Arama sonuçları

2021 YKS: Barajlarda değişiklik var mı?

2021 YKS: Barajlarda değişiklik var mı?

26-27 Haziran tarihlerinde yapılacak olan 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021 YKS) başvuruları 2 Mart saat 23.59’da başvurular son bulacak. 26 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi (TYT), 27 Haziran’da Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. YKS puanları ise 4 Ağustos’ta açıklanacak.

YKS puanlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar için yükseköğretim kurumlarını tercih süreci başlayacak. Adaylardan en sık gelen sorulardan birisi de barajlarda değişiklik olup olmadığı yönünde.

Öncelikle YKS’de tercih yapabilmek için iki baraj söz konusu.

Bunlardan birisi 150 puan barajı. Bu baraja ulaşanlar ve aşabilenler ön lisans programlarını tercih edebilecek ve özel yetenek sınavlarına başvurabilecekler. Ancak özel yetenek sınavlarıyla ilgili unutulmaması gereken nokta yükseköğretim kurumları bu sınava başvuracaklar için 150 puanının üstünde bir puan açıklayabilirler.

İkinci baraj ise 180 puan barajı. Bu puana ulaşanlar ise lisans programlarını tercih edebilecek. Geçen yıl lisans barajı 170’e düşürülmüştü. Bu yıl tekrar 180 oldu.

BAŞARI SIRASI BARAJLARI DEĞİŞTİ Mİ?

Bazı lisans programlarını tercih edebilmek için adayların 180 puan barajına ulaşmaları yeterli olmayacak. 5 bölüm için başarı sırası barajı var. Bu bölümler ve aranan başarı sırası barajları şöyle:

Hukuk: EA puan türünde en düşük 125 bininci

Mühendislik: (Orman, Ziraat, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil): SAY puan türünde en düşük 300 bininci.

Mimarlık: SAY puan türünde en düşük 250 bininci

Tıp: SAY puan türünde en düşük 50 bininci

Öğretmenlik programları: (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil): İlgili puan türünde en düşük 300 bininci.

Eczacılık: SAY puan türünde en düşük 100 bininci

Diş hekimliği: SAY puan türünde en düşük 80 bininci

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ YÜKSELTEBİLİR

Adayların başarı sırası barajı olan bu programlarla ilgili dikkate almaları gereken nokta vakıf üniversitelerinin bu puanların üstünde başarı sırası puanı açıklayabilecekleri. Tüm üniversiteler vakıf ya da devlet YÖK’ün açıkladığı bu başarı sırası barajlarına uymak zorunda. Ancak vakıf yükseköğretim kurumları senato kararı ile söz konusu başarı sırasına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleme hakkına sahip. Örneğin tıp için en düşük 50 bininci başarı sırası barajını isterse bir vakıf üniversitesi 40 bin olarak açıklayabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş