Arama sonuçları

Bakan Kurum ve Bakan Özer, caretta carettaları denizle buluşturdu

Bakan Kurum ve Bakan Özer, caretta carettaları denizle buluşturdu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaralı halde bulunan ve tedavisi tamamlanarak, uydu takip cihazı takılan Berra ve Beste isimli iki caretta carettayı Antalya Belek'te denize bıraktı.

Belek’te bir otelde düzenlenen Akdeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 22. Taraflar Konferansının (COP22) üçüncü gününde Bakanlar Murat Kurum ve Mahmut Özer ile COP22 konferansına katılan taraf ülkelerin temsilcileri, Belek sahilinde bir araya geldi.

Bakan Kurum, COP22 dönem başkanlığı sürecini Türkiye olarak İtalya'dan aldıklarını ve Antalya'da COP22 toplantısını 21 kıyıdaş ülke ile düzenlediklerini söyledi.

Konferansın teması kapsamında, Akdeniz'de deniz kirliliğini engellemek, deniz çöplerini tüm Akdeniz kıyısından toplamak, biyoçeşitliliği artırmak adına kararlar aldıklarını ve bu kararları da 21 kıyıdaş ülke ile hep birlikte uygulamaya gayret gösterdiklerini belirten Kurum, şunları kaydetti:

"Akdeniz Bölgemizde gerek özel çevre koruma bölgelerinde gerek sit alanlarında doğamızı, çevremizi korumak, yutak alanlarımızı artırmak adına birçok çalışma yürütüyoruz. Aynı zamanda bu özel çevre koruma bölgelerinde de nesli tükenmek üzere olan caretta carettaları Bakanlığımız bünyesindeki üniversitemiz ile birlikte çalıştığımız yaralı kaplumbağalarımızı tedavi ediyoruz. Uydu takip cihazıyla da kaplumbağalarımızın göç yollarını, yumurtlama alanlarını takip ediyoruz ki, bu anlamda da türün son örneği olan kaplumbağalarımızı gelecek nesillerimize bırakabilmek amacıyla mücadelemizi veriyoruz. Amacımız, Akdeniz'imizi korumak. Akdeniz'imiz kapalı bir havzada yer aldığı için iklim değişikliğinden etkileniyor. İnşallah tüm ülkelerle birlikte ülkemiz ve bakanlıklarımızın desteğiyle bu sürece katkı sağlayacağız. Her çevre projesinde yanımızda olan Saygıdeğer Emine Erdoğan hanımefendiye, yine bugün desteklerini bizden esirgemeyen Mahmut Özer'e şükranlarımı sunuyorum. Toplantımızın başkanlığımıza hayırlı olmasını diliyorum."

Bakan Mahmut Özer, Murat Kurum ile "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi" kapsamında, Serik'te yeni bir kütüphane açılışını yaptıklarını belirterek, Bakan Kurum'un çocuklara çevre bilinciyle ilgili 250 bin kitabı kazandıracakları müjdesini vermesi dolayısıyla kendisine teşekkür etti.

ÇEVRE BİLİNCİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜFREDATA GİRECEK

COP22 Konferansının çok önemli bir inisiyatif olduğunu belirten Özer, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak, Türkiye'de çevre bilinci ve iklim değişikliğinin müfredata girmesi için Sayın Bakanımızla birlikte önemli bir projeyi yürüteceğiz. Bunu da önümüzdeki haftalarda tüm kamuoyuyla paylaşacağız. Umut ediyorum ki, COP'un yeni açılımında buradaki 21 ülke de aynı şekilde iklim değişikliği ve çevre bilinciyle ilgili dönüşümleri başlatmış olur. Sayın Bakan'a ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, kaplumbağaların yuvalarının korunduğunu, bu canlıların nerelerde beslendiği, nerelerde dolaştığını öğrenmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Kaska, deniz kaplumbağalarının küresel ısınmadan çok etkilendiğini, deniz seviyesinin yükselmesinin onların yuvalama alanlarını yok edebildiğini vurguladı.

Bugün denizle buluşan iki caretta carettaya uydu takip cihazı taktıklarını ve suya bıraktıktan sonra takibe başlayacaklarını kaydeden Kaska, Beste ve Berra ismindeki deniz kaplumbağalarının suyun yüzeyine çıktıkları zaman uyduya gönderdikleri her sinyalde hareketlerini takip edeceklerini söyledi.

Bakanlar Kurum ve Özer, bilgilendirmenin ardından kaplumbağaları denizle buluşturdu.

Parazit enfeksiyonu tedavi edilen 46-52 yaş aralığındaki Beste ile ağlara takılı halde yaralı olarak bulunan 15-20 yaş aralığındaki Berra, DEKAMER'deki tedavileri sonrasında ilk kez doğal yaşam alanlarına bırakıldı.

09-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş