Arama sonuçları

2022 YKS: 1 net çıkaran üniversiteli olacak mı?

2022 YKS: 1 net çıkaran üniversiteli olacak mı?

Bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) önemli değişiklikler söz konusu. Ön lisans tercihi yapabilmek için 150, lisans tercihi yapabilmek için 180 puan barajları kaldırıldı.

YÖK’ün 2022 YKS ile ilgili aldığı kararlar “herkesin üniversiteli olması”nın yolunu açıyor. Bu öyle bir yol açma ki; 1 net çıkaranları bile üniversiteli yapabilecek bir yol.

İsterseniz önce bu yıla kadar tercih yapabilmek için yerleştirme puanlarının nasıl hesaplandığını hatırlayalım sonra da YÖK’ün aldığı son kararlarla bunun ne hale dönüştüğüne bakalım.

ÖN LİSANS OKUYABİLMEK İÇİN

Öncelikle bir adayın iki yıllık yani ön lisans programlarını tercih edebilmesi için YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) Türkçe ya da Temel Matematik testilerinin herhangi birinden 0.5 ham puan alması yani yarım net çıkarması gerekiyordu. Bu koşulu sağlayan adayların da tercih yapabilmeleri için150 puan alması gerekiyordu.

15 NET ÇIKARMALARI GEREKİYORDU

Bunun anlamı şuydu: TYT’de 4 test ve 120 soru var. Aday eğer 40'ar soruluk Matematik ve Türkçe’den 5'er, 20 soruluk Fen Bilimleri ile Sosyal Bilimler testlerinden 2.5’ar net çıkarırsa yani 120 soruda 15 net yaparsa 150 puan alıyordu. Böylece ön lisans programlarını tercih hakkı kazanıyordu.

YÖK’ün aldığı kararla artık ön lisans programları için TYT’de 150 puan alması gerekmiyor. Türkçe ya da matematik testinde 0.5 ham puan alırsa yani yarım net çıkarırsa puanı hesaplanacak.

 

LİSANS İÇİN NE GEREKİYORDU?

Lisans programlarını tercih için gereken SÖZ, SAY ve EA puanlarının hesaplanabilmesi için öncelikle adayın TYT’de aldığı puanının 150 ve üstünde olması gerekiyordu. Ardından da AYT’de ilgili puanının hesaplanacağı iki testten önce 0.5 ham puan şartını yerine getirmeliydi. Ardından da ilgili puan türünde 180 puan alması gerekiyordu.

Kısaca TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylardan AYT ve/veya YDT’ye giren ve cevaplamış oldukları testlere bağlı olarak 180 ve üzeri puan alanların ilgili yerleştirme puanları hesaplanıyordu.  AYT'de de adayların 40’ar soruluk iki testten yüzde 20 başarı sağlaması gerekiyordu.

Yani bir testten ortalama 8, diğerinden ortalama 8 olmak üzere 16 net çıkardığında 180 puana ulaşıyordu.

Bunun ardından da hem TYT hem de AYT için adayların hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına ekleniyor ve yerleştirme puanları hesaplanıyordu. Kısaca lisans tercihi yapacak bir adayın ortalama TYT’den 15, AYT’den 16 olmak üzere 31 neti gerekiyordu. Yani 200 sorudan 31 net. Yüzde 15.5’lik bir başarı.

Peki şimdi ne olacak?

İlgili puan için gereken iki testten birinde 0.5 ham puan alan adayların AYT puanları hesaplanacak.

HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

Yeni düzenlemeye göre 0.5 ham puan kuralını TYT, AYT ve YDT’de yerine getirenlerin puanları hesaplanacak ve bunların üzerine 0.12 ile çarpılacak ortaöğretim başarı puanı eklenecek. Bu puan en yüksek 60, en düşük 30 puan demek.

BARAJ KALDIRILMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Barajların kaldırılmasıyla birlikte tercih için artık 150 ve 180 puan şartı aranmayacak. Yani TYT’de yarım net çıkaran ön lisans programlarını tercih edebilecek. AYT’de de iki testten birinden yarım net alan lisans programlarını.

Kısaca AYT ve TYT toplam 1 net çıkaran bir aday lisans programlarını tercih edebilecek. Yani 1 net ile fen-fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji gibi bölümlere yerleşebilecek. Gelecekte de pedagojik formasyon ile bu adayları öğretmen olarak sınıflarda görebileceğiz.

NEDEN BÖYLE BİR KARAR ALDI?

Peki bu kararın altında hem başarısızlığı göz önünden kaldırmak hem de başta KKTC olmak üzere vakıf üniversitelerinde boş kalan kontenjanların dolmasını sağlamak olabilir mi? Ya da gençlerden oy almak için bir girişim mi?

HANGİ TABLODAN KURTULACAK?

Başarısızlık derken sonuçlara bakalım:

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) istatistikleri eğitimdeki tabloyu gözler önüne sermişti ki; bu rakamlar son 3 yılın en kötü sonuçlarıydı. YKS’nin  ilk oturumu olan TYT incelendiğinde sınava giren 2.4 milyon adaydan 789 bin 748’i 150 puan barajını aşamadı. 120 soruda 15 netleri olmadığı için elendiler. Bu sayı 2020 yılında 550 bin 496, 2019’da ise 628 bin 796’ydı.

 2021 YKS sonuçlarında AYT’de ise TYT’ye giren ve sınavı geçerli sayılanlardan 1 milyon 285 bin 525’i 180 puan barajını aşamadı ve puanları hesaplanmadı.

Barajlar kaldırıldığı için biz 2022 yılında işte eğitimde bu tabloyu görmemiş olacağız.

Acaba YÖK’ün gerçek amacı bu tablodan “ülkeyi kurtarmak” olabilir mi?

BAŞARI SIRASI BARAJLARI SÜRÜYOR

YÖK, hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, diş hekimliği, eczacılık, öğretmenlik gibi alanlarda başarı sırası barajını sürdürüyor. Yani bu bölümleri korumuş oluyor ama diğer bölümler için ise en ufak bir endişe duymuyor.

Bu arada özel yetenek için gereken TYT’de 150 puan şartı da artık yok. Yükseköğretim kurumları kendileri kaç puandan öğrencinin başvurabileceğini belirleyecek.

TYT’de 200 puan alanların bu puanı iki yıl kullanmaları da bu yıl son buluyor. 2023 yılında artık bu uygulanmayacak.

Bu arada TYT'de sınav süresinin 30 dakika artırıldığını da hatırlatalım.

YKS özeti: Baraj yok, hele paran varsa üniversiteli olmanın önünde engel yok. Yeter ki sınava geç kalma. Çünkü 15 dakika kuralı duruyor,

 

12-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş