TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI LİSELERİ: ANADOLU LİSELERİ
TÜRKİYE'NİN EN BAŞARILI LİSELERİ: ANADOLU LİSELERİ
Anadolu liselerinde ilk 3’te proje okullar var. Geçtiğimiz 19 Eylül’de sonuçları liselere geçişte kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) kaldırılmasıyla birlikte 8’inci sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrenci ve ailesi için de yerine gelecek sistemle ilgili endişeli bekleyiş başladı.
TEOG’un kaldırılmasından 17 gün sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz liseye geçişte gelen yeni sistemi açıkladı. Buna göre öğrencilerin yüzde 90’dan fazlası adreslerine göre yerleşecek, yüzde 8’i de sınavla öğrenci alan okullara girecekti. Yılmaz yaklaşık 600 “nitelikli lise” için yapılacak sınava tüm öğrencilerin girebileceğini duyurdu. Ancak hala bu liselerin sayısı, yapılacak sınavın ayrıntıları kesinleşmiş değil.
Habertürk’ten Pervin Kaplan hazırladığı Türkiye’nin en başarılı liseleri başlıklı yazı dizisinde hem yeni liseye geçiş sistemini hem de en başarılı liseleri çıkardı. İşte Kaplan’ın bugün ilk bölümü yayımlanan yazı dizisi:
ANADOLU LİSELERİNDE İLK 3’TE PROJE OKULLAR VAR
Bu yazı dizisinde sizlere hem yeni liseye geçiş sistemi hakkında bilgi verirken, hem de öğrencilerinin merkezi sınav başarıları ile öne çıkan liseleri anlatacağız. Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ile Anadolu imam hatip liselerinin yer alacağı liselerin oluşturulmasında 2016 YGS sonuçları dikkate alındı. Bu listeler İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Arge bölümünde ölçme ve değerlendirme uzmanı olarak çalışmış Mükerrem Çetin’in çalışmalarından alındı. Listelerin tam haline, bu okulların YGS puanları ortalamalarına HT Dokun’dan ulaşabileceksiniz.
120 BİN ÖĞRENCİ SINAVLA PROJE OKULLARA YERLEŞECEK
Liselere geçişte TEOG yerine getirilen sistemde ilk açıklamalara göre 600 ama daha sonraki bilgilere göre de 800 liseye sınavla öğrenci alınacak. Son olarak Başbakan Binali Yıldırımgeçen hafta bu yıl 8’inci sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrencinin 120 bininin sınavla öğrenci alacak Proje Okullar’a yerleştirileceğini duyurdu. Sınavla öğrenci alacak ve Proje Okullar diye adlandırılan bu okullar ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye’nin her ilinden seçilecek.
Türkiye, Proje Okullar adını ilk kez Dershaneler Yasası olarak bilinen düzenleme ile birlikte 2014 yılında Torba Yasa'ya eklenen bir maddeyle duydu. Bu düzenleme ile Türkiye’nin en köklü ve en yüksek puanlı okulları Proje Okul yapıldı ve müdürleri ile öğretmenlerinin atamaları da artık sınavla değil, "sınavsız" Bakan 'olur' ile yapılmaya başlandı.
PROJE OKULLARIN SAYISI 200’Ü GEÇTİ
Şu ana kadar aralarında değişik programlar uygulayan 71 Anadolu imam hatip lisesinin de yer aldığı Proje Okul sayısı 211’i buldu. Bu okullar arasında Anadolu, fen, sosyal bilimler, güzel sanatlar, spor, mesleki ve teknik liseleri de var. Proje Okullar ile ilgili 1 Eylül 2016'da bir de yönetmelik yayımlandı ve okullarda akedemisyenlerin müdür olarak atanması ve ders verebilmesinin önü açılırken, öğretmenlerin görev süresi de 4’er yıllık dönemler halinde en fazla 8 yıl olarak düzenlendi. Geçtiğimiz yıldan itibaren de bu okullarda 8 yılını dolduran öğretmenler başka okullara gönderilirken, uygulama veli, öğrenci ve eğitimcilerin tepkisini çekti.
EN YÜKSEK PUANLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLAR
Aralarında İstanbul (Erkek) Kabataş Erkek, Vefa, Cağaoğlu Anadolu, Vefa Hüseyin Avni Sözen, İzmir'de Cihat Kora, Ankara'da Atatürk liseleri gibi Türkiye'nin en yüksek puanla öğrenci alan, gözde ve köklü okulları bu yasal düzenlemeyle birlikte Proje Okul olarak ilan edildi.
İL GENELİNDE İLK 5 DERECEYE SAHİP OLANLAR SEÇİLECEK
Çıkarılan yönetmelikle Proje Okular listesine bundan sonra bir okulun nasıl gireceği belirlendi. Bu şartlardan biri de merkezi sınavlarda kendi türünde başarı ortalamasına göre il genelinde ilk beş dereceye sahip olması. İşte bu kriter yeni liseye geçiş sisteminde sınavla öğrenci alacak ilk açıklamaya göre 600, son açıklamaya göre 800 okulun belirlenmesinde de ölçülerden biri olarak kullanılacak. Belirlenen tüm okullar da “Sınavla Öğrenci Alan Proje Okullar Listesi” olarak mayıs ayında açıklanacak.
İşte biz de “merkezi sınav başarısı” kriterinden yola çıkarak Türkiye’nin en başarılı liselerinin listesini hazırladık. Bu listemizi yaparken de uzun yıllar İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Ar-Ge bölümünde ölçme değerlendirme uzmanı çalışan ve şu anda da öğretmen olarak görev yapan Mükerrem Çetin’in çalışmasını kullandık. Çetin bu çalışmasını ÖSYM'in yayımladığı 2016 Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sonuçları kitabından hazırladı. Bu listede yer alan okullar ise mezun verenler yani sınava öğrencileri girenler.
ANADOLU’DA İLK 3 İSTANBUL’DAN
Anadolu liselerinde öğrencilerinin YGS başarıları dikkate alındığında ilk 3 sıradaki okullarİstanbul’da ve daha önce Proje Okul olarak ilan edilmiş liseler. Bu 3 lisenin öğrencilerinin en başarılı oldukları test ise Matematik. 40 soruluk testin yapılma ortalaması 33.72 ile 35.47 arasında değişiyor. Okulun YGS puanları ise 439.05 ile 410.34 arasında.
İLK SIRA BEŞİKTAŞ ERKEK LİSESİ’NİN
Bu listede ilk sıradaki okul Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi. 198 öğrencisi sınava giren bu lisenin 40’ar soruluk Matematik ortalaması 35.47, fen ortalaması 31.08, Türkçe ortalaması 34.1 ve Sosyal ortalaması da 26.32. Okulun YGS puanları ise 439.05 ile 435.22 arasında değişiyor.
İkinci sıradaki okul ise Cağaloğlu Anadolu Lisesi. 146 öğrencisi YGS’ye giren okulun matematik ortalaması 35.47, fen ortalaması 31.64, Türkçe ortalaması 33.13 ve sosyal ortalaması 24.60. Okulun YGS puanları ise 434.92 ile 410.34 arasında değişiyor.
Üçüncü sırada İstanbul (Erkek) Lisesi var. Okulun 175 öğrencisi YGS’ye girdi. Matematik ortalaması 33.69, fen ortalaması 29.78, Türkçe ortalaması 33.96 ve sosyal ortalaması 25.61. Okulun YGS puanları 429.19 ile 412.74 arasında.
TEOG’da en yüksek puanla öğrenci alan Galatasaray Lisesi ise listenin 19’uncu sırasında yer alıyor. 155 öğrencisinin YGS’ye girdiği okulda matematik ortalaması 30.22, fen ortalaması 23.27, Türkçe ortalaması 32.68 ve sosyal ortalaması 24.46 oldu. Okulun YGS ortalaması 401.55 ile 378.88 arasında bulunuyor.
KONTENJAN ARTACAK MI?
Yönetmeliğe göre Proje Okullar’da sınıf kontenjanı 30 öğrenci. Sınavla öğrenci alacak bu okullarda yönetmeliğe bağlı olarak her sınıfa 30 öğrenci mi yoksa daha fazla öğrenci mi alınacağı yani kontenjan artırımı olup olmayacağı da önümüzdeki günlerde belirlenmiş olacak.
YENİ LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?
İsteyen öğrencilerin Proje Okullar için yapılacak sınava girebileceği liseye geçiş sisteminde sınavlı ve sınavsız olmak üzere iki yerleştirme yapılacak.
SINAVSIZ YERLEŞTİRME SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?
* Adreslere göre öğrencilerin tercih yapabileceği eğitim bölgeleri oluşturulacak.
* Eğitim bölgelerinde tüm okul türlerine yer verilecek.
* Öğrenci adresine göre 5 okul tercih edecek.
* Öğrenciler tercihlerine göre evlerine yakın okullara yerleştirilecek.
* Kimsenin istemediği bir okul türüne yerleştirilmeyeceği belirtiliyor. Ancak belli okul türlerine gitmek istemeyen öğrencilerin kontejan yetmediği takdirde nereye yerleşebileceği belli değil.
*Yerleştirmelerde okul başarısı dikkate alınacak.
SINAVLI SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
*Proje Okullar için yapılacak sınava isteyen her öğrenci girebilecek.
*Sınav 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından çıkacak. Ancak kesinleşmiş de değil, sadece 8’de olabilir.
*Sınavla öğrenci alacak liselerin listesi mayıs ayında açıklanacak.
*Sınavla öğrenci alan liseye yerleşemeyen öğrenci sınavsız öğrenci alan liseler için de tercih yapacak ve bu liselere yerleşecek.
İLK 100’DE HANGİ İLDEN KAÇ OKUL VAR
Anadolu liseleri ilk 100 sıralamasında 22 ilden okul yer alıyor. En fazla okul ise 3 büyük kentten. 37 okul ile ilk sırada İstanbul’da var. Bunu 9 okul ile Ankara, 7 ile İzmir izliyor. Kayseri, Antalya, Konya ve Bursa 5’er okul ile listede yer alıyor. İlk 100 içinde bir okulu bile olmayan il sayısı 59.
İşte hangi ilden kaç okul ilk 100 listesinde
İstanbul: 37
Ankara: 9
İzmir: 7
Kayseri: 5
Antalya: 5
Bursa: 5
Konya: 5
Adana: 3
Mersin: 3
Sakarya: 2
Hatay: 2
Malatya: 2
Trabzon: 2
Eskisehir: 2
Balıkesir: 2
Aydın: 2
Kocaeli: 2
Denizli: 1
Diyarbakır:1
Muğla: 1
Elazığ: 1
Samsun: 1
YGS-2016 ANADOLU LİSELERİ TÜRKİYE BAŞARI SIRALAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
20-11-2017