Arama sonuçları

Geleceğin öğretmeni nasıl yetişecek?

Geleceğin öğretmeni nasıl yetişecek?

Geleceğin öğretmeni nasıl yetişecek? 21’inci yüzyılın yeterliliklerine sahip öğrencileri yetiştirmenin yolu öğretmenlerden geçiyor. Öğretmenlerin de geleceğin eğitimini verebilmeleri gerekiyor. Bunun için de öğretmen eğitimi giderek önem kazanıyor.

ODTÜ Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (BİLTEMM) bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar yapılıyor. 21. yüzyılın değişen problemleriyle baş edebilecek öğrencilerin yetiştirilmesi ve dünyadaki iyi eğitim araştırmalarının öğretmen ve adaylarına aktarılması hedefleniyor.

ODTÜ BİLTEMM Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu, merkezin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki eğitimi ileriye taşımak için kurulduğunu söyledi. Çakıroğlu, merkezde farklı disiplinlerden öğretim üyelerinin oluşturduğu bir araştırmacı grubuyla okullara, öğretmenlere ve öğrencilere sunulan eğitimin geliştirilmesi için çalıştıklarını anlattı.

GELECEĞİN ÖĞRETMENİ NASIL YETİŞECEK?

Çakıroğlu’nun merkezde yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamaları şöyle:

“Eğitim sistemimizde her türlü katkıya ihtiyaç var, çok eksiğimiz var. Bu eksikliklerin giderilmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bir Afrika atasözü şöyle der: 'Bir çocuğu yetiştirmek, bütün köyün işidir.' Merkezimizde bu kapsamda çok çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. STEM (fen, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarında okullardaki eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesi, yeni programlarını geliştirilmesi, kaynaklara adil erişimin desteklenmesi ve bu konularda politikaların oluşumuna katkı sağlanması amaçlar arasında.

OKUL ÖNCESİNDEN LİSANS DÜZEYİNE KADAR

Merkezimiz, okul öncesinden lisans düzeyine kadar tüm öğrencilere 21. yüzyılın değişen şart ve problemleriyle baş edebilmelerini sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmayı ve nitelikli öğretmen yetiştirmeye katkı sağlamayı hedefliyor. Merkezimiz, bir anlamda sınıfında fark yaratacak öğretmenlere yeni nesil eğitimler vermeyi amaçlıyor. ODTÜ eğitim fakültesinde özellikle okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseye kadar çeşitli düzeylerde akademik çalışmalar yürütülüyor. Amacımız, bu çalışmalardan ortaya çıkan eğitim süreçlerine ilişkin güzel örnekleri öğretmenlerle paylaşmak.

EĞİTİMLER YARATICI DÜŞÜNMEYİ DESTEKLİYOR

Eğitim sonuçları olumlu. Öğretmen eğitimlerimizin özellikle çocukların yaratıcı düşünme, problem çözme becerilerini desteklediğini görebiliyoruz. Çağımız çok hızlı değişiyor. 21. yüzyılda her geçen gün yeni patentler, yeni ürünler ortaya çıkıyor.

ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Eğitimde 21. yüzyılın değişen problemleriyle baş edebilecek çocukların yetiştirilmesi için öğretmen eğitimleri çok önemli. Artık bilginin ezberlemenin hiçbir önemi kalmadı. Öğretmenlerimizin de bunun farkında olması gerekiyor. Eğitim sisteminin bu değişime adapte olması, olması gereken hızda değil. Özellikle genç öğretmenlerimiz, bu baskıyı üzerlerinde 5-10 yıl sonra daha fazla hissedecekler. Hazırlıklı olmak gerekiyor, bu çağı anlamak gerekiyor, gençleri anlamak gerekiyor. Eğitim, okulun biraz dışına çıkıyor ama gençlerin okulun içinde de öğreneceği çok şey var. Problem çözme becerileri, eleştirel düşünme, bunlarla eğitimi donatmak daha doğrusu eğitime bakış açımızı değiştirmek durumundayız. Bu çok önemli. Gelecekte toplum liderleri, işverenler gençlerden çok farklı beceriler talep etmeye başlayacak.”

ÖĞRETMENİN DOĞRU SORULARI SORMASI GEREK

Merkezin etkinliklerinden biri de LEGO Education ile yürütülmesi planlanan çalışmalar. Bu çalışmalarla ilgili de LEGO Education Türkiye temsilcisi Fatma Bezek bilgi verdi. Bezek, kurum olarak dünya genelinde öğretmenlerle ABD'de MIT ve İngiltere'de Cambridge gibi üniversitelerle çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Öğretmenleri didaktik öğretmeden yeni nesil öğretme tekniklerine yöneltme çalışmaları yaptıklarına işaret eden Bezek, şöyle konuştu:

"Öğrenimi tamamen çocuğa bıraktırmak, öğretmene doğru soruları sordurtmak istiyoruz. Öncelikle ODTÜ'deki öğretmenlik bölümü öğrencileri ile başlıyoruz. Sonrasında Türkiye'deki farklı bölgelerden gelecek öğretmenlerle öğretmen eğitimi yapacağız. Anaokulundan liseye kadar çok sayıda öğretmene ulaşmak istiyoruz."

 

16-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş