Arama sonuçları

‘Yüzde 1’lik dilimden öğrenci alıyor’ diye övülüyordu: İTÜ MTAL kapanıyor

‘Yüzde 1’lik dilimden öğrenci alıyor’ diye övülüyordu: İTÜ MTAL kapanıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında yapılan protokolle 2019’da kurulan ve Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla öğrenci alan  İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kapatılması kararı alındı. Lise bu yıl öğrenci almayacak ve kademeli olarak kapatılacak.  Öğrencilerini LGS’de yüzde 1’lik dilimden öğrenci aldığı belirtilerek, zamanın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de övgüyle söz ettiği lise bu yıl öğrenci almayacak.

 

Peki bu kadar övülen bir lise neden kapanıyor? Gerekçe olarak aynı kampüste Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yer alması gösteriliyor. İki lisenin kamu kaynaklarının verimli biçimde kullanılmasına engel olduğu belirtilirken, veliler isyanda. Her iki lisenin de başarılı olduğunu belirten veliler bu kapatma kararından vazgeçilmesi gerektiğini söylerken, eğitimciler, “Her iki lisenin de açık olmasının ne gibi bir sakıncası var?” diyor.  

 

VELİLER: HUKUKA AYKIRI

Veliler kapatma kararının hukuka aykırı olduğunu dile getiriyor. Proje okul statüsünde İTÜ ve MEB arasında imzalanan protokolle okulun kurulduğunu hatırlatan veliler, söz konusu protokolde kurulan  kurulan okulun kuruluş amacının “Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MTEGM) ile İTÜ işbirliğiyle bilişim teknolojileri, biyomedikal elektronik teknolojisi ve denizcilik alanlarında öğretmenler ile öğrencilerin yeterliliklerinin artırılması için mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesidir” şeklinde açıklandığını hatırlatan veliler, bu amaca inanan veliler olarak bu okulu tercih ettiklerini hatırlatarak, şunları dile getiriyor:

“Ülkemizde kaliteli meslek liselerinin kurulması ve çoğaltılması gerekliliği, bugün dahi her an ülke gündemini meşgul eden, yadsınamayan bir ihtiyaçtır. Bu konudaki kamu yararı ortadan kalkmış değildir, aksine devam etmekte ve artmaktadır. “

Okulun 5 yıllık süreç içinde okulun öğrencilerinin ulusal ve uluslararası alanlarda birçok başarıya sahip olduklarını ifade ederek, bu kadar verimli bir okulun kapatılması kararının alınmasını anlayamadıklarını belirtiyor.

OKULUN KAPATMA GEREKÇESİ

Veliler okulun kapatma gerekçesinin de geçerli olmadığını söyleyerek, bu karardan vazgeçilmesini istiyor.

İşte okulun kapatılma gerekçesi:

 “Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin (Kurum Kodu: 966950) sadece Denizcilik Alanında eğitim verdiği ve toplam öğrenci sayısının 227 olduğu, aynı yerleşke içerisinde yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri (alan öğrenci sayısı: 0), Bilişim Teknolojisi ve Denizcilik alanlarında eğitim verdiği ve toplam öğrenci sayısının 364 olduğunun tespit edildiği, bu bahisle, iki okulun aynı yerleşke içerisinde olması, toplam öğrenci sayıları, yönetici ve öğretmen görevlendirmesi gibi hususlar; yerindelik, performans, amaca uygunluk ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı gibi şartlar göz önünde tutulduğunda alan kapatma teklifi uygun görülmediği,denizcilik alanında eğitim verenZiya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin köklü bir okul olması, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafındah yetkilendirilmiş olması nedeniyle bu okuldan mezun olan öğrencilerin mezun oldukları alanla ilgili sektörde istihdam edilebilme durumları, mesleki ve teknik eğitim veren iki okulun aynı yerleşke içerisinde olması, öğrenci sayıları gibi hususlar yerindelik, performans, amaca uygunluk ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı gibi şartlar göz önünde tutulduğundaİstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 2024-2025 eğitim öğretim yılı başından itibaren kademeli olarak kapatılması“

YÖNETMELİĞE DE AYKIRI

Veliler gerekçe olarak gösterilen öğrenci sayısı ile ilgili bilgilerin de doğru olmadığını belirterek, okulun Ziya Kalkavan MTAL’dan daha az olmadığını tersine daha fazla olduğunu söylüyor. İki okulun aynı yerleşke içerisinde olmasının kapatma gerekçesi olamayacağını belirten veliler, okul kurulurken de bu iki okulun aynı yerleşke içinde olacağının protokolde de yer aldığını hatırlatıyor. Ayrıca veliler, bir okulun kapatma gerekçelerini düzenleyen Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’ne de aykırı olduğunu da belirterek, bu karardan vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor.

                                                                                                

                              

 

 

20-05-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş