Arama sonuçları

İngiltere’de kampusa dönen öğrenciler tekrar tekrar Kovid-19 testine girecek

İngiltere’de kampusa dönen öğrenciler tekrar tekrar Kovid-19 testine girecek

İngiltere’de kampusa dönen öğrenciler tekrar tekrar Kovid-19 testine girecek. Times Higher Education’dan Anna McKie’nin haberine göre, İngiliz bilim adamları, kampuslarına dönen öğrencilere koronavirüs (Kovid-19) testi yapılmasını destekliyor.

Oxford Üniversitesi profesörlük ve aynı zamanda hükümet danışmanlığı yapan John Bell, Durham Üniversitesi’nde uygulanan pilot Kovid-19 testi programının başarılı olduğunu söyledi. Uygulama kapsamında, çeşitli topluluklardaki asemptomatik vakaların tespiti hedef alınıyor.

Yan akımlı Kovid-19 testlerinin uygulandığı ilk üniversite olan Durham, kişilerin enfekte olma risklerini 24 Kasım ve 16 Aralık arasında ölçmüştü. Hükümetin tavsiyesi üzerine, İngiltere’deki diğer kurumlar da bu testi Noel tatili öncesinde öğrencilere uygulamıştı.

“Diğer üniversitelerin de bu teknolojiyi uygulamasını kolaylaştıracak pek çok bilgi edindik. Bu kişiler daha önce asla tespit edilemeyecekti” diyen Bell, bahsi geçen asemptomatik vakaların sayısının oldukça fazla olduğunun altını çizdi.

Durham Üniversitesi Fen Fakültesi dekanı Jacqui Ramaggue, üniversitenin hala elde edilen sonuçlar üzerinde çalıştığını, ama elde edilen bulguların kampusun oldukça güvenli olduğunu işaret ettiğini söyledi.

Profesör Ramaggue ise, pozitif test sonuçların oldukça az olduğunu, fakat bu sonuçların da halk sağlığı uygulamaları kapsamında istenen bir sonraki testte ise bu sonuçların negatife döndüğünü açıkladı. Bu sonuçlar, test edilen kişilerin kendilerini izole ettiklerini gösterdi.

BİRİNCİ, DÖRDÜNCÜ VE YEDİNCİ GÜNLERDE TEST UYGULANACAK

Durham Üniversitesi, öğrencileri Ocak ayında kampusa dönmelerinden sonraki birinci, dördüncü ve yedinci günlerde test etmeyi planlıyor. Profesör Ramagge, öğrencilerin şehir ziyaretlerini minimuma indirmesinin de isteneceğini belirtiyor.

 “Öğrencileri her hafta test etmeyi planlıyoruz, hatta kampustaki etkinlik katılımlarına göre daha bile sık test edebiliriz” diyen Ramagge, bahsi geçen etkinliklerin spor, tiyatro veya müzik olduğunu söyledi.

Haftada bir veya iki kez yapılacak testlerin ise virüsün yayılımını önemli ölçüde azaltacağı öngörülüyor.

ÖĞRENCİLERİN KAMPUS TECRÜBESİNİN ARTIRILACAK

Bazı öğrencilerin arka arkaya dört izolasyon sürecinden geçmeye mecbur tutulduğunu söyleyen Profesör Ramagge, bunun öğrenciler için büyük bir sabır gerektirdiğini ve bunun mevcut gidişatı oldukça kötü etkilediğini belirtti. Bu yüzden yan akımlı testlere bir an önce geçilerek öğrencilerin kampus yaşamı tecrübesinin artırılması planlanıyor.

Fakat, geçtiğimiz günlerde bahsi geçen Kovid-19 testinin incelenmesi sonucunda, teste katılan 710 öğrenciden 6’sının negatif çıktığı ama normalde pozitif oldukları ortaya çıktı. Birmingham Üniversitesi’nde biyoistatistik profesörü olarak çalışan Jon Deeks, yapılan testin vakaların sadece %3’ünü tespit ettiği anlamına geldiği açıkladı.

TEKRAR YÖNTEMİYLE HATA PAYI ORTADAN KALDIRILACAK

Oxford, Durham ve Liverpool Üniversitesi bilim adamları ise, elde edilen sonuçların şu ana dek yürütülen tüm çalışmalarla çeliştiğini söyledi. Profesör Bell, üzerinde çalışılan grubun oldukça küçük olduğunu belirtip, “Enteresan olan şey neden temel aykırı değerlere ulaştığımız” sorusunu gündeme getirdi.

Liverpool Nüfus Sağlığı Enstitüsü başkanı Iain Buchan ise, testlerin oldukça ucuz olduğunu, her yerden edilinebileceğini ve vakaların üçte ikisini doğru bir şekilde tespit ettiğini vurguladı.

Profesör Ramagge ise “Belli ki hiçbir test mükemmel değil, ama biz bu konuda oldukça inançlıyız. Tekrar edilen testlerle birlikte, pozitif olan bir kişinin üst üste negative çıkması çok ama çok düşük bir olasılık” ifadelerini kullandı.

 

Petek SAMATYALI

www.pervinkaplan.com editörü

02-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş