Arama sonuçları

Okullar koronavirüs alarmı veriyor

Okullar koronavirüs alarmı veriyor

Okullar koronavirüs alarmı veriyor. Covid-19 salgınıyla birlikte sağlık ve ekonomi gündeminden sonra en çok tartışılan konu eğitim oldu. “Okullar açılmalı mı, açılmamalı mı?” salgının görüldüğü mart ayından bu yana ebeveynler, eğitimciler ve hekimler tarafından tartışılıyor. Yeni Asya'da yer alan habere göre, Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Çayan Çalık, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı planların, tedbirlerin sahada uygulanmadığını ve okulların koronavirüs alarmı verdiğini söyledi.

OKULLAR KORONAVİRÜS ALARMI VERİYOR

Çalık, şöyle dedi: “Eğitim öğretim yılı başında bakanlığın açıklamaları vardı. A, B ve C planları olduğunu söylemişlerdi. Bu çerçevede ilçe millî eğitim müdürleriyle temasa geçtik, görüşmeler yaptık. Görebildiğimiz bakanlığın açıklamış olduğu A, B, C planlarının hiçbirisi sahada uygulanmıyor.

‘VAKA ARTIŞI DURDURULAMAZ NOKTADA’

Her geçen gün artış gösteren öğrenci vakaları ve öğretmen vakalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Özellikle meslek okullarındaki öğrencilerin meslek derslerini yüz yüze eğitimle almaya başlamasıyla beraber çok ciddî bir vaka artışına tanık olduk. Semptom göstermeyen ancak virüsü taşıyan gençlerin, evlerine, yaşlılara, toplumun değiş kademelerindeki insanlara bulaştırma riskini arttırıyor. Bizim örgütlü ilçelerden aldığımız bilgiler birçok öğrencinin temaslı olduğu yönünde. Bundan dolayı kimi önlemler alınsa da vaka artışı şu an durdurulamaz noktaya erişmiş durumda.

“9 İLÇEDE 25 ÖĞRETMEN VE 50 ÖĞRENCİ COVİD-19

Özellikle isim vermem gerekirse, Üsküdar Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi’nde son bir ay içerisinde 6 Ekim’den sonra ortaya çıkan vaka sayısı gerçekten korkutucu bir noktaya ulaşmış vaziyette. Bizim son 3 hafta sorumluluk bölgesi olan 9 ilçeden aldığımız verilere göre yaklaşık 25 öğretmen ve 50 öğrencide Covid-19 pozitif tanısı konulmuş durumda. Bir o kadar da temaslı öğrenci sayısı ve temaslı öğretmen sayısı mevcut.”

‘TÜM ÖĞRENCİLERE TEST YAPILMALI’

Okullarda seyreltilmiş eğitim başlamış olmasına rağmen kimi okullardaki sınıflarda öğrenci sayılarının 15’in üzerine çıktığını görüyoruz. 17, 20, 22 civarında öğrencilerin olduğu, metrekarede olan öğrenci sayısının fazlalığından kaynaklı tedbirleri almanın zorlaşacağına şahit oluyoruz. Bunun dışında yapılması gereken en önemli şey şu, bütün öğrencilere hiç zaman kaybetmeden test yapılması. İstanbul’da tüm ilçelere vakaların yayıldığını belirten Çalık, “Bu okullar şu an karantinada değil. Sadece pozitif vaka olanlar okula gitmiyor. Okullar sadece pandeminin yayılmasıyla ilgili tek merkez olarak tarif edilemez. Şimdi kantinler açılıyor, aynı şekilde kantinler açıldıktan sonra ortaya çıkacak olan oradaki hareketlilik, artık sınavlar başladı mesela. Sınavlardaki öğrenci ve veli hareketliliği… Bunların her biri kontrol edilemez bir noktaya doğru gidiyor.

COVID-19 GÖRÜLEN OKUL SAYISI BİNİ AŞTI

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) verilerine göre şu ana kadar 1053 okulda vaka görüldü. Vaka görülen okul ya da sınıflar kapatıldı. Bianet’in haberine göre Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, şu açıklamayı yaptı:

“24 Ağustos’ta bu yana 1053 okul aşkın okulda vaka tespit edildi. Her gün 15-20 okuldan vaka bildirimi alıyoruz. Ya okulların tamamı kapatılıyor ya da sınıf karantinaya alınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, salgının sadece sağlıkla ilgili değil eğitimle ilgili de başka eşitsizliklere neden olmaması için merkezi şekilde önlem almak yerine okulları ve sınıfları kapatarak süreci yürütmeye çalışıyor. Bakanlık, kamuoyunda okulları açmış ve sorunsuz şekilde okulların devam ettiği algısı oluşturuyor ancak durum öyle değil. Sürekli olarak bazı okullar açılıp kapanıyor. Yani alandaki eğitim öğretim faaliyeti çok kontrolsüz ve çok düzensiz şekilde devam ediyor, bunu takip etmek de mümkün değil.”

09-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş