Arama sonuçları

Türk aileler, yabancı dadıda kuru sabitledi

Türk aileler, yabancı dadıda kuru sabitledi

Kurdaki yükseliş, bakıcılık sektörünü de vurdu. Piyasadaki dalgalanmalardan etkilenen Türk aileler, ya yabancı bakıcılarla yollarını ayırarak Türk bakıcıları tercih ediyor ya da kuru sabitleme yoluna gidiyor.

Filipinli Bakıcı Üst Yöneticisi (CEO) Olcay Nazlı Karakuş, Filipinli bakıcıların maaşlarının 900 ile bin dolar arasında değiştiğini, ancak kurdaki yükselişten sonra maaşların ortalama 800 dolara gerilediğini söyledi. 

Müşteri portföylerindeki ailelerin yüzde 90'ının kuru sabitleme veya maaşta düşüşe gitme talebinde bulunduğunu aktaran Karakuş, "Ancak çoğunluğu doları 3 liradan sabitleyip o fiyattan maaş vermek istiyor. Çünkü maaşlar 800 dolara bile gerilese, kur 4 liraya fırlayınca maaş yine yükselecek. Bu nedenle maaşı sürekli dolar bazında düşürmektense, kuru sabitlemek çok daha mantıklı oldu." diye konuştu.

KİMSE DOLARLA MAAŞ VERMEK İSTEMİYOR
Karakuş, yabancı dadılarla ilgili piyasada büyük bir durgunluk olduğunu, bakıcı arayan ailelerin 600-700 dolardan daha fazla maaş vermek istemediğini dile getirdi.

Bundan 3 ay kadar önce yabancı bakıcılara 900 ile bin dolar arasında maaş vermenin mümkün olduğunu anımsatan Karakuş, ancak kurun ne olacağı belli olmadığı ve ailelerde "kur 4-4,5'e gidebilir" endişesi olduğu için artık kimsenin dolar ile maaş vermek istemediğini ifade etti.

MAAŞLARDAKİ DÜŞÜŞTEN SONRA ÜLKESİNE DÖNENLER VAR
"Ben de TL ile maaş verilmesi taraftarıyım" diyen Karakuş, "Bütün müşterilerimize maaşları TL'ye çevirme ya da kuru 3 liraya sabitlemeleri tavsiyemizi ilettik. Çok büyük bir müşteri portföyümüz de bunu böyle yaptı. Müşterilerimizin yüzde 80'i kuru sabitlemeye gitti. Kuru 3,2'den 3'ten de sabitleyen var" dedi.

Karakuş, maaşlardaki düşüşten sonra ülkesine dönen dadıların olduğundan da bahsetti. Karakuş, yatılı Türk dadılarının fiyatlarının minimum 3 bin 500 liradan başladığı bilgisini de verdi.

YABANCI DADIDAN TÜRK BAKICIYA GEÇİŞ OLDU
Bakiciburada.com CEO'su Uğur Akkuş ise dolardaki dalgalanmaların her sektörü etkilediği gibi bakıcı ihtiyacı olan aileleri de etkilediğini söyledi. Özellikle orta düzey gelire sahip ailelerin kurdaki dalgalanmadan daha fazla etkilendiğini vurgulayan Akkuş, bu ailelerin yabancı bakıcılarla yollarını ayırarak, yerine Türk bakıcıları tercih ettiklerini kaydetti.

Akkuş, üst düzey gelire sahip ailelerin yabancı bakıcı taleplerinde ise majör bir değişim olmadığını belirterek, "Yabancı dadıdan Türk bakıcıya geçiş olduğu gibi, işlerinin iyi gitmemesinden kaynaklı bakıcıyla çalışmayı sonlandıran, annenin işten ayrılıp evde çocuk baktığı döneme doğru bir gidiş de söz konusu" dedi.

Yabancı dadı konusunda indirim talep eden aileler olduğunu bildiren Akkuş, "Bakıcının maaşına göre revizyonlar yaşanabiliyor" diye konuştu.

Uğur Akkuş, yabancı bakıcıların geldikleri ülkeler göz önünde bulundurulduğunda, oradaki gelir durumları Türkiye ile kıyaslandığında çok da iyi olduğunun söylenemeyeceğini bildirdi.

"Üstelik burada kalacakları yer ve yemek gibi maliyetlerinin de olmadığını düşünürsek, ülkemiz yabancı bakıcılar için oldukça cazip bir ülke." diyen Akkuş, hafta içi 5 ya da 6 gün çalışan yerli bir bakıcının aylık ücretinin bin 500 ile 2 bin lira arasında değiştiğini kaydetti. Akkuş, bu rakamın yabancı bakıcılarda 600 dolar ile bin dolar arasında değişkenlik gösterdiğini dile getirdi.

TÜRKİYE’DE EN ÇOK HANGİ ÜLKELERDEN DADI VAR?
Bakıcının eğitimi, yatılı kalma durumu, kaç çocuğa bakıcılık yapacağı ve yapacağı işin ağırlığına göre ücretlerin değiştiğini anımsatan Akkuş, "Ayrıca daha lüks semtlerde bakıcılara verilen ücret de artış gösteriyor. İstinye, Bebek ve Caddebostan gibi semtlerde diğer semtlere göre 500 lira ile bin lira arasında bakıcı ücretleri farklılık gösteriyor." diye konuştu.

Akkuş, yabancı bakıcıların yatılı kalma konusunda bir problemleri yok iken, yatılı kalabilecek Türk bakıcı bulmanın hala çok zor olduğunu belirterek, "Ayrıca yabancı dil konusunda özellikle bazı ülkelerden gelen yabancı bakıcıların çok yetenekli olduğunu ve bu konuda ciddi avantajlı olduklarını söyleyebiliriz. Eğitim düzeyleri de yüksek olan ve yabancı dil bilen bu kişilerin yatılı kalabiliyor olması aileler tarafında çok vazgeçilecek kriterler değil." ifadelerini kullandı.

Akkuş, Türkiye'de en çok Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Rusya'dan yabancı dadı olduğu bilgisini verdi.

29-01-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş