Arama sonuçları

LYS maratonu LYS-4 ile başladı

LYS maratonu LYS-4 ile başladı

5 oturumlu Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) bugün saat 10.00'da Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başladı. Bu sınava sözel Türkçe Sosyal (TS) puanlarıyla tercih yapacak öğrenciler girdi. Sınava 517 bin öğrenci başvurdu. Tek oturumda yapılan sınav 135 dakika sürdü.

LYS-4'te 3 test var. Tarih testinde 44 soru yer alacak ve 65 dakika süre tanınacak. Coğrafya-2 testinde 14 soru var, üçüncü test felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testi de 32 sorudan oluşacak. 

DİN SORULARINA DİKKAT 
Felsefe testindeki 32 sorudan 8’er tanesi sosyoloji, psikoloji ve mantık soruları.  konularından çıkacak. Testte 8 de din sorusu var. Bu soruları lisede bu dersi almakla yükümlü olan öğrenciler yanıtlayacak, din dersinden muaf öğrencilere ise alternatif felsefe soruları yöneltilecek. 

HANGİ SORULAR HATA YAPTIRIYOR?
Bu testte en çok hata yaptıran sorular nedir?  Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt bu soruyu ve dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle anlatıyor: 

KAVRAM BİLGİSİ EKSİK OLURSA: Tarih sorularında öğrencinin kavram bilgisi eksik olduğunda daha çok hata yapıyor. Ayrıca son yıllarda sorulan bilgi ile kavramı eşleştirmeye yönelik sorularda öğrencinin zorlandığı görülmektedir. 

EN ÇOK ZORLAYAN SORU: Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi sadece 11. veya 12. sınıfta okutulduğu için öğrencinin yeterli donanıma sahip olmadığı bir ders. Bu nedenle LYS-4 te öğrencinin en çok zorlandığı sorular bu dersle ilgili oluyor.

YORUM VAR AMA BİLGİ ÖNEMLİ: LYS-4 te sorulan soruların bir kısmı yoruma dayalı, ancak büyük kısmı bilgiyi ölçmeye yönelik. Öğrencilerin sınav öncesinde genel bir tekrar yapması, önemli kavramları yazarak çalışması, yeni soru tipleriyle ilgili pratik yapması, özellikle de Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konularını gözden geçirmesi başarısını artıracaktır.

ÇÖZÜLEMEYEN SORUYU YANSITMAYIN: Sınavda her sorunun bağımsız düşünülmesi, çözülemeyen bir sorunun çelişkisinin diğer sorulara yansıtılmaması gerekir. Soruda sorulan ana bilginin doğru algılanması ve bu yönde cevap aranmalıdır. Sorudaki uzak çeldiriciler elenmeli, yakın şıklar arasında kıyas yapılmalıdır.

YERLERİ BULAMIYORLAR: Coğrafya sorularında en çok hata yer kavramı ile ilgili sorularda yapılıyor. Türkiye ve dünyada önemli yerlerin nerede olduğunu bilmiyorlar.

GRAFİKLERİ OKUMUYORLAR: Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri ile yer kavramı ile ilgili bilgilerin tekrarlanması gerekiyor. 

SONUNU UYDURUYOLAR: Felsefe grubu sorularında hata en çok şu tür sorularda yapılıyor: “Bu parçada  aşağıdaki görüşlerden hangisi eleştirilmektedir?” ya da “Hangisine karşı çıkılmaktadır?” Öğrenci soru yöneltme cümlesinin başını dikkatle okurken sonuna doğru uydurup tamamlama eğiliminde ve soruyu şöyle algılamakta: “Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi dile getirilmektedir?” 

NE İSTENDİĞİNİ ANLAYIN: Tüm sorularda öğrenci paragraftan önce yöneltme cümlesini dikkatle okumalıdır. Sorunun kendisinden ne istediğini iyi anlamalıdır. İlk seçeneklerin cevap olduğundan emin olsa bile diğer seçenekleri mutlaka gözden geçirmelidir. 

SOSYOLOJİ VE PSİKOLOJİDE DİKKAT: Sosyoloji sorularında felsefedeki gibi temel kavramları kullanarak paragrafı çözümlemek gerek.  Psikolojide son 10 yıldır son derece teknik sorular çıkıyor, konu bilgisi şart. 

MANTIK MATEMATİK GİBİDİR: Sözel grubun eleyici dersi mantıktır. Mantık konuları da matematik konuları gibi daha fazla tekrarı gerektirir. Mantıkta, öğrenci konuya egemense soruları yanıtlaması çok kolaydır.

 Bu yazı aynı zamanda Pervin Kaplan’ın Habertürk Gazetesi’nde LYS’ye Doğru: Sınav Rehberi başlıklı yazı dizisinde de yayımlanmıştır

17-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş