Arama sonuçları

Yapay zeka ile rekabet mi var?

Yapay zeka ile rekabet mi var?

Bu yıl 11’nci kez düzenlenen Eğitim Teknolojileri Zirvesinde ana tema Kolektif Zeka” oldu.  Yapay zekanın eğitimdeki uygulamaları, öğretmen gelişim stratejileri ve sürdürülebilir eğitim politikalarının ele alındığı program kapsamında çeşitli atölyelerin yanı sıra yerli ve yabancı 57 farklı sunum gerçekleştirdi. 

ÖDEVLERİ CHATGPT Mİ YAPACAK? 

Zirvenin açılışını University College London'da Öğrenme ve Yapay Zeka üzerinde çalışmalar yapan Prof. Dr. Mutlu Çukurova yaptı. Çukurova, yapay zekanın eğitim için önemli potansiyel barındırmasına karşın, insan zekasının ChatGPT gibi popüler yapay zeka teknolojilerinden daha geniş potansiyele sahip olduğunu vurguladı. İnsan zekası ve yapay zeka ilişkisinin insanların makinelere karşı bir rekabetinden ibaret olmadığına vurgu yapan Mutlu Çukurova, “İnsan ve yapay zeka araçlarının farklı yeteneklere sahip olduğunun farkındalığı, bize bu araçları kullanmak için çok daha verimli bir başlangıç noktası sağlayabilir. Bu gerçeği kabul ederek, yapay zekanın insan becerilerinin yerini almaya çalışan araçlar değil de bizleri tamamlayıcı nitelikte araçlar olduğunun farkına vararak çalışmaya başlayabiliriz” dedi.

ASIL NOKTA GÖZDEN KAÇIYOR

ChatGPT ilk geldiğinde, çoğu öğrencinin bu modeli ödevlerini teslim etmek için kullanacağı yönünde ciddi endişeler oluştuğunu hatırlatan Çukurova, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunun geçerli bir endişe olduğuna katılıyorum, ancak büyük resimdeki asıl noktayı gözden kaçırdığımızı düşünüyorum. Biz öğrencilere makale yazması için ödev verdiğimizde ya da makaleye dayalı sınav yaptığımızda, yazdıkları makaleye ihtiyaç duyulduğu için değil, makale yazma sürecinin onlara çok önemli beceriler öğreteceğini düşündüğümüz için veriyoruz. Dolayısıyla yalnızca bize gelen makaleleri değil, öğrencilerin bunları yazarken deneyimledikleri davranışlarını da incelememiz, bu becerilerin gelişimi açısından çok önemli. Bu da eğitim sistemlerimizde daha çok süreç değerlendirmelerine geçişi gerektirmektedir.”

Her geçen sene daha büyük bir motivasyonla bir sonraki ETZ için hazırlandıklarını söyleyen Dr. Işıl Boy Ergül, Bu yıl ETZ, 'Kolektif Zeka' temasıyla katılımcılarına eğitim ve teknoloji alanındaki en yeni gelişmeleri deneyimleme ve değerlendirme fırsatı sundu. ETZ, eğitimin geleceğini şekillendirmede önemli bir platform olmaya devam ediyor” dedi. 

12-03-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş