Arama sonuçları

2020 YKS: Sayılı günler kaldı, nasıl çalışmalısınız?

2020 YKS: Sayılı günler kaldı, nasıl çalışmalısınız?

2020 YKS: Sayılı günler kaldı, nasıl çalışmalısınız? 2.5 milyondan fazla adayın üniversiteli olmak için yarışacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için artık geri sayım başladı.

ÖSYM'nin 2020 sınav takvimine göre YKS  başvuruları 6 Şubat- 3 Mart 2020 tarihleri arasında yapılacak. Bu süre içinde başvurusunu yapamayanlar için ise geç başvuru tarihi 18-19 Mart tarihleri olacak. Sınav ise 20-21 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Tüm adayların girmek zorunda oldukları YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 20 Haziran’da, lisans tercihi yapacak adayların gireceği Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise 21 Haziran sabah saatlerinde yapılacak. Dil puanlarıyla tercih yapacak adaylar aynı gün öğleden sonda Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girecek. 2020 YKS sonuçları ise 23 Temmuz’da açıklanmış olacak.

2020 YKS: SAYILI GÜNLER KALDI, NASIL ÇALIŞMALISINIZ?

Sınava yaklaşık 5 aylık bir süre var. Bu süre içinde YKS için hazırlanırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Hangi konuları tamamlamış olmalısınız ve nelere dikkat etmelisiniz. Bu soruların yanıtlarını Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ile PDR uzmanı Jale Arslan’a sorduk. İşte size önerileri:

HANGİ KONULARI BİTİRMİŞ OLMALISINIZ?

Jale Arslan: PDR uzmanı

*Türkçe dil bilgisi konularını şubat tatiline kadar bitirilmeli ve yeterli soru çözülmeli. Anlam ve paragraf soruları gün aşırı ya da her gün 20 ile 40 soru arasında çözülmeli

*Sayısal ve Eşit ağırlıklı puan türü için matematik dersinin toplam getirisi çok yüksek. Bu nedenle her derse gereken önem verilirken haftalık çalışma programında matematik-geometri dersine daha fazla zaman ve emek verilmelidir. Sayılar ve problemler konusunda düzenli kısa tekrar testleri çözülmeli

*12. sınıf konuları işlenirken düzenli olarak TYT konuları da çalışılmalı

*Her ders için öncelik konuyu öğrenme daha sonra farklı kaynaklardan soru çözümü yapılmalı. Yeterli soru çözümünden sonra zaman tutarak hızlı soru çözme aşamasına geçilmelidir.

*Fen dersleri çalışılırken ayrıntı önemsenmeli ve özellikle biyolojiden ünite bitiminde soru çözümüne geçilmelidir.

*Geometride yeni işlenen konulardan yeterli, geçmiş konulardan az ve düzenli soru çözerek egzersiz sayısı fazla olmalıdır.

STRATEJENİZİ BELİRLEYİN

*TYT soruları kendi içine, AYT soruları da kendi içinde puan getirililerinin yaklaşık aynı değerde olduğu unutulmamalı ona göre strateji belirlenmelidir. Fizikte zorlanıyorsa daha iyi coğrafya, matematikte az net çıkıyorsa daha güçlü bir Türkçe ya da sosyal çalışılmalıdır.

*AYT yüzde 60 sonucu etkileyeceği için AYT başarısı önemsenmelidir.

*Şubat tatiline kadar ayda en az 2 tarama 1 deneme sınavına girerken, ikinci dönem deneme sınav sayısı arttırılmalıdır. TYT derslerinde konu tekrarları ve düzenli soru çözümünde ilerleme sağlandıysa ders denemesine geçilebilir. Örneğin Türkçe konuları bitmişse 40 soruluk Türkçe denemesi ya da benzer biçimde matematik denemesi çözülebilir.

*Evde test çözerken sınavdaymış gibi disiplin ve sınav davranışı sergilenmelidir. Soru çözerken sessiz ortamda, mola vermeden karma 2 saat 15 dk soru çözmek gibi.

*Matematikte bazı konular hem TYT hem AYT de soru içerir, mat sıkıntısı olan adaylar bu konulara daha fazla önem verilebilir.

*Sosyal çalışırken özellikle tarih, coğrafya ve felsefe de ilk üniteleri, bilimlerin konusu, kullandığı yöntemler, alt dalları, kavramlarını iyi öğrenmek gerekir. Yeni nesil sorularında özellikle coğrafya atlasından ülkelerin yerini, körfezler, denizler, boğazlar gibi önemli coğrafi konumları incelemek yaralı olacaktır.

*TYT de geçmiş yılların çıkmış sorularını incelemek temel bilgilerin kullanımı için yarar sağlayacaktır.

*Edebiyat dersinde eser ve yazar eşleşmelerinde düzenli çalışma yapmak ve soru çözmek gerekir.

*Sınav haziranda bu nedenle konular ilerlerken geride kalan konuların unutulmasını önlemek için düzenli tekrar testi çözülmelidir.

*YKS uzun soluklu bir süreçtir o nedenle doğru strateji, zaman yönetimi, moral önelimdir.

*Çalışmaktan, soru çözmekten vazgeçmemelidir. Sabır, emek, azim, kararlılık sonuç üzerinde etkilidir.

 

UNUTMAMAK İÇİN TEKRAR ETMELİSİNİZ

 

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’un önerileri ise şöyle:

 

Konuyu anlamadan kesinlikle soru çözümüne geçmemelisiniz. Konuyu anladığınızda önce çözümlü sorulardan çalışmaya başlamalısınız. Derslere karşı önyargıdan kurtulmalısınız. Özellikle sayısalcıların Fizik dersine, eşit ağırlıkçıların ve sözel öğrencilerinin matematik ve geometri dersine karşı önyargıları var. Bu derslere çalışmayı bırakırsanız, diğer adaylara karşı büyük puan kaybınız olur.

Derslerle ilgili temel bilgileri unutmamak için tekrar yapmalı, bu tekrarlarda da belirli aralıklarla soru çözmelisiniz. Sözel dersler kolay öğrenilen ancak çabuk unutulan derslerdir. Bu yüzden sık tekrar yapmalısınız. Sözel derslerde dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi de öğrencilerin soruları yanıtlarken kendi kişisel düşüncelerinden ve önyargılarından uzak durmalarıdır. Sözel soruları çözerken mutlaka sorunun içeriğine ve ne istediğine göre hareket etmelisiniz.

Bazı öğrenciler hep kendilerine kolay gelen konulara çalışmayı seçmekte. Konu seçmemeli, bütün konuları öğrenmek için çaba göstermelisiniz.

Size zor gelen konuları küçük parçalara bölerek çalışmalısınız. Böylelikle parçaları öğrendiğinizde, konunun bütününü de öğrenmiş olacaksınız. Test çözerken veya deneme sınavı uygularken mutlaka zaman tutmalısınız. Aksi takdirde gerçek sınavda zaman problemi yaşama olasılığınız fazla olacaktır.

Özellikle deneme sınavlarında tuvaleti bahane edip sık sık sınavı bölmemeye çalışmalısınız. Çünkü gerçek sınavda bu şansınız olmayacaktır.

Yılgınlık yerine sabırlı olup hatalarınızdan ders çıkarmalısınız. Örneğin ders çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra canımız sıkılıp masa başından kalkmak istediğinizde kendinizi zorlayıp 10 dakika daha soru çözmeliyim demelisiniz. Daha sonra da zaman içerisinde bu süreyi uzatmalısınız.

19-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş