz oldunuz kaç öğrenci katılıyor? Başka okuldan AP için gelebilirler mi?

Evet, bu uygulama hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz için önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Geçtiğimiz yıl İngilizce, Biyoloji, Matematik, Kimya derslerini açmıştık. Ancak bu yıl hazırlık açmamız, velilerimizin AP için 9 ve 10 düzeyinin değerlendirmeyi daha uygun görmeleri nedeniyle sadece matematik açtık. Dışarıdan öğrenci kabul ediyoruz. Bu yıl üç öğrencimiz okul dışından kabul edildi.

ERASMUS PROJELERİ NE OLDU?

-Erasmus+ projesi için başvuru yapılmıştı ne oldu?

Erasmus+ projelerimiz farklı birimlerimizden devam ediyor. Bu yıl “Eğitimde Öğretmenlerin Dijital Dönüşümü ve Oyunlaştırma” adlı Erasmus+K122 projemizle 4 öğrenci 12 öğretmenimiz İtalya’da iş başı eğitim ile önemli bir tecrübe paylaşımını gerçekleştirdi. Ayrıca il milli eğitimin akreditasyon programına dahil olan okulumuz 4 öğrencisini yine Erasmus çerçevesinde uzun dönem hareketliliğe gönderdi. Öğrencilerimiz 1 aylık eğitimlerine Viyana ve Bükreş’te devam ettiler. Ayrıca kurumsal etkinliğimizle MUNESCO programına dahil olduk. İlk toplantı ülkemizde gerçekleştikten sonra öğrencilerimiz Slovakya ve Romanya’da MUNESCO’ya katıldılar. Yine AP programı çerçevesinde 5 öğretmenimiz Amerika’da Temmuz ayında bir kurs görecekler.

İLK MEZUNLAR VERİLDİ

Geçen sene ilk mezunlarınızı verdiniz. Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Okulumuz ilk defa 2022 yılında mezun vermiştir. Mezunlarımız genel olarak sayısal ağırlıklı bölümleri tercih etmektedir. Tıp fakülteleri, mühendislikler öncelikli tercih edilen bölümler arasındadır. Bunların yanında dil ve eşit ağırlık alanlarında da önemli dereceler de elde edilmektedir.

2022 YKS Yerleştirme puanına göre ilk 10 binde 21 öğrencimiz yer almıştır. Bir öğrencimiz sayısal Türkiye 888. Olmuştur.

2022 YKS yerleştirme sonuçları dikkate alındığında 80 öğrenci devlet ve vakıf üniversitelerine yerleşti.

YKS KURSU VAR MI?

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Bizim için DYK önemli bir öncelik, biz en tecrübeli öğretmenlerimizle bu konuda öğrencilerimize destek vermeye hazırız. Kurslarımız özellikle 11 ve 12 düzeyinde mutlaka açılıyor

-Yurtdışına giden öğrencileriniz oluyor mu? AP’den sonra bekliyor musunuz?

İlk mezunlarımızdan bir öğrencimiz Güney Kore’de mühendislik eğitimi alıyor, sayının artacağını özellikle mühendislik eğitimi için Almanya tercihinin artacağı yönünde bir gözlemimiz var.

DEPREME DAYANIKLIK NEDİR?

-6 Şubat’tan sonra gündem deprem oldu. Veliler de merak ediyor. Okulun ve pansiyonun dayanıklılığı nedir?

Okulumuz bu noktada 2012’de İPKB kontrolü altında güçlendirme geçirmiştir, velilerimiz ve gençlerimiz bu konuda gönül rahatlığı ile hareket edebilirler.

Bina ile bağlantılı olarak ciddi bir yenileme çalışmamız oldu, özellikle bahçemizdeki atıl binaların yıkılmasından sonra korunun ortasında tam bir doğa okulu olduk. Metropol yaşamında pek az öğrenciye nasip olan kuş sesleri arasında tertemiz havayı soluyarak ders işlemek VFL öğrencileri için gerçekten kıymetli bir üstünlük.

- Kardeş okullarınız var mı? Bu okullarla ne gibi projeleriniz olacak?

Şu anda 3 kardeş okulumuz var. Kıbrıs, Gazimağusa, Polatpaşa Lisesi; Bosna Hersek Tıp Lisesi; Kahramanmaraş, Kahramanmaraş Fen Lisesi. Her biri ile farklı değerleri işleyecek, öğrencilerimizin farklı gelişimlerine destek olacak çalışmalarımız devam ediyor.

- Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi? 

Okulumuz sosyal etkinliklere oldukça önem veren bir okul. Okul kulüplerimiz çok etkin. Bilimsel anlamdaki çalışmaların temelinde sanatsal ve kültürel faaliyetlerin olduğunu düşünen bir kadromuz var. Öğrencinin sanat ve kültürle yoğrulan bir zihni, üretmek ve keşfetmek için daha geniş bir ufka sahip olacaktır. Bu nedenle kültür sanat faaliyetlerini ve kulüp çalışmalarını önceliyoruz. Görsel sanatlar ve müzik atölyelerimize öncelikle yatırım yaparak öğrencilerimizin bu konudaki yeteneklerini destekliyoruz. Model Birleşmiş Milletler Konferansı (MUN), Model UNESCO (MUNESCO), young talk, English Speaking Day, E-Twining projeleri (Bu yıl yapılan e- Twining projeler Avrupa kalite etiketi ile ödüllendirildiler), Goethe Enstitüsü ile Almanca dil becerilerini geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra özellikle girişimcilik konusunda öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası birçok yarışmaya katılıyorlar ve gerçekten güzel başarılarıyla bizleri gururlandırıyorlar. Ayrıca Best Buddies, Uluslararası Gençlik Ödülü gibi dünya çapındaki sosyal programlarla da öğrencilerimizin sosyal faaliyetleri devam etmektedir.

04-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş