Arama sonuçları

Salgın çocukluklarını ellerinden aldı

Salgın çocukluklarını ellerinden aldı

Salgın çocukluklarını ellerinden aldı. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuk Hakları SözleÅŸmesi’nin 1989 yılında kabul edilmesinin ardından ilan edilen Dünya Çocuk Hakları Günü’nde, ne yazık ki kutlanacak bir durum yok. BirGün'den Dilan Esen'in haberine göre, çocuklar salgın döneminde eÄŸitim baÅŸta olmak üzere pek çok alanda daha da fazla hak ihlaline uÄŸradı.

Salgında eÄŸitimde eÅŸitsizliÄŸin derinleÅŸtiÄŸine dikkat çeken EÄŸitim Sen Genel BaÅŸkanı Feray Aytekin AydoÄŸan ‘Kamusal eÄŸitim hakkının tüm çocuklar için vazgeçilmez ve yaÅŸamsal bir mesele olduÄŸunu’ söyledi.

AydoÄŸan “Yoksulların ve dezavantajlı tüm kesimlerin; özel eÄŸitim gereksinimi olan çocukların, kız çocuklarının, göçmen çocukların, anadili Türkçe olmayan çocukların, mevsimlik tarım iÅŸçisi ailelerin çocuklarının kamusal eÄŸitim hakkının tamamen ellerinden alındığı, eÄŸitimden kopuÅŸ sürecinin her geçen gün hızlandığı günleri yaÅŸadık ve yaÅŸamaya devam ediyoruz’’ dedi.

MODERN KÖLELER OLARAK GÖRÜLÜYOR

Ä°nsan Hakları DerneÄŸi Ä°stanbul Åžubesi BaÅŸkanı Gülseren Yoleri, çocuk hakları günlerinde yetkililerin çocukları yücelten açıklamalarının tersine bir durum yaÅŸandığını söyledi. Çocukların haklarının devletler tarafından göz ardı edildiÄŸini savunan Yoleri ÅŸöyle dedi: Çocuklar ihtiyaçları ve iradeleri yok sayılarak modern köleler olarak kabul görülüyorlar. Özellikle salgın döneminde çocukların en çok eÄŸitim hakkının engellendi. Özellikle yoksul çocuklar için bu süreç kayıp yıllar olarak anılacak. Pek çok yoksul çocuk okulu bırakmış, çalışmaya baÅŸlamış olacak. Pandemi sürecinde çocuk iÅŸçiliÄŸinde yüzde 10 artış olduÄŸu ve çocuk yaÅŸta evliliklerin de arttığı da göz ardı edilmemeli.’’

SÖMÜRÜLÜYOR, ÇALIÅžTIRILIYOR VE ÖLÜYORLAR

  • Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın verilerine göre 4 milyon öÄŸrenci uzaktan eÄŸitime eriÅŸim imkânına sahip deÄŸil.
  • 2019’da 117 bin çocuk hakkında ceza mahkemelerinde dava açıldı. 29 bin 78 çocuÄŸa hapis cezası verildi.
  • Ä°SÄ°G Meclisi’nin verilerine göre her yıl yaklaşık 60 çocuk iÅŸ cinayetlerinde yaÅŸamını yitiriyor.
  • BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e göre mültecilere ev sahipliÄŸi yapan Türkiye’nin de aralarında olduÄŸu 12 ülkede mülteci çocukların yüzde 77’si ilkokula kayıtlıyken bu oran ortaokulda yüzde 31’e, lisede ise yüzde 3’e düÅŸüyor. Rapora göre en büyük neden yoksulluk ve çocuk iÅŸçiliÄŸi.

20-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ