Arama sonuçları

Yeşil alanlara yakın yaşayan çocukların kemikleri daha sağlam

Yeşil alanlara yakın yaşayan çocukların kemikleri daha sağlam

300’den fazla çocuk incelendi.  doğal alana sahip yerlerde yaşayan çocukların kemik gücünün arttığı ortaya çıktı. Araştırma kapsamında Belçika’nın Flanders bölgesinde kentsel, banliyö ve kırsal alanları kapsayan dört ila altı yaş arasındaki 300’den fazla çocuk incelendi.

Bilim insanları, yüzde 20-25 daha fazla doğal alana sahip yerlerde yaşayan çocukların kemik gücünün arttığını keşfetti. The Guardian’ın haberine göre türünün ilk örneği olan bu çalışma, aynı zamanda yeşil alanlarda büyüyen çocuklarda düşük kemik yoğunluğuna sahip olma riskinin yaklaşık yüzde 65 daha az olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmada kız ve erkek çocuklar arasında herhangi bir fark bulunamadı. 

PARKLARIN YANINDA YAŞAYAN ÇOCUKLAR

Diken’in çevisiyle yer alan haberde ekran süresi, vitamin takviyeleri ve günlük süt ürünleri tüketimi de çocukların sonuçlarını etkileyip etkilemediğini görmek için test edildi ancak önemli bir etki bulunamadı.  Kemik gücü çocukluk ve ergenlik döneminde artar, 50 yaşına kadar sabit kalır ve daha sonra düşüşe geçer. Araştırmacılar, çocuklar için yeşil alanların boyutunun ve erişilebilirliğinin artırılmasının yaşlandıklarında kırıkları ve kemik erimesini önleyebileceğini söyledi.

Bilim insanlarına göre yeşil alanlarla daha güçlü kemikler arasındaki bağlantı muhtemelen parkların yakınında yaşayan çocukların daha fazla fiziksel aktivite gerçekleştirmesinden kaynaklanıyor. 

Araştırmacı Prof. Tim Nawrot, araştırmadan çıkan sonucun gerçek bir halk sağlığı mesajı olduğunu vurgulayarak,”Şehir planlamacıları çocukların kemiklerini daha güçlü hale getirebilir” dedi.

16-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş