Arama sonuçları

Üniversiteli gençler nasıl iş bulacak?

Üniversiteli gençler nasıl iş bulacak?

Her yıl 2 milyon genç üniversiteli olmak için sınavlara giriyor. Bu sınavlara yıllarca hazırlanan gençler ve aileleri sadece "emek" harcamıyor aynı zamanda da sınavlara hazırlık için bütçe ayırmak zorunda kalıyor. Bu zorlu süreçten geçip, bir üniversiteye giren gençleri yaklaşık 4 yıl sonra başka bir "yarış" bekliyor. Bu kez de iş bulmak zorundalar. Her yıl üniversitelerden mezun olan yaklaşık 650 bin genç "iş bulma yarışına" katılıyor.

GENÇ İŞžSİZLİK ORANI NEDİR?
Gençlerin işi zor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 3 milyon 145 bin kişi olurken, işsizlik oranı yüzde 10.9. Yine aynı verilere göre 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise yüzde 20.2.

Üniversite ve yüksekokul mezunlarına baktığımızda işsiz gençlerin oranının neredeyse her yıl üniversiteden yeni mezun olan genç sayısı kadar olduğunu görüyoruz. Üniversiteden her yıl 650 bin genç mezun olurken, işsiz sayısı da 606 bin.

NASIL FARK YARATABİLİRSİNİZ?

Gençler aynı sorunun yanıtının peşinde. "Mezuniyetten sonra iş bulmak için nasıl avantajlı duruma geçebilirim, nasıl tercih edilen biri olabilirim?"

İşte sürekli yanıtı araran bu soruyu gençler adına Türkiye'nin en önde gelen sektörlerinin üst düzey yöneticilerine yönelttik. İşe alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, etkili bir CV oluşturmak için üniversite yıllarında hangi projelerde ve etkinliklerde yer almanızı, nasıl fark yaratabileceğinizi onlar anlattı.

İŞž ARARKEN NELERE DİKKAT EDECEKSİNİZ?
Bu bölüm iş arayan, henüz mezun olmamış ya da bu yıl üniversite sınavlarına giren tüm gençlere kariyer planlarını yapmalarında yardımcı olması için hazırlandı. İnşaattan bilişime, havacılıktan finans ve bankacılığa, gıdadan perakendeye, turizmden otomotive ve beyaz eşyaya kadar değişik sektörlerinin CEO'ları sizler için soruları yanıtladı. Onların tavsiyelerini dikkate alarak, doğru bir kariyer planı yapabilir ve "fark yaratarak" bir adım öne geçebilirsiniz.

* Bu bölümde yer alan röportajların bir kısmı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan tarafından hazırlanan“CEO’lardan İş Bulma Rehberi” başlıklı dizi yazıda da kullanılmıştır.

Fotoğraf: Yaşar Üniversitesi

 

04-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş