Arama sonuçları

LGS: Evlerine en yakın okullara giremediler

LGS: Evlerine en yakın okullara giremediler

LGS: Evlerine en yakın okullara giremediler. 91 bin öğrencinin tercihlerine yerleşemediği için açık liseye gönderildiği Liseye Geçiş Sistemi’nde (LGS) sorunlar bitmek bilmiyor.

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından sınavla öğrenci alan Anadolu liselerinde boş kontenjan kalmadı. 197 boş kontenjanın 132’si meslek, 65’i imam hatip liselerinde.

Yerel yerleştirmede de durum farklı değil. Yine boş kalan kontenjanın sadece 21 bin 70’nin Anadolu liselerinde. Anadolu imam hatip liselerinde boş kontenjan 107 bin 288, meslek liselerinde ise 214 bin 34. Bu iki okul türünde kontenjanların yüzde 50’sinin boş kalması da ailelerin tercihlerinin bu okullardan yana olmadığını gösteriyor.

LGS: EVLERİNE EN YAKIN OKULLARA GİREMEDİLER

LGS, “Öğrenciler evlerine en yakın okullara yerleşecekler”, “mahalli yerleştirme sistemi” diye tanıtıldı. Ancak sonuçlara baktığımızda evlerinin 50 metre ilerisindeki okullara bile öğrencilerin yerleşemediklerini, açıkta kaldıklarını görüyoruz. Nakillere katılacak birçok öğrenci için ise kendi kayıt alanı içinde boş Anadolu lisesi yok. Bu öğrenciler ya meslek lisesi ya da açık liseye gitmek zorundalar. Ya da aileler özel okul seçmek zorunda. Ayrıca özel okulda okuyanlar da yerel yerleştirmenin "bulunmuşluk" kriteri yüzünden mahallelerindeki okullara yerleşemedi.

TAYİNLE GİDENLER ÖRGÜN EĞİTİME GİREMEYECEK Mİ?

Bu arada tayin olup başka kente gidenler ya da taşınan ailelerin çocukları da yerel yerleştirmede açıkta kaymış durumda. Çünkü yerel yerleştirme kriterlerinden biri olan “okulda bulunmuşluk” onların bir okula yerleşmelerine engel oluyor. Bu öğrenciler için bu durumda seçenek yalnızca özel okul ve açık lise mi olacak?

İşte LGS yerleştirmelerinde yaşadıklarını anlatan veli ve öğrencilerden mesajlar:

 

KAYIT ALANINDA BOŞ ANADOLU LİSESİ YOK

Ortalamam 95 devamsızlık 6.5 gün. Doğum tarihim 2004 ocak olduğu için çoğu kişiden yaşça büyüğüm. Açıkta kaldım. Kayıt alanımda hiç boş Anadolu lisesi yok. Meslek veya imam hatip lisesine gitmek istemiyorum.  Ben açık lisede mi kalacağım.

ÇOCUĞUM ÖZEL OKULA GİTTİ DİYE YERLEŞEMEDİ

LGS annesiyim. Kızım açıkta kaldı. 7. ve 8. sınıfı özel okulda okudu. Adresime açılan kayıt alanımdaki Anadolu liselerinden ikisini yazdım. Ancak sonuca baktığımda okulun kayıt alanında bulunma kısmında komşu kayıt alanında ve okulda bulunma durumu da 0 dönem olarak görünüyor. Kızımın ortalaması 97. Devamsızlığı 0-5. Bizden çok daha düşük ortalamada, 15-20 gün devamsızlığı bulunan ve kızımdan ay olarak daha büyük olan öğrenciler bu okullara yerleşti. Biz özel okulda okuduğumuz için yerleşemedik.

 

97.99 ORTALAMA İLE AÇIKTAYIZ

 

Kızam LGS’de 10.71 yüzdelik dilimde, OBP ise 97.99. Malesef hiç bir yere yerleşemedik. İkametgahımız Beylikdüzü fakat eşimle birlikte çalıştığımız için ilkokula Avcılar etüt merkezi olan okula yolladık. Okulda bulunmuşluk yüzünden kendi adresimizdeki Anodulu lisesine yerleşemiyoruz.

TAŞINDIK, HİÇBİR YERE YERLEŞEMEDİK

Yeğenim ortaokulu Bursa 'da okudu. Haziran ayının ilk haftasında Mersin 'e taşındılar ve ikametini taşındıkları yere aldılar. Tercih zamanı sistem açıldığında ilişkili olduğu ortaokul Mersin 'de ikametini aldığı mahalledeki ortaokul gözüktü ve yeşil renkli kayıt alanındaki okullar Mersin okulları oldu. Not ortalaması 95 olan bu çocuk okulda bulunmuşluk yüzünden yerleşemedi.

 

OKULDA BULUNMUŞLUK DEZAVANTAJ OLDU

Ataşehir’de özel bir okulda okudu kızım. Biz Üsküdar’da oturuyoruz. Kayıt alanımızdaki okula yerleşemedik. Çünkü okulda bulunmuşluk dezavantaj oldu. Yerleşen tüm öğrenciler bu kriteri yerine getirdiği için okula girmiş. Hani sistem adrese göre olacaktı? Biz oturduğumuz yerlerdeki okullara yerleşemedik. Sistem bizi özel okula yönlendiriyor.

 

31-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş